SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Adayınız Bu Anketi" İddiası!.

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:07:01
A- A+ PAYLAŞ

AKP'nin ilçe belediye başkan adaylarının bu hafta açıklanması beklenirken, Malatya'nın başta Yeşilyurt ve Battalgazi merkez ilçeleri olmak üzere bazı ilçelerinde son günlerde,  halkın benimsediği ismi-isimleri belirlemeye yönelik olarak  yapılan kamuoyu yoklamasının, bazı aday adaylarını öne çıkarmak amacıyla yönlendirildiği öne sürülüyor. Bu yöntemin, daha önce de yapılan bazı kamuoyu yoklamalarında denendiği ve "başarılı" olduğu iddia edilirken, özellikle Yeşilyurt ve Battalgazi ilçelerinde yapılmak istenen "manipülasyon"u farkeden bazı aday adayları ile vatandaşların, anketi yapanlara "sert tepki" verdikleri bildirildi. Bu arada, basın kuruluşlarına bu konuda da yazılı metinler ulaştırılarak, isimleri verilen bazı aday adaylarının, bu anketlerle ön plana çıkarılmaya çalışıldığı, anketi yapanların bu adaylarla irtibatlarının sağlandığı iddiaları yeraldı. "Yönlendirici" ankete tepki veren bazı aday adayları ve partililerin, bu durumdan habersiz olan partinin genel merkez yöneticilerini haberdar etmek için girişimlerde bulundukları da belirtiliyor.

ÖZELLİKLE BATTALGAZİ VE YEŞİLYURT'TA..

Önceki hafta Cuma günü açıklanması bekleniyorken, 17 Aralık Salı günü başlayan ve direkt AKP'yi hedef alan "Rüşvet ve Yolsuzluk" operasyonunun yarattığı sarsıntı nedeniyle ertelenen AKP ilçe belediye başkan adaylarını belirlemeye yönelik çalışmalarda son safhaya gelindiği, isimlerin netleştirilmesi için genel merkezin son bir kamuoyu yoklaması yapmayı uygun bulduğu değerlendirilirken, son günlerde özellikle Yeşilyurt ve Battalgazi ilçelerinde bazı anket görevlilerinin, bu konuda çalışma yaptıkları öğrenildi.

Anketörlerin, bu çalışmaları sırasında "sıradışı" bir yol izledikleri, öncelikle ilk sırada yeralmasını istedikleri birer ismin yanına, normalde şansı olmayan bir başka aday adayını "tavşan aday" olarak kattıkları, bu isimleri sabit tutarak görüştükleri kişileri böylece yönlendirmeye çalıştıkları, bu çalışmayla kendilerine verilen birer ismi, "en çok istenen" aday olarak öne çıkarıp, diğer alternatifin de "tavşan aday" olmasını sağlamak istedikleri, "tavşan aday" tercih edilmeyeceğinden, lehlerine ortam sağladıkları isimleri "halkın istediği kişi" olarak, anketi talep edenlere sunacakları iddia edildi.

Ancak, Yeşilyurt bölgesinde çalışan bazı anketörlerin, durumu farkeden bazı vatandaşların fiili ve sert müdahalesine maruz kaldıkları kaydedilirken, bu kişilerin çalışmalarından hemen önce, ön plana çıkarılmak istenen aday adaylarının anket yapılan bölgelerde propaganda çalışması yapıp, broşür vs. dağıttırmalarının da dikkat çektiği belirtildi.

Basın kuruluşlarına iletilen iddialar arasında, özellikle bir siyasinin, bazı muhtarlara, öne çıkarılmak istenen isimlerin anketörlere bildirmeleri konusunda teklinde bulunduğu iddiası da yeraldı.

BÜYÜKŞEHİR İÇİN DE GÜNDEME GELMİŞTİ..

Partinin "karar verici"lerinin tercihlerini etkilemeye yönelik olarak bu yöntemin, başta iki merkez ilçe olmak üzere bazı ilçeler için de uygulamaya konduğu öne sürüldü. Aynı iddialar, büyükşehir adayını belirlemek amacıyla yapılan kamuoyu yoklamaları için de bazı çevrelerde konuşulmuş, ancak kamuoyuna yansımamıştı.

İki ilçede ön plana çıkarılmak istenen iki ismin, mevcut belediye yönetimine "çokyakın", hatta birbirleriyle "kanka" isimler olduğuna da dikkat çekilerek, "her yönden birbirleriyle uyumlu bir ekip oluşturulmak istendiği" öne sürülürken, diğer aday adaylarının, kamuoyu yoklamasıyla yapılmak istenen bu manipülasyonu, bu duruma duyarlı milletvekillerine ilettikleri, genel merkeze de telefon ve fakslarla ulaştıkları bildirildi.

İL BAŞKANI GENEL MERKEZE İLETECEK..

Bu arada, tartışma konusu olan son anket çalışmaları ile ilgili bilgisine başvurulan AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, genel merkezin yaptırdığı-yaptıracağı anketlerden kendilerinin önceden bilgi sahibi olmadıkları için, son anketi kimin yaptığını bilemediklerini, bu durumu Pazartesi günü genel merkezle görüşeceğini, iddiaları da ileteceğini söyledi. Tüfenkçi, "Muhtemelen bu hafta sonuna doğru adaylar açıklanacağı için genel merkez de bir anket yaptırıyor olabilir. Ama bu konuda bizim bir bilgimiz yok. Konuyu genel merkezle Pazartesi günü görüşeceğiz."diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız