SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Acı Çekirdekten İlaç Tesisi

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, acı kayısı çekirdeğinden kanser hastalarının tedavisine yönelik ilaç üretimi için Malatya'da tesis kurulması amacıyla çalışmalara başladığını bildirdi.

İnönü Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, "2 ay önce Hollanda'da duran Gaziantep'li bir işadamı benimle temas kurdu. Bu konuda yatırım yapmak istediğini söyledi. Şuanda ön hazırlık tamamlandı. Onlar şirket kuruluşunu tamamladılar. İlk etapta bunun Çin'den ithal edilmesine karar verildi. Numuneleri geldi. Laboratuarda analizlerini yapıyoruz. Daha sonrada Malatya'da bunun üretimine geçilecek. Malatya'da yetişen kayısının çekirdeklerinde Amigdalin üretilecek ve dünyanın dört bir yanına pazarlanacak. İzin işlemleri için Sağlık Bakanlığı'na başvurularda yapıldı. Bu önemli bir konu.

İlaç, dünyada üzerinde bilimsel olarak çalışma yapılan konulardan bir tanesi. Tedavi etmediği hastalık yok. Kanser olarak tedavi etmediği aşama yok. Amerika'da her yaş grubunda, her kanser türünde bilimsel olarak çalışılmış bir malzeme. Bunun kaynağının kayısı olması çok güzel. Bugün Amerika'da satılan acı bademden de elde ediliyor. Ama Çin'de satılan açı kayısı çekirdeğinden imal ediliyor. Maddemizin adı Amigdalin ya da Vitamin B17 olarak geçiyor. İlk etapta ithalat yoluyla karşılanıp burada paketlenecek. Daha sonra ise 1-1.5 yıl içinde Malatya'da da üretimi yapılacak. Amacımız Malatya'da yetişen acı kayısı çekirdeklerinden bu maddeyi üretip, dünya geneline pazarlamak. Bu malzemenin kilosu perakende de 500 bin dolar olan bir malzeme. Ekonomik değeri çok yüksek olan bir malzeme. Kayısı pazarı yan üretim ile birlikte 4-5 milyar Euro tutarında. Daha önce toz tabletti, şuanda iğne olarak vurulabilecek şekilde hazırlanmış durumda. Her türlü kanser hastaları rahatlıkla kullanabilecekler" dedi.

Kayısı konusunda yeni bir araştırma içinde olduklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Önal, "Kayısıda ses getirecek bir çalışmanın da arifesindeyiz. Malatya'da ve Türkiye genelinde yetişen tüm kayısı çeşitlerinin yağ içeriklerinin analizine başladık. Bunların büyük bir kısmını toparlamıştık. Şimdiye kadar dünya çapında kayısı ile ilgili ne çalışmamışsa bunların hepsini Malatya'mıza ve Üniversitemize mal edeceğiz" ifadelerini kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız