SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Adalet Tecelli Etmedi"

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:32:26
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da evlerinin önünden geçen açık su kanalına düşerek hayatını kaybeden 5 yaşındaki Sedef Kömürgöz'ün ölümüne ilişkin davada mahkeme belediyeyi suçsuz buldu. İHA'ya açıklama yapan Kömürgöz ailesinin avukatı mahkeme kararına tepki gösterdi. 

 
4 yıl önce yaşanan olayın ardından Sedef'in ailesi Malatya Belediyesi aleyhine 800 bin liralık tazminat davası açmıştı. Malatya Belediyesi'nin avukatının mahkemede yaptığı, "Bu para verilirse herkes çocuğunu öldürür" şeklindeki savunması ise dikkat çekmişti. 4 yıl süren davanın ardından Malatya İdare Mahkemesi belediyeyi suçsuz buldu. "İdarenin sorumluluğunda bulunan açık sulama kanalına düşmesinde çocuğun ebeveynleri olarak gerekli denetim ve gözetim sorumluluğunu yerine getirmeyen davacıların kusuru bulunduğu açıktır" diyerek tazminatta indirime giden mahkeme DSİ'nin anne ve babaya 20'şer bin, 3 kardeş için de 10'ar bin olmak üzere toplam 70 bin lira tazminat ödemesine hükmetti. 
 
Kömürgöz Ailesi'nin avukatı Ümit Yavuz, mahkemenin vermiş olduğu karara tepki gösterdi. Olayın yaşandığı yerde herhangi bir önlem olmadığını vurgulayan Yavuz, "Ter örgü olmaması olay yeri inceleme raporlarında tespit edilmiştir. Uyarı levhalarının ve kanalın üstünün örtülmemiş olduğu da yargılama sürecinin öncesinde tespit edilmiştir. Daha önce de bu kanala başka şahısların düştüğü bilinmektedir. Biz de hem Malatya Belediyesi'ne, hem de DSİ'ye karşı maddi manevi tazminat davası açtık. Ama ne yazık ki mahkeme kanaatince hukuka ve vicdanlara aykırı karar vermişler. Mahkeme vicdanına göre davranmıştır. Bir anneye, çocuğunu 9 ay boyunca karnında taşıyan bir kadına 5 yıl boyunca tüm yoksulluklara rağmen onu büyümeye çalışan bir anneye 20 bin liralık tazminat layık görülmüştür" dedi.
 
Mahkeme kararının hukuka aykırı olduğunu belirten Yavuz, kararın vicdanları yaralayacağını vurguladı. Yavuz, "Biz iki kuruma dava açtık. Malatya Belediye Başkanlığı şöyle bir savunma yaptı; 'bizim ülkemizde çeşitli etnik gruplar vardır. Cahil insanlar da var, kan davası güdenler de var. Hatta bu kan davası yüzünden çoluk çocuk demeden öldürenler de var. Bizim ülkemiz geri kalmış bir ülkedir. Biz Avrupa ile kıyaslanamayız. Halkımız da Avrupalılar gibi değildir, cahildirler' diyerek Türk halkının böyle kayıplarına 800 bin lira tazminat verilirse Türkiye'de insanların çocuklarını öldürebilirler, ya da ölebilecekleri durumlara sevk edebilecekleri gibi bir savunma yaptılar. Bu savunma resmidir. Bu savunma karşısında ağzımız açık kaldı" dedi.
 
Yavuz, kararın akla ve hukuka aykırı olduğunu, aynı zamanda etnik ayrımcılık yapılığını savundu. Yavuz, şunları söyledi; 
 
"'Bu tazminat fazladır. Zaten bizim olayla ilgimiz yoktur' dediler ve mahkeme de bu savunmayı kabul etti, belediye hakkında hüküm vermedi. Belediyeyi hasım olmaktan çıkardı. Verilen tazminat ise vicdanları rahatsız eden miktarlara indirildi. Anne ve baba için 20'şer bin TL manevi tazminat, 3 kardeş için de 10'ar bin TL verildi. Bu çok komik bir rakamdır. Ben yıllardır bu işi yapan bir hukukçu olarak diyorum ki Danıştay bu kararı bozacaktır. Buna inanıyorum."
 
"ADALET TECELLİ ETMEDİ.."
Malatya'da 4 yıl önce 6 yaşındaki kız çocuğunun sulama kanalına düşerek ölmesinin ardından sonuçlanan davaya ilişkin acılı anne Gülhan Kömürgöz, "Bence adalet tecelli etmemiştir" dedi. 
 
Malatya merkezde, 13 Haziran 2008 tarihinde yaşanan olay, Derme Sulama Kanalı'na ait kanalda meydana gelmişti. Ablası ile gezerken dengesini kaybederek kanala düşen 6 yaşındaki Sedef Kömürgöz, kanalda sürüklenerek boğulmuştu. Küçük çocuğun cesedi yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki MEGSAŞ Ekmek Fabrikası'nın yanındaki kanalda bulunmuştu. Kömürgöz ailesinin Malatya İdare Mahkemesi'ne açtığı dava olaydan 4 yıl sonra sonuca bağlandı. Mahkeme heyeti belediyeyi suçsuz bulup, 'İdarenin sorumluluğunda bulunan açık sulama kanalına düşmesinde çocuğun ebeveynleri olarak gerekli denetim ve gözetim sorumluluğunu yerine getirmeyen davacıların kusuru bulunduğu açıktır" diyerek tazminatta indirime gittiği kaydedildi. Mahkemenin DSİ'nin ailenin her bir bireyi için toplam 70 bin lira tazminat ödemesine hükmettiği belirtildi. Baba Levent Kömürgöz'ün şuanda bir suçtan dolayı cezaevinde bulunduğu belirtilirken, eski mahallesinde oturmayan anne Gülhan Kömürgöz ise, beklemedikleri bir kararın çıktığını söyleyerek, "Adelet bence tecelli etmedi" dedi. Anne Gülhan Kömürgöz, tüm ısrarlara rağmen dava süreci hakkında konuşmadı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız