SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''ABD'den Sonra Dünyada İkinciyiz''

A- A+ PAYLAŞ

Bor Enstitüsü Müdürü Erg İnger, borlu çimentonun yüzde 70 oranında daha dayanıklı olduğunu belirterek, deprem bölgelerinde borlu çimentonun rahatlıkla kullanılabileceğini ifade etti.

Bor Enstitüsü Müdürü Erg İnger, İnönü Üniversitesi'nde "Bor Teknolojileri ve Bor Enstitüsü'nün Tanıtımı" konulu bir konferans verdi. Bor Enstitüsü Müdürü İnger, dünya bor rezervinin yüzde 64'ünün Türkiye'de bulunduğunu belirterek, "Bor rezervi açısından zengin olan ülkemizde bor madeni işletmeciliği 19. yüzyıl sonlarında başlamış ve 1980'li yılların başlarından itibaren Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından kurulmaya başlanan rafine, ürün tesisleriyle önemli bir üretim kapasitesine erişmiştir" dedi.

Bor üretiminde Türkiye'nin ABD'den sonra ikinci olduğunu söyleyen İnger, ülkemizde üretilen ham ve rafine bor ürünlerinin yaklaşık yüzde 92'si ihraç edilmekte ve yüzde 8 civarında bir kısmınıysa, cam ve cam elyafı, seramik, deterjan, kimya sanayilerinde kullanılmakta olduğunu bildirdi.

Türkiye'de bor kullanımının yüzde 8'inin kimya sanayisinde, yüzde 26'sının deterjan sanayisinde, yüzde 16'sının seramik sanayisinde ve yüzde 30'unun cam sanayisinde kullanıldığını anlatan İnger, "Yaklaşık 250 alanda kullanılan bor ürünlerinin kullanımının yaygınlaştırılması, yeni bor ürünlerinin üretilmesi, bu ürünlerin ve potansiyel kullanım alanlarının sanayi sektöründe tanıtılması, istihdam ve katma değer amaçlı Ar-Ge çalışmalarının yapılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Bor Enstitüsü Müdürü İnger, borlu çimento konusunda yaptıkları çalışmalarda önemli bir sonuca ulaştıklarını kaydederek, "Ülkemizde yılda 40 milyon ton çimento üretimi yapılmaktadır. Borlu çimentoda üretim enerjisinde tasarruf sağlanmıştır. Yüzde 10 mertebesinde emisyon azalması görülmüştür. Üretim hız ve kapasitesinde artış görülmüştür. Beton dayanıklılığı yüzde 70'e varan oranlarda artmıştır" dedi.

Konferansa, Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf İzzettin Cengiz, rektör yardımcıları, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız