SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Adalet Yürüyüşü Mitingle Sona Erdi

0
Güncellendi - 2017-07-09 20:48:56
Adalet Yürüyüşü Mitingle Sona Erdi
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara’dan başlatmış olduğu adalet yürüyüşü İstanbul Maltepe’de yapılan mitingle sona erdi. Kılıçdaroğlu, miting öncesinde son duraklama yeri olan Kartal Dragos Sahili’nde Maltepe Miting alanına tek başına yürüdü. Saat 18.00 sıralarında miting alanına gelen Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte sahneye çıkarak alanı dolduran vatandaşları selamladı. Selamlama sonrasında vatandaşlara hitap eden Kılıçdaroğlu, kürsüde yaklaşık 1 saat konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Maltepe’deki mitingde okuduğu 10 maddelik ‘Adalet çağrısı’ metni ile sonlandırdı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’dan başlattığı yürüyüşün ardından Maltepe meydanında düzenlediği mitingde konuştu. Burada toplanan kalabalığa hitap eden Kılıçdaroğlu, yol boyunca yürüdüğü kişilere teşekkür etti.

Yürüyüş sırasında protesto edenlere de teşekkür ettiğini aktaran Kılıçdaroğlu, “Bu ülkeye birinci sınıf demokrasini getireceğiz. Herkes düşüncesini ifade edebilecek. Bir teşekkürüm de güvenlik güçlerimize. Ankara’dan İstanbul’a kadar polisinden jandarmasına bütün güvenlik güçleri bizim burada sağlıklı olarak toplanmamız için çaba harcadılar. Hiçkimse unutmasın biz yürürken taşkınlık yapacağımızı düşünüyorlardı. Vurup kıracağımızı düşünüyorlardı. Dünyanın en barışçıl eylemini yaptık” dedi.

“Olmayan adalet için yürüdük”

Yürüyüş sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybede Hasan Tatlı’ya Allahtan rahmet dilediğini aktaran Kılıçdaroğlu, “Neden yürüdük? Bu sorunun cevabını da izin verirseniz vereyim. Olmayan adalet için yürüdük. Mazlumların hakkı için, hapisteki milletvekilleri, tutuklu gazeteciler için yürüdük. Üniversiteden atılan hocalar için yürüdük. KHK ile üniversite hocalarının kapının önüne konulması tam bir demokrasi ayıbıdır. Kamu görevlerinden atılanlar için, çocuk işçiler için, orman köylüleri için, hapisteki askerler, linç edilen askerler için yürüdük. FETÖ’ye karşı olduğumuz için yürüdük. Terör örgütlerine karşı olduğumuz için, yargı siyasetin emrine verildiği için yürüdük. Şiddet mağduru kadınlarımız için yürüdük, Mavi Marmara şehit ve gazileri için yürüdük. FETÖ’nün siyasi ayağı ortaya çıksın, gerçek darbeciler yargılansın diye yürüdük, 249 şehidimiz için yürüdük. Şehitler ve gaziler arasında ayrım yapılamaz. Ayrım yapılmasın diye yürüdük” diye konuştu.

“9 Temmuz bir yürüyüşün sonu değil birlikte yaşam iradesinin ortaya konmasının tarihidir”

“Özetle bu ülkede adalet için yürüdük” diyen Kılıçdaroğlu, “9 Temmuz yeniden doğuşun tarihidir. 9 Temmuz bir yürüyüşün sonu değil bir barışın, bir birlikte yaşam iradesinin ortaya konmasının tarihidir. Kuran’ı Kerim’de adaletle hükmediniz, işi ehline veriniz der. Peygamberimizin veda hutbesinin temeli de adalettir. Onun için diyoruz ki önce adalet. Hak, hukuk, adalet. Siyaset ahlak, adalet temelli yapılmak zorundadır. Siyaset ülkeyi birleştirmektir, bölmek değil, kutuplaştırmak değil. Hiç kimsenin etnik kimliğine göre, inancına göre siyaset yapmayacağız. Yapanlar vatan hainidir” dedi.

“Darbeyi de önleyeceğiz, adaleti de getireceğiz”

‘Adalet sokakta aranmaz’ şeklinde eleştirilere maruz kaldığını aktaran Kılıçdaroğlu, “Adalet teslim alınmışsa adalet arayışımızın tek yeri sokaktır. Adalet, adalet, adalet. Sonuna kadar hak. Hukuk, adalet diyeceğiz. Bize diyorlar ki adalete niye sokakta arıyorsunuz. Ama 15 Temmuz darbe girişimini savuşturan parlamentonun onurlu duruşu ve halkımızın sokağa inmesidir. Darbeyi önlerken sokak iyi, adalet isterken sokak kötü. Darbeyi de önleyeceğiz, adaleti de getireceğiz. Hakimlik kutsal bir görevdir. Hakimin cübbesinde ilik yoktur. Düğme yoktur. Hakim kimsenin önünde eğilmez, ayağa kalkmaz. Ben buradan bütün hakimlere ve savcılara sesleniyorum. Adaletin hakkını korumak benim kadar sizin de görevinizdir. Dik durun, onurlu durun, vicdanınızın sesini dinleyin ve ona göre davranın. Çocuklarınıza, torunlarınıza güzel bir miras bırakın Bu arada AYM’nin değerli başkan ve üyelerine de seslenmek istiyorum. Korkmayın, Korkunun ecele faydası yoktur. Neden korkuyorsunuz? 450 kilometreyi büyük bir keyifle yürüdüm. 450 kilometreyi yürürler mi diye soranlar oldu. Fazla yürümezler, 50-60 kilometrede bırakırlar diyenler oldu. Evet yürüdüm, ülkem için yürüdüm, 80 milyon için yürüdüm. Hiçbir ayrım yapmadım, herkesi kucakladım” ifadelerini kullandı.

“Artık hepimiz umutluyuz”

Bu yürüyüşle toplum olarak korku gömleğini çıkarıp çöpe attıklarını belirten Kılçdaroığlu devamla şöyle konuştu; “Cesur olacağız. Bir milli kurtuluş savaşını vermiş bir milletiz. Yalnız olmadığımızı gördük, tüm dünyaya bunu duyurduk. Umudumuzu yeniden yeşerttik. Artık hepimiz umutluyuz. Biliyorsunuz umut bulaşıcıdır. Ben umutluysam yanımdaki arkadaşım umutludur. Maltepe umutluysa İstanbul, İstanbul umutluysa Hakkari umutludur. Konu adalet olunca bütün farklılıklarımızı bir kenara bırakıp kenetlendik. Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli destanlarından birini yazdık. Peki ne istiyoruz? OHAL kalksın, Türkiye normalleşsin, adliyeye, kışlaya, camiye siyaset girmesin istiyoruz. Hapiste gazetecileri olmayan bir Türkiye istiyoruz özgür medya istiyoruz. Üniversiteleri susturulmuş değil üniversiteleri konuşan bir Türkiye istiyoruz. Düşünceleri susturulmayan bir Türkiye istiyoruz. FETÖ ile mücadelenin göstermelik değil gerçekten yapılmasını ve bu darbe girişiminin siyasi ayağının kesinlikle ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Tek adım rejimi değil demokratik parlamenter sistem istiyoruz. Toplumsal barışımızı bozan tüm anti demokratik uygulamaların eşit yurttaşlık temelinde sona erdirilmesini istiyoruz. Biz herkes için adalet istiyoruz. Sadece ve sadece adalet istiyoruz. 25 gündür on binlerce ağızdan hep birlikte aktardığımız hak hukuk adalet talebimizin karşılanmasını istiyoruz. Adalet bir haktır. Adalet hakkımızdır. Biz hakkımızı istiyoruz.”

10 maddelik Maltepe Çağrı metnini okudu

CHP Lideri Kılıçdaroğlu daha sonra hazırladığı sonra hazırladığı 10 maddelik Maltepe Çağrı metnini okudu. Kılıçdaroğlu, çağrı metninde şöyle dedi:

“15 Temmuz darbe girişimini açık bir şekilde lanetliyoruz. 249 şehidimizin aziz hatırası ve 2301 gazimiz için FETÖ terör örgütünün siyasi ayağı ortaya çıkarılmalı ve gerçek darbecilerden hesap sorulmalıdır. İktidar tarafından 20 Temmuz’da getirilen OHAL ile biz buna sivil darbe diyoruz yasama yürütme ve yargı tek elde toplanmıştır. OHAL bir an önce kaldırılmalıdır. Yargıyı siyasetin emrine vermek demokrasiye ihanettir. Kollektif suç gibi insan haklarına aykırı uygulamalardan vazgeçilmelidir. OHAL mağdurlarının yargıya erişim ve sosyal güvenlik haklarını kısıtlayan tüm uygulamalara son verilmelidir. FETÖ ile hiçbir ilişkisi ile bulunmayan ama sırf hükümete muhalif olduğu için görevlerinden alınan akademisyenler görevlerine dönmeli ve tutuklu milletvekilleri serbest bırakılmalıdır. Mesleklerini yaptıkları için tutuklu bulunan gazeteciler serbest bırakılmalıdır. OHAL ortamında ve devlerin tüm imkanları seferber edilerek yapılan anayasa değişikliği gayrimeşrudur. Bu bir mühürsüz seçimdir. Türkiye gayrimeşru bir anayasa ile yönetilemez, yönetilmemelidir. Demokratik parlamenter sistem üzerindeki her türlü vesayet kaldırılmalıdır. Eğitimde laiklik ilkesinin aşındırılmasına son verilmelidir. Sadece hukuk alanında değil toplumsal alanın tüm alanlarında adaletsizlik devam etmektedir. Yoksulluk, yaygın şiddet, terör gibi sorunlara karşı ortak irade geliştirilmelidir. Toplumsal adaletsizliğin en vahimlerinden olan kadın hakları konusunda ayrımcılığın önüne geçilmelidir. Son zamanlarda uygulanan saldırgan dış politika ülkemiz içindeki sorunları da kökleştirmiştir. Türkiye coğrafyasındaki tüm halklara kardeşçe yaklaşan adilane bir dış politikaya dönüş yapmalıdır.”

Yaklaşık 1 saat süren konuşmasının sonunda herkesi çağrılarına sahiplenmeye çağıran Kılıçdaroğlu daha sonra eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile kalabalığı selamlayarak beyaz güvercin uçurdu.

Konuşma esnasında polis helikopteri sık sık alanın üzerinde uçuş yaptı. Mitingi takip eden basın kuruluşlarına ait canlı yayın araçları oluşan yoğunluk nedeniyle vatandaşların arasında kaldı. Kılıçdaroğlu konuşması sırasında sıcak nedeniyle fenalaşan vatandaşlar için sık sık görevlileri uyardı. Kılıçdaroğlu’nu dinlemeye gelen vatandaşlar alanın farklı noktalarında dev Türk Bayrağı açtı. 1 saatlik konuşması sonrasında tekrar eşi ile birlikte vatandaşları selamlayan Kılıçdaroğlu, beyaz güvercin uçurarak vatandaşlara karanfil dağıttı. Mitingin sona ermesinin ardından alanda toplanan kalabalık dağılmaya başladı.

İstanbul, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • Ahmet (6 yıl önce)
    Adalet ve CHP çok komik .Önce kendileri adaletli olsunlar da sonra adalet arasınlar. Vatan hainleri için adalet arayan, ülkesini satanlar için adalet arayanlar bir kez de vatan için şehit olanlar için yürüselerdi. Ancak fetocular.PKK ile kol kola yürüyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • serdar aslan (6 yıl önce)
    Hükümetin yaptığı duble yollarda otobanlarda, PKK sevicilerle Fetöcülerle kolkola yürüyüp siyasi olarak showdan başka birşey bilmeyen CHP yine boş boş işler peşinde koştu.Bu arada Malatya milletvekili veli ağbaba da AKP nin yenikapı mitinginin fotolarını CHP nin adalet yürüyüşü diye twetter sayfasında servis etmesi haber bültenlerinden kaçmadı.İşiniz gücünüz boş işler
    0
    0
    Yanıtla
  • Melih (6 yıl önce)
    Ve bilsinler ki artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak...
    0
    0
    Yanıtla
  • Michail (6 yıl önce)
    Neyin ne oldugunu bilmeyen insanlarimiz ne güzel de konuşuyor. Ahh nerde o eski atalarımız kalkında ülkeye bakın ne haldeyiz şu insanlara birseyler ogretin ki sırtımızdan vuran vurana olmasın baş kumandanı özledik atam sen rahat uyu izindeyiz.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (6 yıl önce)
    Chp.hic.bir.zaman.feto.ile.pkk.ile.pazarlik. Yapmadi.yapanlar.beli..iyi.arastirin
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgay Atlı (6 yıl önce)
    Şimdi ne oldu ben anlamadım, adalet yürüyüşü ile Kılıçdaroğlunun bacak adalelelerimi gelişti. Sonuç ne ??
    0
    0
    Yanıtla
  • spoextra (6 yıl önce)
    CHP adalet kandırmacasını bıraksın.Bir an evvel Atatürk'ün kendisine emanet ettiği ve yıllardır unuttuğu hatta terkettiği 5 ilkeye sahip çıksın.o beş ilkenin gerçek anlamda ne ifade ettiğini anlamaya çalışsın.CHP'de bunu yapacak bir kişi bile yok...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (6 yıl önce)
    Nedense CHP hep bu millete ihanet edenlerin,teröristlerin adaletinin peşine düşüyor.15 temmuz gecesi hainlerin ateşiyle şehit düşen ,Gazi olanların adaleti bunlar için önemli değil.Ama insanımıza acımasızca mermi yağdıranların adaleti peşine düşmüşler.
    0
    0
    Yanıtla
  • ZİBETRA (6 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Siz beni güldürdünüz Tanrı'da sizi güldürsün.
    0
    0
    Yanıtla
  • nüvit topaloğlu (6 yıl önce)
    Başta Kılıçdaroğlu olmak üzere emeği geçen herkese tebrikler.
    0
    0
    Yanıtla
  • ZİBETRA (6 yıl önce)
    Bravo valla. Katılmak isterdim. Veli Ağbaba'da zımba gibiydi.
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNCAY (6 yıl önce)
    Adaletsizlik deyince akla gelen ilk parti ve yönetici konumundaki kişiler adalet için yürüdü. çok komik bunlar. Türkiye ile dalga geçiyor ama yemezler. geçti o şişirme yalan yanlış politikanız. ADALET sizin anlayamayacağınız kadar önemli bir kavramdır. Çıkarlarınız değilmiki. Ne yapamaya çalıştığınızı kendiniz dahi anlamayacak kadar boş işlere itti. Aslında üzerinde yorum bile yapılmaz ama kandırdığı vatandaşlardan Bir tanesinin gerçeği görmesine vesile olabiliriz diye yazıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • ZİBETRA (6 yıl önce)TUNCAY isimli kullanıcı yorumuna
    Tuncay bey, kimin ne olduğunu çok iyi biliyoruz, siz işinize bakın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yusuf sahin (6 yıl önce)ZİBETRA isimli kullanıcı yorumuna
    Bizde kimin ne olduğunu cok iyi biliyoruz ZIBETRA.siz de işinize bakabilirsiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Yusuf senin ne işin var burda, işini aksatma...
    0
    0
    Yanıtla