SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Açılımın Çalık'la İlgisi Var mı?''

A- A+ PAYLAŞ

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, Başbakan Tayyip Erdoğan'a "Açılım politikalarının, damadınızın Genel Müdürü olduğu Çalık Holding'in Irak'ta sürdürdüğü iddia edilen iş ilişkileri ile bir ilişkisi var mıdır?" diye sordu.

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Sudan'ı ziyareti sırasında, Indian Oil'e verilmiş olan işin oradan alınarak Çalık Grubu'na verildiğinin basında yer aldığını hatırlattı.

Ayhan "İhalesiz olarak Çalık Enerjiye verilen ve Türkiye'nin enerji koridoru olduğu ifade edilen Samsun-Ceyhan boru hattına Indian Oil Company'in ortak olduğu ortaya çıkmıştır. Samsun-Ceyhan Boru Hattı Projesine 26 Eylül `de de Shell'in katılacağı açıklanmıştır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Ceyhan'da rafineri kurmak için başvuruda bulunan Çalık-Indian Oil Company ortaklığına rafineri lisansı vermeyi kararlaştırmış, böylece EPDK'ndan ilk özel rafineri kurma ruhsatını alacak olan Çalık'ın Indian ortaklığı ile kuracağı rafinerinin Ceyhan'da, yıllık 10 milyon ton petrol işleme kapasitesine sahip olacağı ulusal basınımızda yer almıştır. Çalık Holding'e ihalesiz verilen Adana Ceyhan'da rafineri kurma izni, Enerji Bakanı Sayın Taner Yıldız'ın katıldığı uluslararası bir protokolle 20 Ekim 2009 tarihinde resmileşmiştir." dedi.

Ayhan, Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:

"Ülkemiz toprakları ve karasuları içerisinde son 7 yıldır petrol arama ruhsatı verilmiş ya da ruhsat aşamasına gelinmiş şirketler var mıdır? Varsa, bu şirketler kimlerdir? Bu firmalarla sözleşmeler hangi tarihte imzalanmıştır? Çalık Enerjinin Irak'ta, Shell'le ortaklık fırsatını yakalamasında hükümetinizin bir katkısı ve tavsiyesi olmuş mudur? Olmuş ise, bu katkıda, Başbakan Erdoğan'ın damadı Beraat Albayrak'ın etkisi olmuş mudur? ABD Ticaret ve Kalkınma Ajansının Çalık Enerji AŞ'ye 562 bin 317 dolar hibe vermesinde Hükümetinizin bir etkisi olmuş mudur? Hibe şeklinde sağlanan yardımların veriliş amacına uygun kullanılıp kullanılmadığının kontrolü hangi kuruluş ve kuruluşlarca yapılmaktadır? Önce Kürt Açılımı, bilahare Demokratik açılım, son olarak da Milli Birlik projesi olarak adlandırdığınız açılım politikalarının, Başbakan Erdoğan'ın damadının Genel Müdürü olduğu Çalık Holdingin Irak'ta sürdürdüğü iddia edilen iş ilişkileri ile bir ilişkisi var mıdır? "

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız