SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Adayların Vaadleri

A- A+ PAYLAŞ

ABD ekonomisi iflas ederken, dün akşam karşı karşıya gelen iki başkan adayı, müthiş vaatlerde bulunup "politikacı her yerde politikacı" dedirtti. Obama, herkese sağlık sigortası, McCain herkese ev vaaddetti.

ABD’nin başkentinde, Washington’da dün akşam yerel saatle 21.00’da adeta hayat durdu; Sokaklar boşaldı, herkes bulabildiği en yakın yere girip, televizyonu açtı.

Taksiciler ya da otobüs şoförleri gibi sokakta olmak zorunda kalanların imdadına ise radyo yetişti.

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

Herkes dikkatini kulaklarına ve gözlerine yöneltti; Çünkü dün akşam ABD’nin iki Başkan adayı, Barrack Obama ve John McCain canlı yayında karşı karşıya geldiler.

“Büyük kapışma”, Tenessee-Nashville’deki Belmont üniversitesinde gerçekleşti.

Moderatör NBS’den Tom Burow’un dikkatli moderatörlüğündeki “karşılaşmada” Obama ve McCain, ekonomik krizden, vergi sistemine, yada dış politikaya kadar her konuda “kozlarını paylaştılar.”

Karşılaşmanın bir özelliği de, iki adayın bu kez gazetecilerin değil, “sıradan insanların” karşısına çıkması oldu. Obama-McCain tartışması, “köy meclisi” modelinde gerçekleşti; İki aday, gazetecilerin değil, “sıradan Amerikalı” 80 kişinin sorularını ya da e-mail’le moderatöre ulaştırılan “vatandaş sorularını” yanıtladılar.

İşin ilginci, her iki adayın da, ABD’nin içinde bulunan büyük ekonomik krize rağmen, seçmenlere “maliyeti çok yüksek” vaatlerde bulunmaları oldu;

Gelen soruların büyük kısmı “iflas etmiş Amerikan ekonomisi” üzerineydi. Ama McCain “kötü mortgage kredilerinin yeniden yapılandırılacağını” böylece herkesin ev sahibi olacağını söylerken, Obama da “herkese çok ucuz sağlık sigortası” vaadetti.

MC CAİN “TECRÜBEYİ” ÖNE ÇIKARDI, OBAMA “MCCAİN BUSH’UN DEVAMIDIR” MESAJI VERDİ

İki Başkan adayının bu önemli buluşmasında Obama’dan yaşça çok büyük olan ve ABD Kongresi’nde uzun yıllardır görev yapan 72 yaşındaki Cumhuriyetçi McCain “tecrübesini” öne çıkardı.

47 yaşındaki Demokrat Obama’nın buna karşı taktiği ise, McCain’in ABD kamuyounda da giderek daha az popüler hale gelen ABD Başkanı George Bush’un “devamı” olarak lanse etmeye çalışmak oldu. Krize giren ekonomiden Başkan Bush’un sorumlu olduğunu söyleyen Obama, “Ülkeyi krize götüren ekonomik politikaları Bush oluşturdu, McCain de bu politikalara destek verdi” dedi.

MCCAİN’DEN OBAMA’YA ŞOK HİTAP: “ŞU ADAM”

Kamuoyu yoklamalarında Obama’nın gerisinde görünen McCain tartışmada stratejisini “saldırı” üzerine kurdu. Nitekim zaman zaman Obama’ya karşı sert hitaplarda bulundu. En ilginç çıkışı ise, Obama’nın Kongre’de büyük petrol şirketlerinin vergi yükünün azaltılması konusundaki yasa için kullandığı oy üzerinde oldu. Yasayı dinleyenlere ayrıntılarıyla anlatan McCain, sözlerini “kim bu yasaya oy verdi biliyor musunuz? Şu adam....” diyerek, eliyle Obama’yı gösterdi.
Dış politika konularında da yine aynı stratejiyi sürdüren McCain, Obama’nın politikada kendisine göre çok tecrübesiz olduğuna dikkat çekerek, “Sana işi öğretecek zamanımız yok dostum...” dedi.

İKİ ADAY DA “GELECEKTEKİ MALİYE BAKANLARINI” AÇIKLADILAR

ABD’de her geçen gün ağırlaşan ekonomik kriz, Obama-McCain tartışmasına da damgasını vurdu. İki aday, toplam bir buçuk saatlik tartışmanın büyük bölümünü ekonomik krizden çıkmak için çözüm önerilerine ayırdılar.
Bu çerçevede, seçilirlerse, kimi “Maliye Bakanı” yapacaklarını da ilk kez açıkladılar.
Obama milyoner yatırımcı Warren Buffett’yi Maliye Bakanı yapacağını açıklarken, McCain kendi adayının sanal alışveriş ve açık arttırma sitesi ebay’ın eski yöneticisi Meg Whitman olduğunu söyledi.

DIŞ POLİTİKADA MCCAİN, EKONOMİDE OBAMA ÖNDE

Tartışmanın sonucunda ABD televizyon kanallarının yaptıkları kamuoyu yoklamalarında ise, seçmenlerin ekonomik konularda Obama’yı, dış politika ve terörle mücadelede ise McCain’i “daha inandırıcı bulduklarını” ortaya çıkardı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız