SON DAKİKA
SON DEPREMLER

AB'den Vize Müjdesi

A- A+ PAYLAŞ

Türk işadamları ve serbest meslek sahibi olan kişilere Avrupa Birliği'ne girişte artık vize sorulmayacak.

Avrupa Adalet Divanı'nın kararı iş için seyahat etmek isteyen serbest meslek sahibi ve işadamları için geçerli olacak.

Avrupa Adalet Divanı, Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında 23 Kasım 1970 tarihinde imzalanan Katma Protokolün 42. maddesi uyarınca Türkiye'de kurulu işletmelerde çalışanlardan, hizmet sunmak için AB'ye girişlerinde vize talep edilemeyeceğine hükmetti.

Avrupa Adalet Divanı, TIR şoförü Mehmet Soysal'ın 2007 yılında Berlin Eyalet Mahkemesine başvurarak vize uygulamasının iptalini istemesiyle ilgili olarak Alman yargısına gönderdiği kararda, Türkiye ve Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında imzalanan "23 Kasım 1970 tarihli Katma Protokolün 41'inci maddesi, yürürlüğe girdiği tarihte vize yükümlülüğü olmadığı için, Türkiye'de kurulu şirketlerde çalışan Türk vatandaşlarına hizmet sunumu için AB üyesi ülkelere girişlerinde vize şartı getirilemeyeceği şeklinde yorumlanmalıdır" görüşünü benimsedi.

ALMAN MAHKEMESİ GÖRÜŞ İSTEMİŞTİ

Berlin mahkemesi, Avrupa Adalet Divanı'ndan, Katma Protokolün 41'inci maddesinin uluslararası bir şirkette TIR sürücüsü olarak çalışan Türk vatandaşlarından Alman makamlarının Schengen vizesi talep edilmesiyle bağdaşıp bağdaşmadığı konusunda görüş istemişti.

Alman yargısı, ayrıca Lüksemburg'daki AB mahkemesinden, bu ilk soruda "vize şartı aranmaz" görüşünü benimsemesi halinde, bunun Türk vatandaşlarının Almanya'ya girişlerinde vize muafiyeti anlamına gelip gelmeyeceğini açıklığa kavuşturmasını talep etmişti.

"TÜRKLERİN AB ÜLKELERİNE VİZESİZ GİRİŞLERİNİN ÖNÜNÜN AÇILDIĞI BİÇİMİNDE YORUMLANMASI YANLIŞ”

Avrupa Adalet Divanının Türkiye'de kurulu şirketlerde ve kuruluşlarda çalışanların hizmet sunmak için AB ülkelerine girişlerinde vize almalarına gerek bulunmadığı yolundaki kararı, daha önce İngiliz mahkemelerinden benzer bir kararı aldırmayı başaran Kuddüs avukatlık bürosu yetkilileri tarafından da memnuniyetle karşılandı.

İngiltere'ye kaçak yollardan girdikten sonra iltica başvurusunda bulunan ve bu arada iş yeri sahibi olan müvekkilleri Mehmet Darı ve Veli Tüm'ün, ülkede oturma ve çalışma izni alması için büyük bir hukuk mücadelesi veren ve Avrupa Adalet Divanının bugün aldığı kararın bir benzerini daha önce İngiliz mahkemesinden aldırmayı başararak, Tüm ve Darı'nın İngiltere'de oturma ve çalışma izinlerini almalarını sağlayan Kuddüs avukatlık bürosu yetkilileri, Divan'ın bugünkü kararının “ileriye atılmış yeni bir adım olduğunu” vurguladı.

Kuddüs avukatlık bürosu yetkililerinden Hakan Camuz, Avrupa Adalet Divanının Mehmet Soysal ve İbrahim Savatlı'nın, AB ülkelerine hizmet vermek üzere girişleri sırasında vize almalarına gerek bulunmadığı yolundaki tavsiye kararının önemine işaret ederken, “bizim Eylül 2007'de aldırdığımız karar ile Türk vatandaşlarının AB ülkeleri içinde kendi işlerini kurmaları ve yaşamalarının önü açılmıştı. Bugün alınan kararla da bir sektörde hizmet veren gazeteciler, akademisyenler, şoförler ve benzeri diğer profesyonellerin AB ülkelerine vize almadan girmelerinin önü açılıyor” dedi.

“Bu, çok güzel bir karar” diyen Camuz, kararın aslında 1970'te imzalanan katma protokolle verilen bir hakkın uygulanması olduğunu vurguladı.

Kendilerinin Tüm ve Darı davalarında kazandıkları başarının da aslında kağıt üzerinde var olan bir hakkın uygulanması olduğunu belirten Camuz, “bu haklar Türk vatandaşları için hep vardı ancak uygulanmıyordu” hatırlatmasında bulundu.

Söz konusu kararlarla AB üyesi ülkelerde iş yapan veya iş için bu ülkelere gidip gelmek durumunda bulunan Türk vatandaşlarının önünün açıldığını belirten Camuz, “ancak bu hakların Türklerin AB üyesi ülkelere vizesiz girmelerinin önünün açıldığı” biçimde anlaşılmasına karşı olduğunu da vurguladı.

Buradaki ayrıma çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Camuz, “iş için AB üyesi ülkelere giden Türk vatandaşlarının bu ülkelere vizesiz girmesiyle, isteyen her Türk vatandaşının bu ülkelere vizesiz girmesi arasında büyük fark bulunduğunu” belirtti.

Her isteyenin AB ülkelerine vizesiz gideceğine dair abartılı yorumların AB üyesi ülkeleri rahatsız edeceğine ve bu ülkelerdeki hassasiyetleri arttıracağına işaret eden Camuz, kararın Türkiye ile AB arasındaki görüşmeleri de olumlu yönde etkileyeceğine inandığını belirtti.

Kararın Alman mahkemesi tarafından uygulanmasında bazı sorunlar yaşanabileceğini de belirten Camuz, İngiliz mahkemelerinde, Adalet Divanı kararına rağmen sıkıntılı bir sürecin ardından sonuç alabildiklerine işaret etti.

Camuz, halen Türk vatandaşlarının Türkiye'deki İngiltere Başkonsolosluğuna gidip, İngiltere'de iş kurmak ve oturmak için yaptıkları başvurular için hukuk mücadelesi vermek zorunda kaldıklarına dikkat çekti.

Kuddüs avukatlık Bürosunun ortaklarından Muhammed Abdül Kuddüs de kararın, “Almanya'ya hizmet amaçlı gelen Türk vatandaşlarının vizeye ihtiyaçları bulunduğunu savunan Alman mahkemesine karşı kazanılmış bir zafer olduğunu” belirtti. Abdül Kuddüs, Adalet Divanının, “hizmet ve iş için Almanya'ya gelen Türk vatandaşlarından vize istemesinin hukuk dışı olduğuna” dair kararının öneminin altını çizdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız