SON DAKİKA
SON DEPREMLER

ABD'ye Irak Maliyeti 4 Trilyon $

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:59:30
ABD'ye Irak Maliyeti 4 Trilyon $
A- A+ PAYLAŞ

ABD'nin 10 yıl önce Irak'ı işgal etmesinin faturası resmi rakamlara göre yaklaşık 800 milyar dolar, ancak dolaylı maliyetlerle bu rakam 4 trilyon doları buluyor.

ABD'nin savaş sonrası Irak'ın yeniden inşası amacıyla yapılan harcamaları inceleyen özel müfettiş Stuart Bowen'ın yayınladığı rapora göre, işgalin maliyeti 797 milyar dolar. Ancak uzmanlar savaşın faturasına fırsat ve dolaylı maliyetlerin de eklenmesi gerektiğini düşünüyor.

Finansal veriler sağlayan site Market Watch'a göre, işgalin, Aralık 2011'den sonrakilerle ABD'ye direkt ve dolaylı toplam maliyeti 4 trilyon doları buluyor.

Diğer dolaylı maliyetler ise savaşı finanse etmek için alınan borçların faizleri, Kuveyt, Katar ve Bahreyn'deki askeri üslerin giderleri, Irak'ta Amerikan mülkiyetlerinin güvenliğinin korunması için özel güvenlik şirketlerine ödenen ücretler ve ABD Savunma Bakanlığı'na göre sayıları 32 binden fazla olduğu tahmin edilen yaralı askerlerin tedavisi için ayrılan kaynaklardan oluşuyor.

İşgalin fırsat maliyeti konusunda ABD'li uzmanlar, Irak için harcanan paranın 2009'da ABD Başkanı Barack Obama'nın ekonomiyi canlandırmak için öngördüğü 819 milyar doları konjonktür teşvik paketine aktarılabileceğine vurgu yapıyor. Ayrıca, 2003'te varili 30 dolar olan petrol fiyatının, finansal krizin patlak verdiği 2008'de 140 dolara çıkması, savaşın dalga etkisi olarak görülüyor. Buna göre işgal, Amerikan ekonomisinin mevcut krize etkin bir çözüm üretmesini engelliyor.

İşgalin diğer dolaylı maliyetlerinin başında, yeniden yapılandırma için yapılan harcamalar geliyor. Bowen'ın raporuna göre, 2003'ten beri yeniden yapılandırma faaliyetleri için ABD toplam 60 milyar dolar harcadı. 

Raporda, Irak'ta hala var olan yolsuzluk, şiddet eylemleri, yoksulluk gibi faktörler nedeniyle 60 milyarın 8 milyarının boşa harcandığı ileri sürülüyor. Amerikalı bir araştırma kuruluşu olan Ulusal Öncelikler Projesi'ne göre ise 60 milyarın yaklaşık üçte biri Irak askerlerinin eğitimi için harcandı.

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız