SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Açılışı Başbakan Yapacak da..'

A- A+ PAYLAŞ

MHP il başkanı Ömer Ekici, belediyedeki imar yolsuzluğu iddiaları soruşturmasının yanı sıra Cumartesi günü Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılacak olan alışveriş merkezi ile ilgili iddiaları ve soruları gündeme taşıyıp, yanıt beklediklerini bildirdi.

Ekici iddialarını şöyle sıraladı:

"Milliyetçi Hareket Partisi Malatya İl Başkanlığı olarak sorumlu muhalefet anlayışımız ve Malatyalı hemşerilerimize karşı sorumluluğumuz gereği Malatya’ nın sorunlarını ve mevcut AKP Belediye yönetiminin icraatlarını yakından takip etmekteyiz.

Yerel Seçimlerin üzerinden 8 ay gibi bir süre geçmiştir.Mevcut AKP yönetimi Belediye de 8 aydan beridir yönetimde bulunmaktadır.Malatya Belediyesinde ciddi imar yolsuzlukları bulunduğu duyumları her gün kamuoyunda ve siz değerli basınımızda yer bulduğu gibi bizlere de bu hususta ardı arkası kesilmeyen şikayetler iletilmektedir.

Bildiğiniz üzere son olarak Belediyenin İmar arşivi mühürlenmiş ve konu Savcılığa intikal etmiş durumdadır.İmar konuları ile ilgili olarak Belediyede yaşanan bu gelişmeleri endişe ve üzüntü ile takip etmekteyiz.

Belediyenin yolsuzluk ve usulsüzlükle anılması tüm Malatyalıları rahatsız ettiği gibi görevini layıkıyla yapmaya çalışan dürüst belediye çalışanlarına da yapılacak en büyük haksızlıktır.Bu bakımdan sorumluluk makamında bulunan tüm yetkililerden konunun bir an önce açıklığa kavuşturulmasını ve gereğinin yapılmasını Malatya halkı adına bekliyoruz.Bu vesile ile vatandaşlarımızca bilinmesini istediğimiz husus şudur ki yargıya intikal eden bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Bir taraftan Belediyede imar konuları ile ilgili bu gelişmeler yaşanırken eski Sümerbank Fabrikası alanında yapılan Alışveriş Merkezinin açılışının bizzat Başbakan tarafından yapılacağını basınımızdan hayretle takip etmekteyiz.

Milliyetçi Hareket Partisi olarak Malatyamız’da bu türlü büyük alışveriş merkezlerinin ve sosyal yaşam alanlarının bulunmasına karşı değiliz ancak bildiğiniz üzere bu alışveriş merkezini yapan kendilerini Malatya Girişim Grubu olarak adlandıran kişiler bu yeri şaibeli bir özelleştirme işlemi neticesinde devralmışlardır. Özelleştirme sonrasında halkımıza fabrikanın çalıştırılacağını duyurmuşlar ve hatta işsiz vatandaşlarımızdan iş başvurusu toplamışlardır.

Ancak, neticesinde fabrika kapatılmış ve özelleştirmede ki yasal süreyi dahi beklemeden Belediye tarafından kendilerine sanayi alanı olan bu yerde sanayi tesisi inşaat ruhsatı verilerek gerçekte tüm Malatyalı vatandaşlarımızın bildiği şekilde alışveriş merkezi yapılmıştır.Bir bütün olarak bu özelleştirme ve sonrasında ki gelişmeler Malatyalı hemşerilerimizi derinden üzmüş ve hafızalarda unutulmayacak şekilde yerini almıştır.

Milliyetçi Hareket Partisi olarak bizler; başından beri bu grubun Malatya Belediyesini yöneten AKP zihniyeti tarafından normalin dışında ve gerektiğinde imar hukuku ilkelerini çiğneyecek şekilde kayırıldığını ve hatta sanayi alanı iken dahi ticari inşaata göz yumulduğunu ifade etmekte ve sizler aracılığıyla bu görüşlerimizi halkımız ile paylaşmaktayız.
Nitekim bu inşaat henüz başladığında dahi parti olarak inşaatın aslında ticari bir inşaat olduğunu mahkeme kararı ile tespit ettirdik.Sorumluların cezalandırılması için suç duyurusunda bulunduk ve verilen ruhsatın iptali için dava açtık.Bu davamız halen devam etmektedir.Fakat tüm bu çabalarımıza rağmen bu tesis içinde yer alan alışveriş merkezi yapılmış ve açılışı yapılmaktadır.

Alışveriş merkezinin açılma aşamasına gelmesi ile birlikte Malatya’mızın önümüzde ki süreçte bu tesis dolayısıyla yaşayacağı bir takım sorunlar ve bu konuda geçmiş itirazlarımızda ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıkmıştır.Malatya Belediyesinin bu inşaatların proje ve denetimi ile ilgili olarak ta bazı ihmallerinin devam ettiği ve bu inşaatların bütünüyle bitirilmesi halinde Malatya’nın yeni bazı sorunlarla karşılaşacağı anlaşılmaktadır.

İnşaatların bulunduğu bölgedeki yoğunluk ve altyapı şartlarına göre yapılması ve denetimi,şehir planlaması ilkelerinin gözetilmesi Malatya Belediyesinin sorumluluğundadır.

Söz konusu bu alışveriş merkezi ve orada yapılacağı söylenen 200 adet konut,otel ve hastane olmak üzere tüm inşaatlar için belediye tarafından verilen inşaat yoğunluğunun emsal 2 olarak kullandırıldığı,yasal zorunluluk dolayısıyla belediyeye yeşil alan ve yol olarak terki yapılan %40 düşüldükten sonra tüm inşaatlar için kalan inşaat alanının yaklaşık 85.000 m2 civarında olduğu ve buna göre bu alanda yapılacak toplam inşaatın 170.000 m2 yi geçmemesi gerektiği anlaşılmaktadır.

Ancak, şu an hizmete açılan alış-veriş merkezi inşaatında taban yoğunluğu olarak tabir edilen ve imar hukukumuzda kısaca TAKS(Taban İnşaat Alanı Katsayısı)olarak adlandırılan taban yoğunluğu katsayısına uyulmadığı ve taban yoğunluğunun fazla kullanıldığı izlenimi mevcuttur.İmar hukukumuzda taban yoğunluğu katsayısı ticari alanlarda 0,30 dur.Sanayi alanlarında dahi bu oran en fazla 0,50 dir ve bu oranları geçememektedir.

Malatya Belediyesinin emsallerinde ve yeni revizyon imar planlarında dahi 0,25 ile 0,28 arasında seyretmektedir.Bu inşaatta taban yoğunluk katsayısına uyulmadı ise ortaya çıkan inşaat yoğunluğu ve inşaat miktarı ne kadardır.Bu alanda ki kullanılabilecek toplam inşaat yoğunluğunun tamamının veya çok büyük kısmının sadece bu alışveriş merkezinde kullanılmış olması da ihtimal dahilindedir.Bu durumda diğer inşaatların yapılamaması olasılığı da dahil olmak üzere tüm bu konuların denetimini yapması gereken kurum Malatya Belediyesidir.

Bu gurup tarafından Malatya’da dağıtılan el ilanlarında inşaatların tamamı bittiğinde bu yerin yılda 13.000.000 kişinin ziyaret edeceği bir yer olacağının öngörüldüğü anlaşılmaktadır.Ancak, daha henüz alış-veriş merkezinin açılması aşamasında dahi bu bölgedeki trafiğin şimdiden alarm sinyalleri verdiği anlaşılmaktadır.Şehir merkezinde bugüne kadar trafiği tıkanmayan şehrin en eski ve geniş caddesi olan İnönü caddesi trafiği şimdiden tıkanmaya başlamıştır.

Öngörüldüğü şekilde ve de bölgenin inşaat yoğunluğu sınırlarına uyulmadan tüm inşaatların bitmesi halinde bu durum İnönü caddesi ve mevcut Çevreyolu için tam bir felaket olacaktır.Şehrin altyapısı bu yükü kaldırmayacaktır.Bunun sinyalleri şimdiden alınmaktadır.Bu nedenle sorumluluk makamında bulunanları şimdiden uyarmaktayız.

Ve Sayın Başbakan’ın açılışını yapmakla şaibeli bir yatırımın devamında meşru gibi gösterilmesine katkı yapacağı düşüncesiyle Sayın Başbakan’ın açılışı yapmasını doğru bulmadığımızı ifade ediyor;

Milliyetçi Hareket Partisi olarak Malatya’nın meselelerinin her platformda takipçisi olmaya devam edeceğiz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız