SON DAKİKA
SON DEPREMLER

ABD'den Esad'a Şart !

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:48:31
ABD'den Esad'a Şart !
A- A+ PAYLAŞ

'Esad askeri müdahaleyi engelleyebilir ancak...'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Beşşar Esed'in önümüzdeki hafta elindeki tüm silahları uluslararası topluma teslim etmesi durumunda bir saldırının da önüne geçebileceğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile Londra'da ortak basın toplantısı düzenleyen John Kerry, Suriye'deki kimyasal silah saldırısını Esed rejimini düzenlediği konusunda güçlü ve harekete geçmeye zorlayıcı delillere sahip olduklarını vurguladı. Kerry, "Bu konuda harekete geçmemenin riski, harekat riskinden daha büyüktür." dedi.

Kerry ayrıca, 'Esad'ın kimyasal silahlar kullanmaya ve kendi halkını öldürmeye son vermesi gerek. İngiltere parlamentosu Suriye'ye müdahaleye karşı çıkmasına rağmen bizim ilişkimiz özeldir. Londra'daki gösterileri takdir ediyorum. ABD'de de benzer gösteriler var. Çünkü insanlar savaş istemiyorlar. Ancak insanlığa karşı işlenen bu suça karşı da bir araya gelmek lazım. Şunu açık bir şekilde belirtmeyelim. ABD, Obama ve ben hepimiz şu şekilde düşünüyoruz: Suriye'de siyasi çözüm olmalı, askeri değil. Ancak bir taraf çok sayıda insanın ölümüne neden oluyorsa ve kimyasal silah kullanıyorsa, asla müzakere masasına oturamaz.' dedi.

Kerry'nin İngiliz mevkidaşı Hague ise, 'ABD'nin İngiltere'ye Suriye konusundaki diplomatik desteği tam' açıklamasında bulundu.

SURİYE'DEN KARŞI TEKLİF HAZIRLIĞI

ABD yönetimi Suriye'ye askeri operasyon için Kongre’yi ikna çabalarını artırırken, İran ve Suriye'nin bir karşı teklif sunma hazırlığında olduğu bildirildi. Teklif, Suriye lideri Esad'ın erken seçimle iktidardan ayrılmasını öngörüyor.

Haaretz gazetesinin Arap ve İran basınını kaynak göstererek bildirdiği habere göre, söz konusu teklif İran Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komitesi Başkanı Alaaddin Burucerdi ile Suriyeli muhatapları arasında birkaç gün önce görüşüldü.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in bu teklifi, sabah saatlerinde Moskova’da bir araya geldiği Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la da paylaştığı düşünülüyor.

Teklif kapsamında Suriye'de iktidarın aşamalı olarak "demokratik transferi" öngörülüyor. Bu da "Suriye'deki devlet başkanlığı seçimleri öne çekilecek ve Beşar Esad aday olmayacak" şeklinde yorumlanıyor.

KİMYASAL TRANSFER İDDİASI

Muallim'in Moskova'daki temaslarında gündeme geleceği iddia edilen bir başka konu da Suriye'nin kimyasal silahlarını Rusya ya da bir başka ülkeye taşıması planı. İsrail gazetesi Muallim'in Moskova ziyaretinde bu konunun da ele alınacağını bildirdi.

Bir başka iddiaya göre ise Muallim Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den Suriye'nin Scud ve diğer füzelerinin de Tartus'taki Rus üssüne transfer edilmesi için izin isteyecek. Haaretz'e göre, böylece füzeleri olası bir ABD saldırısından korumayı amaçlayan Suriye'nin kimyasal silahlarını da bu üsse aktarması muhtemel.

"SİYASİ ÇÖZÜM MÜMKÜN"

Lavrov ve Muallim, Moskova'daki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Lavrov, "Suriye ve Rusya olarak siyasi bir çözümün halen mümkün olduğunu düşünüyoruz" dedi. Şam rejiminin barış görüşmeleri için hazır olduğunu belirten Lavrov, ABD'yi de bir barış konferansının gerçekleştirilmesine odaklanmaya çağırdıklarını söyledi.

MUALLİM'DEN AMERİKAN HALKINA TEŞEKKÜR

Muallim ise, "ABD'nin Suriye'ye saldırı düzenlenmesinden ne çıkarı olduğunu sormaya hakkımız var" diye konuştu. ABD'yi askeri müdahalede bulunmamaya çağıran Muallim, ABD Başkanı Barack Obama'nın teröristleri desteklediğini iddia etti.

Muallim, "savaşı desteklemedikleri için" Amerikan halkına da teşekkür etti.

ESAD'IN TEŞEKKÜRÜNÜ İLETTİ

İkili görüşmede Muallim, Lavrov’a; Esad’ın, Rusya Devlet Başkanı Putin’e Suriye krizinin çözümündeki tutumu nedeniyle teşekkür ettiğini iletti.

AFP'nin haberine göre, Muallim konuşmasına, “Esad Putin’e, G20 zirvesi sırasındaki ve sonrasındaki duruşu nedeniyle teşekkürlerini iletmemi istedi” diyerek başladı.

Görüşmede Lavrov da Muallim'e, Rusya’nın Suriye konusundaki pozisyonunun belli olduğunu ve değişmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

“Suriye'deki krize barışçıl çözümden başka alternatif yok" diyen Lavrov, dış müdahaleyi içeren hiçbir askeri çözümü kabul etmeyeceklerini belirtti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız