SON DAKİKA
SON DEPREMLER

AB'de Kriz

A- A+ PAYLAŞ

22 AB üyesi ülke ile İsviçre, İzlanda ve Norveç’te serbest dolaşım hakkı tanıyan 26 yıllık Schengen anlaşması en ciddi krizlerinden birini yaşıyor. Kuzey Afrika kökenli mülteci akınının ardından Fransa’dan sonra Danimarka da sınır kontrollerine başlıyor. AB’de tepki büyük.DANİMARKA’nın Schengen ülkesi olmasına rağmen sınırlarda kontrolü başlatacağını açıklaması AB’yi karıştırdı. AB Komisyonu yaptığı yazılı açıklamada, Kopenhag yönetimini serbest dolaşım kurallarını ihlal etmeme konusunda uyarırken, Avrupa Parlamentosu (AP) bu karara karşı en sert tepkiyi gösteren kurum oldu.

Avrupa Parlamentosu’ndaki milletvekillerinin çoğunluğu AB’nin temel taşlarından birinin böylesine çabuk yerinden oynatılmasına öfke duydukları mesajını verdiler. Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek, serbest dolaşımın Avrupa halkının takdir ettiği en önemli özelliklerinden biri olduğunu belirterek, “Schengen alanının imha edilmesini kabullenemeyiz” dedi. AP’nin siyasi grup başkanları da açıklama yaparak, Danimarka’nın kararına sert tepki gösterdiler.

AP’nin en büyük siyasi gurubu Hıristiyan demokratların Başkanı Joseph Daul, sınır kontrolünün kabul edilemez olduğunu söyledi.

İç siyasette kaybeden liderler
Sosyalist Grup Başkanı Martin Schultz ise bu kararın kendisini ‘şok’ ettiğini söyleyerek, ‘Avrupa ruhunu kaybediyor’ dedi. Schultz, Fransa ve İtalya’nın bu tartışmayı başlattığını belirterek, “Biz iç siyasette sırtını duvara dayamış iki hükümet başkanının popülist tavırlarla bir çıkış yolu aramasına destek vermeyi hiç düşünmüyoruz ve böyle bir tartışma başlatmak için bir gerekçe görmüyoruz” dedi.

Liberal Gurup Başkanı Guy Verhofstad ise, Danimarka’nın kararının ‘üzüntü verici’ olduğunu belirtti ve Fransa’yı suçlayarak, “Her şey Fransa’nın tavır değişikliğiyle başladı” dedi.

Danimarka’nın bu kararı, Almanya’yı da kızdırdı. Alman Sosyal Demokrat (SPD) üyesi Ulrike Rodust, bu kararı ‘skandal’ olarak nitelerken, Danimarka makamlarından bir kez daha gözden geçirilmesini, aksi takdirde Schengen üyeliğinden çıkmasını talep etti. AB Komisyonu ise dün yaptığı toplantıda, Schengen anlaşmasının ‘gözden geçirileceği’ kararını alarak uygulamanın daha da katılaştırılacağı mesajını verdi.

35 milyon Euro bütçe ayrıldı

Danimarka, özellikle Kuzey Afrika’dan gelen yoğun göç üzerine sınırları kontrol kararı aldığını, yeni kontrol merkezlerinin oluşturulması için 20 milyon, polis ve gümrük kontrol memurları için de 15 milyon Euro bütçe ayrıldığını açıkladı. Danimarka’nın kararına göre, Schengen anlaşmasına rağmen, İsveç ve Almanya sınırında tüm araçlar ve trenler kontrol edilecek.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız