SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Adını Ver Ya Adını!..'

A- A+ PAYLAŞ

TBMM genel kurulunda AKP Malatya Milletvekili ve Meclis İdare Amiri Ömer Faruk Öz, DSİ yatırımlarıyla ilgili sözaldı ve konuşmaya başladı. Bu sırada, CHP'li milletvekillerinden biri partisinin Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'nun adını ortaya atarak, ona da teşekkür isterken, Öz'den Aslanoğlu'na teşekkür, CHP sıralarından da Öz'e alkış geldi.

Bu konuşmalar, TBMM tutanaklarına şöyle geçti:

"13 Ocak Perşembe günkü Gündem dışı üçüncü söz Devlet Su İşlerinin Malatya ilinde yapmış olduğu yatırımlar hakkında söz isteyen Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz'e aittir.

ÖMER FARUK ÖZ (Malatya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Malatya iline yapılan Devlet Su İşleri yatırımlarıyla ilgili söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle sizleri ve ekranları başında bizleri izleyen değerli vatandaşlarımızı sevgiyle, saygıyla, muhabbetle selamlıyorum.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, ülkemizde su kaynaklarının geliştirilmesi ve mevcut kaynakların daha etkin ve verimli kullanılması noktasında birçok yatırımlara imza atan köklü bir kuruluşumuzdur. AK PARTİ Hükûmetleri döneminde de yıllardır başlayıp yarım kalan birçok projenin tamamlanması ve ülkemizin ihtiyacı olan yeni sulama tesislerinin, barajların, göletlerin devreye sokulması noktasında gayret sarf eden önemli bir görev ifa etmektedir. Bu anlamda, Devlet Su İşleri, Malatya'da, bir yandan DAP kapsamında 1980'li, 90'lı yıllarda yapımına başlanan projeleri yürütmekte, diğer yandan yeni projelere ağırlık vermektedir.

Bu kapsamda Malatya'da tamamlanan projeleri sayacak olursak:
Hekimhan Güzelyurt Barajı ve sulaması tamamlanmış ve hizmete girmiştir.
Darende Sofular Barajı ve sulama inşaatı tamamlanmış ve hizmete girmiştir.
İhtiyaç duyulan yüzlerce kuyu ve sondaj çalışmaları tamamlanmıştır.

Yine, Hükûmetimizin başlatmış olduğu, merkez ve Malatya ili içerisinde sulama master planı çerçevesinde çalışmalar başlatılmış, önümüzdeki aylarda ihalesi yapılacak Malatya merkez ve yakın çevresindeki, mücavir alanındaki gerek içme suyu gerekse de sulama suyunun kaynaklarının tespiti ve nerelerde kullanılacağı noktasındaki çalışma da inşallah yakın bir tarihte tamamlanacaktır.

Burada tabii önemli olan, büyük projelerin tamamlanmasıydı. Bu çerçevede baktığımızda, Malatya'da Kapıkaya Barajı'na 1998 yılında başlanmış olup 2002 yılı sonuna kadar yüzde 20 fiziki gerçekleşme mümkün iken şu anda yüzde 98 fiziki gerçekleşme tamamlanmıştır ve bu yıl sonu itibarıyla tamamlanacaktır. Tabii, gövde çalışması bitirilmiş, sulama inşaatıyla ilgili çalışmaların da ihalesi bu ayın 21'inde yapılacaktır.

Yine, Boztepe Barajı'nın 2002 sonu itibarıyla fiziki gerçekleşmesi yüzde 22 iken şu anda yüzde 61'lere ulaşmıştır ve bu yıl, buranın sulama inşaatının da ihalesi yapılacaktır.

Yine, Yoncalı Barajı'nın 1998 yılında yapımına başlanmış ama ne yazık ki bugüne kadar buranın önceden hesaplanan teknik hesapları ve yapım şekli itibarıyla sıkıntıların olduğu ortaya çıkmıştır. 2010 yılı içerisinde, Sayın Bakanımızın talimatıyla, iz bedeli kapsamında bulunan bu barajın da yapımına 2011 yılı itibarıyla yani bu yıl başlanacaktır.

Yine, Derme ve Çerkezyazısı sulama inşaatı 1992 yılında başlamış ama inşallah, bu yıl sonu itibarıyla bitirilmiş olacaktır.

Yine, Darende Gökpınar sulama inşaatı 1995 yılında başlamış, buranın da bu yıl sonu itibarıyla bitirilmesi planlanmıştır.

Yine, aynı şekilde, Doğanşehir Söğüt Göleti sulamasının
2008 yılında ihalesi yapılmış ve burada da beklenmeyen teknik bir sıkıntıdan dolayı proje çalışması değiştirilmiş, gövdede farklı bir teknoloji uygulanarak 2014 yılı itibarıyla bitirilmesi planlanmıştır.

Şimdi, bu sulama kaynaklarının etkin ve verimli kullanılabilmesi için sulama birlikleri kurulmuştur. Ben burada bir tespitte bulunmak istiyorum. Gerçi, sulama birlikleriyle ilgili şu anda bir yasa tasarısı Meclis gündemindedir. Alt komisyondan geçti, önümüzdeki günlerde Tarım Komisyonu ana gündeminde görüşülüp Meclis Genel Kuruluna gelecektir. Burada, ne gerekçeyle olursa olsun, gerçekten, ihtiyaçtan fazla personelin istihdamı mevcuttur. Dolayısıyla, bu sulama birlikleri mevcut sulama kanallarının yenilenmesi ve yeni sulama yatırımlarının yapılmasında kaynak ayıramamaktadır. Yani buradaki personelle ilgili mutlaka bir düzenlemenin gerekliliği tarafımca tespit edilmiştir ve kamuoyu tarafından da bilinmektedir.

Diğer taraftan, Başbakanımızın talimatıyla "Bin Günde Bin Gölet Projesi" kapsamında Malatya'da 6 yerin proje ihalesi bu ay içinde yapılacak, inşallah, önümüzdeki günlerde buna ek olarak 15 göletin daha dâhil edilmesi sağlanacaktır.

Bu, çok önemli bir şeydir çünkü ülkemizde ve dünyada her geçen gün su kaynaklarında bir azalma söz konusudur. Biz de mevcut kaynakların daha rantabl kullanılması noktasında gerekli tedbirleri almalıyız, alıyoruz. Ama aynı şekilde, çiftçilerimizin de suların sınırsız olmadığını bilip, kapalı devre sisteminde sulamaya geçmelerinin doğru olacağı kanaatindeyim.

Ben burada emeği geçen, başta Başbakanımız, Çevre Bakanımız, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüz, Bölge Müdürlüğümüz, Malatya Şube Müdürlüğümüz ve teknik elemanlarına çok teşekkür ediyorum. İnşallah, bu kış, afet olmadan, kimse mağdur olmadan, bu sularla barajlarımız, göletlerimiz dolar diyorum.

GÜROL ERGİN (Muğla) - Mevlüt Aslanoğlu'na teşekkür yok mu?

ÖMER FARUK ÖZ (Devamla) - Buyurun Sayın Hocam.

GÜROL ERGİN (Muğla) - Mevlüt Aslanoğlu'na teşekkür yok mu?

ÖMER FARUK ÖZ (Devamla) - Tabii, ben, burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

GÜROL ERGİN (Muğla) - Adını ver ya, adını ver.

ÖMER FARUK ÖZ (Devamla) - Malatya'ya hizmet noktasında biz, iktidar muhalefet, hep beraber gayret sarf ediyoruz. Mevlüt Bey'e ben ayrıca teşekkür ediyorum.

GÜROL ERGİN (Muğla) - Tamam, sağ ol.

ÖMER FARUK ÖZ (Devamla) - Ankara'daki ideolojik yaklaşımlardan uzak bir şekilde, Malatya'da yerel halkın sorunlarını gündeme getiren bir siyaset izlemektedir, ben de kendisine teşekkür ediyorum.

GÜROL ERGİN (Muğla) - Ben de seni yürekten alkışlıyorum.

ÖMER FARUK ÖZ (Devamla) - Hepinize saygılar sunuyorum. (AK PARTİ ve CHP sıralarından alkışlar"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız