SON DAKİKA
SON DEPREMLER

AB'den Kayısı Projesine Onay

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:27:19
AB'den Kayısı Projesine Onay
A- A+ PAYLAŞ

AKP Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, Malatya kayısısına ve kayısıcılığına önemli destek sağlayacak olan "Kayısı İşletmelerine Temiz Enerji (Güneş) ile Soğuk Hava Deposu ve Kümelenme Vadisi Oluşturulması Projesi"nin, Avrupa Birliği Genel Merkezi'nce onaylandığını bildirdi.

Öz, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu bilgiyi verdi:

"Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda yürütülen, Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı kapsamında ilgili Bakanlığa sunulan ve ön değerlendirme sürecini geçen projemiz Avrupa Birliği Genel Merkezince onaylanmıştır.

Malatya İl Özel İdaresi ile Malatya Ticaret Borsası tarafından hazırlanan ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı aracılığıyla “Kayısı İşletmelerine Temiz Enerji(Güneş) ile Soğuk Hava Deposu ve Kümelenme Vadisi Oluşturulması Projesi” Avrupa Birliği Genel Merkez tarafından kabul edilerek hibe almaya hak kazanmıştır.

Tüm değerlendirme süreçlerini başarı ile geçerek Brüksel’den onay alan ve 2014 yılında uygulamaya geçecek proje kapsamında Malatya’ya 33 trilyon 333 milyar kaynak aktarılacak. Malatya İl Özel İdaresi’, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret Borsası ortaklığı ile yürütülecek proje için; 1 Adet Yaş ve Kuru Kayısı İşleme ve Depolama Tesisi, 24 Adet Ürün Kurutma Alanı,  1 Adet Kümelenme Binası, 1 Adet 500 Kwatt/pik Solar Enerji Ünitesi yapılacak.

Proje İle Sağlanacak Kazanımlardan bazıları şöyle;

-        Proje sofralık kayısının raf ömrünü kademeli olarak beş aya çıkarmayı hedeflemektedir.

-        Sofralık kayısının ve diğer meyvelerin işleme, kalibrasyon, kükürt düşürme ve paketleme ile ticari değeri artırılacaktır.

-        Kayısı sektöründeki tüccar ve işletmeler kümelenme kapsamında bir merkezde toplanarak uluslar arası ticaret ve e-ticaret kapsamında eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerine tabi tutulacaktır.

-        Proje ile İlimizin doğu ve batı bölgelerin de transit yol üzerinde bir adet, günlük 2.020 Ton kapasiteli, 6.000 m3’lük Soğuk Hava Deposu yapılması planlanmıştır.

-        Yapımı planlanan tesis içerisinde, Yaş kayısı, kuru kayısı işleme, kalibrasyon ve paketleme üniteleri tesis edilecektir.

-        İşleme ve kalibrasyon sonucu niteliği düşük kayısı ve yaş meyve, şoklanarak değerlendirilecektir.

-        Projenin sürdürülebilirliği için en önemli ihtiyaç kalemi enerji ihtiyacı “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Solar(Güneş Enerjisi)’den karşılanacaktır.

Avrupa Birliği’nin projeye hibe olarak katkısı 8.073.713 € (%82,89) olup  Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da 1.666.561 €, (%17,11) hibe olarak katkıda bulunacaktır. Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte ilk etapta tesislerde 203 kişi iş imkânına kavuşacak olup çalışanların % 80’i kadınlardan oluşacaktır.

Daha önce gerçekleştirilen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen Yüksek Kaliteli Kuru Kayısı Üretimi İçin Kükürtleme, Kurutma Ve Depolama Sistemi Geliştirme Projesi, kayısının da içinde bulunduğu kuru meyve tanıtım grubu faaliyetleri ve lisanslı depoculuk uygulaması sayesinde kayısımızın değeri daha da artacaktır. Üretimden ihracata kadar hem dünya standartlarında üretim yapılmış olacak, hem de çiftçilerimizin kazancı artacaktır. Projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Malatya’da geçtiğimiz günlerde meydana gelen don afeti neticesinde zarar gören kayısı çiftçilerimizin zararlarını tespit etmek üzere Tarım İl Müdürlüğü ve TARSİM hasar tespit çalışmalarını sürdürmektedir. Üreticilerimizin mağduriyetlerini en aza indirmek için ilgili kurum ve kuruluşlarımızla birlikte işbirliği içinde girişimlerimiz devam edecektir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız