SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Adaletsizliğe Ev Sahipliği!.

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:24:24
Adaletsizliğe Ev Sahipliği!.
A- A+ PAYLAŞ

M.Bahadır ALTAŞ

“Türkiye'de cezaevlerinin doluluk oranı yüzde yüzün üzerine çıktı. Toplam 75 bin kapasiteli cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklu sayısı 115 bine ulaşınca Adalet Bakanlığı harekete geçti. Adli kontrol ve denetimli serbestlik kapsamında 20 bin tutuklunun cezasını evinde çekmesi için çalışma başlatıldı…”

Yukarıda okuduğunuz haber biliyorum ki sizleri de olumsuz etkilemiştir. Ben biliyorum ve inanıyorum ki ceza evlerine adaletin hâkim olmadığı ülkelerde ihtiyaç duyulur. Kanunun değil hukukun üstün olduğu ülkelerde ceza evlerine ihtiyaç duyulmaz. Bizleri yönetenler sosyal ve ekonomik koşulları, hukuka ve insan haklarına saygıyı kendilerine hedef seçmedikten sonra istediğimiz kadar cezaevi yapalım, bu sorunu çözmez. Cezaevi yapmak yerine eğitim yuvaları açmak, üretim tesisleri kurmak gerekir. Çünkü sorunlarımızı insanlara insanca yaşama imkânını sağlamakla çözeriz.

Geçtiğimiz haftalarda Malatya kamuoyunda gündeme gelen ve ne yazık ki hiçbir şekilde tartışma konusu olmayan Vagon Onarım Fabrikasının cezaevi yapılacağı haberi üzerine Malatya dışında insanların ve şehirlerin cezaevlerine nasıl baktıklarını araştırdım ve edindiğim bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.

Kapatılan Cezaevleri Müze Kültür Merkezi ve Eğitim Tesisi Oluyor

Kastamonu Araç ilçesi eski kapalı cezaevinin değerlendirilmesi; Hali hazırda kullanılmayıp boş olan Araç kapalı ceza infaz kurumu binasının Araç Meslek yüksekokulu öğrencilerinin yararlanabileceği bir dinlenme tesisi olarak ve aynı zamanda Kültür Turizminde de kullanılması ve korunması amacıyla Belediye Başkanlığımızca Adalet Bakanlığı ceza ve tevkif evleri genel müdürlüğüne başvuru yapılmıştır. Bakanlıktan talebin uygun olduğu cevabı alınmıştır. (http://www.aracbelediyesi.com/)

Tarihî Sinop Kapalı Cezaevi; Bir dönem "Anadolu'nun Alcatraz’ı" tabiri ile tanınan ve 1999 yılında kapatılarak müzeye dönüştürülmüştür. Tarihi eskilere dayanan yapı şiirlere ve şarkılara konu olmuştur.

Ankara Ulucanlar Cezaevi; Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan 81 yıllık süreçte gazetecilerin, yazarların, politikacıların, aydınların yaşamlarına, hikâyelerine, idamlarına, isyanlar ve isyanların bastırıldığı operasyonlara tanıklık eden Ulucanlar, Altındağ Belediyesi tarafından meşakkatli bir sürecin ardından “Ulucanlar Cezaevi Müzesi Kültür ve Sanat Merkezi” yapıldı.

Mamak Cezaevi, Ankara Mamak Cezaevi bölgesinin TOKİ’ye mi verileceği, yoksa kent ormanı ya da 12 Eylül müzesi mi olacağı yönünde tartışmalar yapılıyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bir bellek mekânı olarak müzeleştirilmesini amaçladıkları Mamak Cezaevi’ni “Kent Düşleri” fikir projeleri yarışmaları kapsamında ele alıyor

Üretimi Durdurulan Fabrikalar Cezaevi Oluyor

Diyarbakır - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’a yeni cezaevleri yapacakları yönündeki açıklamasından sonra yetişkinler, kadınlar ile çocuklar için 5 ayrı bölümden oluşan Türkiye’nin ikinci büyük cezaevi kampüsünün yapılmaya başlamasının ardından kapatılan TEKEL Tütün İşleme Fabrikası’nın da sessiz sedasız açık cezaevine dönüştürüldüğü ortaya çıktı. Cezaevine mahkûmlar sevk edilmeye başlandı.(http://www.cumhuriyet.com.tr/)

Malatya - Adalet ve Kalkınma Partisi Akçadağ İlçe Başkanı Vahap Yücekaya'nın, Vagon Onarım Fabrikası'nın (VOF) geçici olarak cezaevi olarak kullanılacağını açıklaması, fabrika alanı için uzunca bir süre amacına uygun bir faaliyet düşünülmediğini ortaya koydu.(http://www.malatyahaber.com/)

Malatya Milletvekili Çalık, "Malatya’ya yeni adliye sarayı yapılması kararı aldık. Adalet Bakanımızla da görüştük. Malatya’da 2 tane cezaevi yapılması için bakanla görüştük. Bir tanesi Akçadağ’da olacak. Yüksek güvenlikli ceza evi yapılacak" şeklinde konuştu.(http://www.malatyahaber.com/)

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, yıllardır atıl bir şekilde bekletilen Vagon Onarım Fabrikası’nın cezaevine dönüştürülmek istenmesine tepki gösterdi. Ağbaba, “Cezaevlerini doldurup taşıranlar yer bulamadıkları için fabrikaları da cezaevi yapmaya çalışıyorlar.(TBMM genel kurul Tutanakları 15.10.2012) 

“Adaletin aynası cezaevleri ve Doğu – Batı Farkı”

Yukarıda özetlemeye çalıştığım konu ile ilgili bölgemiz ve Malatya için sanırım fazla söz söylemeye gerek yok. İki bölge iki farklı hizmet ve iki farklı bakış acısı (Bir tarafta ciddi teşvikler vererek özel sektörü sanayi yatırımı için bölgeye çağırıyoruz diğer tarafta mevcut tesisleri kapatıp ceza evi yapıyoruz.) Yıllardır atıl duran ve en az binlerce insana iş imkânı sağlayacak Vagon Onarım Fabrikasını cezaevi yapmayı nasıl düşünebiliriz. Dünya Kayısı Başkenti olması ile öğündüğümüz şehrimizi insanların yaşamlarında ve hafızalarında cezaevi ile bilinen ve Adaletsizliğin ev sahipliğini yapan bir şehir olarak anılmasını nasıl kabullenebiliriz. Sözün bittiği yer dedikleri bu olsa gerek…

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız