SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Acı Sürprizlere Hazır Olsunlar'

A- A+ PAYLAŞ

Hekim ve eczacı dışındaki kişilere ilaç konusunda itibar edilmemesi gerektiğini belirten İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Göknur Aktay, buna uymayanların acı sürprizlere hazırlıklı olmaları gerektiğini ifade etti.

İlaç etken maddelerini içeren bazı preparatların bitkisel ilaç adı altında eczaneler dışında satıldığını belirten Aktay, "Söz konusu olan bir ilaç veya ilaç etken maddesi ise ilaç üretiminden tüketimine kadar her aşamada eczacının sorumluluğundadır ve bu konuda yetkili danışman eczacıdır. Ne yazık ki, ilaç etken maddesi içeren bazı preparatlar, özellikle de bitkisel ilaç adı altında eczaneler dışında satılanlar, hekim ya da eczacı olmayan kişilerce önerilmekte ve hastaya tedavi amaçlı sunulmaktadır. Tedavi amaçlı kullanılan her madde ilaçtır. İlaç, hekim tarafından önerilir ve reçetelenir. İlaç adı altında satılan her madde Sağlık Bakanlığı'nın kontrol ve iznine tabidir, satış ve dağıtımı ise eczacının kontrolünde olmalı" önerisinde bulundu.

"Halkımızı özellikle bu konuda uyarmak isterim. Akılcı ilaç kullanımı insan sağlığı için son derece önemlidir.
Akılcı ilaç kullanımı, ilacın hastalıktan korunma veya tedavi amaçlı, doğru hastalıkta, doğru miktar ve sürede kullanımı demektir. Akılcı ilaç kullanımı, ilacınızı saklama koşullarına uygun şekilde saklamanız, aldığınız gıda veya diğer ilaçlarla ilgili etkileşmelerini bilerek kullanmanız demektir" diyen Aktay, açıklamasını şöyle tamamladı: "Akılcı ilaç kullanımı, ilacınızı eczaneden almak demek ve eczacınızdan ilacınızla ilgili her konuda danışmanlık beklemeniz demektir. Hekim ve eczacı dışındaki kişilere ilaç konusunda itibar etmeyiniz, kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığını tehlikeye atmayınız. Size mucizeler vaat eden ve eczane dışında satılan ilaçları kullanacaksanız acı sürprizlere hazırlıklı olmalısınız."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız