SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Aceleyle Gündeme Getirilince..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Mustafa Bahadır Altaş, 1 Mart Muhasebeciler Günü dolayısıyla bir basın toplantısı yaptı ve açıklamalarda bulundu.

Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlerin çalışma yaşamını düzenleyen yasada düzenleme yapılmasının düşünüldüğünü, ancak aceleyle yapıldığı için önemli hatalar ve eksiklikler içerdiğini belirten Altaş, şöyle dedi:

"13.Haziran.1989 tarihinde 3568 sayılı yasayla yasal statüye kavuşan Serbest Muhasebeciler, Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler. Türkiye genelinde TÜRMOB çatısı altında toplam 78 oda ve bu odalara kayıtlı 75 bin meslek mensubu 15 bin stajyer olmak üzere 90 bin mensubu ile 1 Mart muhasebeciler gününü kutluyor. Meslek yasamızın hayata geçirilmesinde Başta hemşerimiz 8. Cumhurbaşkanımız merhum Turgut ÖZAL olmak üzere emeği geçen herkese şükranlarımızı sunarız.

İçinde bulunduğumuz bugünlere Milletimizin gözbebeği Türk ordusu ülkemize yıllardır büyük acılar yaşatan terör örgütüne yönelik bir operasyon başlatmış bulunmaktadır. Operasyonlarda şehit düşen Mehmetçiklerimize Allah’tan rahmet ailelerine başsağlığı dileriz. Operasyonun başarılı bir şekilde en kısa zamanda sonuçlanarak bölgede huzur ortamının sağlanması en büyük dileğimizdir.

Bizler için önem arz eden bir günde özellikle meslek camiamızın son yıllarda yaşamış olduğu sıkıntıları dile getirmek isterim. Günümüzde ve gelecekte ülkelerin ekonomik değerlerinin kayda alınmasında görev alan biz meslek mensuplarının Vergi ve Sosyal güvenlik mevzuatlarında yaşanan gelişmelerle birlikte iş ve işlemlerinde büyük artış olmuştur. Bu iş yüküne rağmen bizler her türlü öz veri göstererek işlemlerimizi zamanında gerçekleştirerek vergi gelirlerinin toplanmasında etkin rol alarak devletin devamlılığından işçi ve memurun ücretlerinin zamanında ödenmesine kadar geçen süreçte hiçbir kesimce inkârı söz konusu olamayacak emek sarf etmiş bulunmaktayız. Bu emeğimizin maddi olarak karşılığını almasak da toplumda bunun manevi olarak bizlere sunulması en büyük dileğimizdir.

Vergi gelirlerinden sorumlu olan Gelir idaresinin doğal müttefiki Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin çalışma yaşamını düzenleyen 3568 sayılı kanunda maliye bakanlığınca değişiklik düşünülmektedir. Mesleğimizin yasal alt yapısını oluşturan 3568 sayılı kanunun günümüz koşullarına göre ihtiyaçları karşılamada yetersiz kaldığı bilinmektedir. Serbest Muhasebecilere Mali Müşavirlik imkânı sağlayacak bir değişikliği de içeren bu düzenleme meslek camiamızda bir heyecan uyandırsa da acele ile gündeme getirilmesi etkisi ile önemli ciddi hatalar ve eksiklikler içermektedir. Söz konusu düzenlemeler ,bugün artık Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde demokratik katılım ve yönetim açısından, özerkliği daha da önem kazanan meslek kuruluşlarına,siyasi erkin müdahalesine neden olacaktır.Bu konuda Özellikle mesleki açıdan haksız rekabet, yetki karmaşası, mesleğe dışardan girişler gibi mesleki sorunların çözümleneceği düzenlemelerin yapılması daha doğru bir yaklaşım olmalıdır. TÜRMOB ve bağlı odalar olarak yasa tasarısının zenginleştirilmesi için her türlü öneri ve çalışma hazırız.

TÜRMOB çatısı altında Tüm SMMM odaları olarak Hükümet ile paylaşmaya çalıştığımız değerlendirme ve önerilerimizi 1.Mart Muhasebeciler günü dolayısı ile kamuoyu ile paylaşma ihtiyacı duyduk. Bu konuda şunu belirtmek isteriz ki Özerk meslek kuruluşları demokrasinin temel taşıdır. Seçimlerde demokratik açılıma katkı sağlayacak düzenlemelere bizde varız. Yeni Mağdurlar yaratmayacak, kayıt dışıyla mücadelenin alt yapısını sağlayacak ve birkaç yıl sonra yeniden değiştirilme ihtiyacı doğurmayacak düzenlemelerin getirilebilmesi için 3568 meslek yasamızda değişiklik yapacak olan kanun tasarının yeniden ele alınmasını hazırlık sürecinde TÜRMOB olarak görüş ve önerilerimizin dikkate alınmasını talep etmekteyiz.

Değerli Basın mensupları Geride bıraktığımız 2007 yılının ekonomik olarak genel bir değerlendirmesini yaptığımızda tüm iyimser açıklamalara rağmen halkımızın genel refah seviyesinde olumlu bir artış görmemekteyiz

Özellikle 2001 yılında ülkemizde yaşanan ekonomik kriz sonrası beş yıl süre ile uygulanan sıkı para politikası ve mali disiplin sonucunda gelinen noktada gerekli olan ekonomik dönüşüm ve değişimin sağlanamamış olması ekonomik anlamada yeni politikalarının belirlenmesini zorunlu kılmaktadır.

Bu nedenle ülkemizin bir an önce sağlıklı bir ekonomiye kavuşması için aşağıda belirtilen konularda önlem alınması gerekmektedir.

• İhracat teşvik edilmeli kalitesiz ürünlerin ithalatına izin verilmemelidir.
• İstihdam üzerindeki vergi ve sosyal güvenlik yükümlülükleri düşülmelidir.
• İşsizliğin önlenmesi için tarımda yeni iş imkânı yaratan yatırımlar teşvik edilmeli.
• İç piyasadaki yaşanan talep yetersizliği önlenmeli, buna bağlı olarak üretim artışı ve piyasalar da canlılık sağlanmalı.
• Kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye etkin bir şekilde devam edilmeli.
• Kayıtlı mükellefin vergi yükü düşürülmeli.
• Vergi gelirleri içerisinde yer alan dolaylı vergilerin oranı %74 ‘ten aşağı çekilmeli.
• Özellikle kaynak yaratmakta yaşanan problemler nedeni ile geçici vergiler konulmamalı.
• YTL yabancı paralar karşısında reel değerine ulaştırılmalı,
• Gecikme zammı ve faiz oranları düşürülmeli.
• Özelleştirilmede mevcut ekonomik kaynakların satışı yerine dışardan yeni kaynak yaratan yabancı sermeye girişi sağlanmalı
• Ekonomik verilerin değerlendirilmesinde doğru ve güvenilir bilgilerin kamuoyuna sunulması. Gerekmektedir.

Meslek mensupları olarak şuna inanmaktayız ki ülkemiz kaynakları ve yarattığı ekonomik değerler bakımından Dünyanın ilk yirmi Avrupa’nın ise ilk altı ekonomik büyüklüğüne sahip bir ülkedir. Geçmişte olduğu gibi bugünde her türlü zorluğun üstesinden gelecek güçtedir. Yeter ki siyasi irade bu konuda gerekli olan kararlığı göstererek gerekli düzenlemeleri gerçekleştirsin

Kamuoyuun bildiği üzere dört yıldır geleneksel hale getirdiğimiz ve bu yıl Reyyan düğün salonunda yapmayı düşündüğümüz 1.Mart muhasebeciler günü ve odamızın 18.kuruluş yıldönümü gecesi etkinliklerini başta yönetim kurulumuz olmak üzere meslektaşlarımızın bu konudaki duyarlılığından dolayı bu yıl şehitlerimiz anısına saygı için ertelemiş bulunmaktayız."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız