SON DAKİKA
SON DEPREMLER

‘ABD’nin Yönetim Biçimi Oligarşi!’

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:35:12
‘ABD’nin Yönetim Biçimi Oligarşi!’
A- A+ PAYLAŞ

Yaklaşık 230 yıldır değişmeyen anayasası, eyaletler düzeyinde valilerin halk oyuyla seçildiği demokrasisini çoğu kez dünyaya örnek olarak sunan ABD’nin siyasi sisteminin çarpıklığı bir araştırmayla ortaya kondu.

Princeton ve Northwestern üniversitelerinin ortak araştırmasında Washington’da halkın değil, lobi gruplarının etkili olduğu ortaya kondu. Araştırma sırasında 1980’den 2002 yılına kadar ABD Kongresi’nden geçen yasaların tümü incelendi.

Kabul edilen 1800 yasa teklifinin kamuoyu tarafından nasıl algılandığını inceleyen siyaset bilimi profesörleri Martin Gilens ve Benjamin I. Page, çıkan yasaların büyük kısmının arkasında halk desteğinin olmadığını tespit etti.

Lobiler yönetiyor

Buna karşılık, kabul edilen reform paketleri ve yasa teklifleri, Kongre’nin iki kanadı olan Senato ve Temsilciler Meclisi ile sürekli temas halinde bulunan çıkar gruplarının ve büyük şirketlerin lehine oldu.

‘Ekonomik elit baskısı”

Araştırma raporu içerisindeki “Sonuçlar gösteriyor ki ekonomik elitler ve organize olmuş iş çevreleri, ABD’nin yasa yapıcıları üzerinde büyük etkiye sahip. Buna karşılık sıradan vatandaşların çıkan yasalar üzerindeki etkisi ya çok az ya da hiç yok” ifadeleri muhalif sol görüşlü Amerikan medyası tarafından heyecanla karşılandı.

Muhalif görüşlü PolicyMic haber sitesi siyasi sistemin ‘ekonomik elit baskısıyla’ şekillendiğini vurguladı. Çıkar grupları ile halkın taleplerinin genellikle örtüşmediği belirtilen raporda, araştırmada incelenen yasa tekliflerinin sadece küçük bir bölümüne her iki grubun da destek verdiği ifade edildi.

Gilens ve Page, “ABD çoğulcu bir demokrasiden ziyade, çıkar gruplarının isteklerini yerine getiren bir oligarşiye benziyor” sonucuna vardı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız