SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Adı da 'Kabak Budama'ymış!

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi'nin kentteki ağaçları, sadece gövdeleri kalacak şekilde budamasıyla ortaya çıkan görüntülerin, 2008'de de İstanbul'da da yaşandığı ve büyük tepkilere yolaçtığı bildirildi. İstanbul'da geçtiğimiz yıllarda yapılan ve Malatya'da da bu kış sezonunda görülen budamanın, "Kabak Budama" olarak adlandırıldığı ve ağaçların kurumasına neden olabileceği belirtildi.

"KABAK BUDAMA"YA İSTANBUL'DA TEPKİ..
İstanbul'da geçtiğimiz yıllarda yapılan ve bu kış sezonunda Malatya'da da uygulanan "Kabak Budama"yla ilgili İstanbul'da ortaya çıkan tepkiler, NTVMSNBC'nin internet sitesinde yandaki fotoğrafla yeralan şu haberde dile getirilmişti:

"İstanbul’da binden fazla yanlış budanmış ağacı fotoğraflayan Peyzaj Mimarı Prof. Dr. Cemil Ata, “kabak budama” adı verilen yöntemle ağaçların katledildiğini söyledi. Prof. Dr. Ata, “300-400 yaşındaki çınarlar, dişbudaklar, meşeler sopa oldu” dedi.

Yeditepe Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cemil Ata, “Ağaçların dili olsa, ‘Beni bu hale kim getirdi?’ diye sorardı” dedi. Prof. Dr. Ata, çektiği ağaç fotoğraflarını ilçe belediyelerine göndereceğini ve doğru budama tekniğini bir çizimle göstereceğini de ifade etti.

“Budamak güzelleştirme işidir. Senelerdir yapılan hatalı budama ağaçların şeklini bozdu. Ağaçlar ölüme götürüldü” diyen Prof. Dr. Cemil Ata, belediyelerin hatalı budamaya son vermelerini istedi. Prof. Dr. Cemil Ata şöyle konuştu:

TEKNİK EĞİTİM GEREK
“Ağaçlar bu hale yanlış uygulamalar sonucunda geldi. Dilleri olsa, ‘Beni bu hale kim getirdi, neden getirdi?’ diye soracaklar. Yapılan budamalar ‘kabak budama’ adı verilen ve hemen hemen dünyanın hiçbir yerinde uygulanmayan bir budama şekli... Bundan vazgeçilmesi ve yüzyıllık ağaçların daha teknik bilgilerin ışığında budanması gerekir ama ne yazık ki bunu göremiyoruz.”

KABAK BUDAMA KOLAYCI BİR YAKLAŞIM
“Kabak budama en kolay budama yöntemidir ve zaman içinde ağaçların ölümüne neden olabilir. İşin kolayına kaçılmış.”

DİKİM DE YANLIŞ
“Ağaçların dikim yerlerine göre tür seçimi yapılması lâzım. Mesela meydanlara farklı, dar yerlere farklı ağaçlar dikilir. İklime uygun ağaç türleri seçilir. Işık ihtiyaçları da gözönünde bulundurulur. Görüyoruz ki bu seçimler doğru yapılmamış. Tür seçimleri ve dikim aralıkları da yanlış.”

DOĞRUSU GÖSTERİLMELİ
“Budamalar belediyeler tarafından yaptırılıyor. Bu işin başında mutlaka çok bilgili insanlar vardır ama uygulamanın özensiz olduğu belli. Belediyelere ‘Bu ağaç doğru budansaydı böyle olurdu’ diye çizim yapmayı, yanına da bugünkü fotoğrafını koyup göndermeyi düşünüyorum.”

SAÇ TARAMAYA BENZER
Budama güzelleştirme işidir; bir kızın saçlarının taranması gibidir. Burada budamıyorlar, adeta katlediyorlar. 300-400 yaşındaki çınarlar, dişbudaklar, meşeler sopa haline getirildi, şekilleri bozuldu ve pek çok ağaç ölüme götürüldü. Bu budama şeklinin kesinlikle terk edilmesi gerekiyor.”

İstanbul'da tepki gören budama şeklinin Malatya uygulamasına, bazı basın organları ile sınırlı sayıda vatandaş tepki gösterirken, bir süre önce belediye yetkililerince davet edilen ilgili sivil toplum örgütü yöneticileri, yapılan işin "uygun" olduğuna dair görüş bildirmişler, daha sonra da herhangi bir değerlendirme yapma gereği duymamışlardı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız