SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Adıyaman İsteyince Oldu (mu?)!

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valiliği ilki geçen yıl Ankara’da düzenlenen Malatya Günleri etkinliklerinde kullanılan Nemrut Dağı figürlü logoyu değiştirerek, bu yıl İstanbul’da yapılacak Malatya Günleri için kayısı figürlü yeni bir logo hazırladı.

 

Geçtiğimiz yıl Ankara’da düzenlenen Malatya Günleri için hazırlanan logoda Malatya kelimesindeki ilk ‘a’ harfi Nemrut Dağı’nda bulunan tümülüslerdeki Kral Antiochos heykeli ile sembolize edilirken, hazırlanan yeni logoda Kral Antiochos heykeli çıkarıldı ve a harfi kayısı figürü şeklinde yazıldı.

 

Malatya Valiliği’nin Malatya Günleri için hazırlattığı organizasyon logosunda tarihi, turistik ve kültürel değer bakımından dünya ölçeğinde üne sahip Nemrut Dağı’na ait sembolleri kullanmaktan vazgeçmesinin arka planında ise, Nemrut Dağı eksenli Adıyaman-Malatya çekişmesinin yattığı ve logodaki değişikliğin Adıyaman kanadının baskısı sonucu değiştirildiği ileri sürülüyor.

 

Geçtiğimiz yılın Ekim ayında Ankara’da düzenlenen Malatya Günleri’nden sonra Adıyaman milletvekilleri, Adıyaman Belediyesi ve şehrin bazı sivil toplum kuruluşları Malatya Valiliği’nin etkinlik ve yayınlarında Nemrut Dağı’na ait sembolleri kullanmasına sert tepki göstermişti.

 

AKP Adıyaman Milletvekili Şevket Gürsoy, Ankara’daki Malatya Günleri’nden sonra yaptığı açıklamada Nemrut’un Adıyaman’a tescilli bir kültürel varlık olduğunu belirterek, ‘Nemrut'a ait görüntü ve sembollerin Malatya Tanıtım Günleri'nde kullanılması hoş değil. Bir şehrin başka bir şehrin simgesini kullanmasını doğru bulmuyoruz. İki il arasında gerilim yaratacak tutum ve davranışlardan kaçınılmalı. Nemrut dünya mirası olarak Türkiye'nindir. Ama kanun önünde tescillenmiş ve Adıyaman'a ait olan Nemrut'u Malatya'ya ait gibi gösterme çabası hem ayıptır hem de Malatya'ya bir fayda sağlamaz. Başta Malatya Valiliği, Malatya Belediyesi ve İnönü Üniversitesi olmak üzere herkesi bu tutumlarından vazgeçmeye çağırıyorum’ şeklindeki sözleri ile Malatya Günleri logosunda Nemrut Dağı’na ait sembollerin kullanılmasını eleştirmişti.

 

Malatya Valiliği’nin etkinlik ve yayınlarında Nemrut Dağı’ndaki Kommagene Krallığı’na ait tarihi kalıntıların görsellerini kullanmasına yönelik en son tepki ise Adıyaman Belediyesi’nden geldi.

 

Adıyaman Belediye Başkanlığı Mart ayında Malatya Valiliği'ne gönderdiği bir yazı ile Nemrut Dağı’na ait görsellerin kullanılmaması yönünde uyarıda bulundu ve bu görsellerin kullanılmasından ısrar edilmesi halinde yasal yollara başvurulacağını bildirdi.

 

Malatya Valiliği’nin tüm bu gelişmelerden sonra, Adıyaman’ın talep ve baskıları sonucu Malatya Günleri logosundaki Kral Antiochos figürünü çıkarmak zorunda kaldığı belirtiliyor. Valilik, 26–29 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek Malatya Günleri için hazırlanan logodan Kral Antiochos yerine a harfinin kayısı figürü şeklinde yazıldığı yeni bir logo hazırlattı. Eski logoda y harfinin kuyruğuna eklenen kayısı yaprağı da, yeni logoda a harfinin üzerine konuldu.

 

Valilik Sitesinde Farklı Logo

Bu arada organizasyonun resmi sitesindeki yeni Malatya Günleri logosu ile Malatya Valiliği’nin resmi sitesindeki logonun farklı olması da dikkat çekiyor. http://www.malatyagunleri.org/ sitesindeki logoda Malatya kelimesindeki ilk ‘a’ harfi, harfin içine yerleştirilmiş kayısı ile çizilirken, Malatya Valiği sitesindeki logoda ise ‘a’ harfi sadece kayısı şeklinde çizilmiş görünüyor. Kurumsal kimlik oluşturulmasında değişik mecralarda kullanılan logonun standart ölçü, renk ve içerikte olması gerekirken, milyonlarca para harcanan bir organizasyonda bu ayrıntıya önem verilmemesi dikkat çekiyor. Ayrıca valilik sitesindeki Malatya Günleri banner uygulamasının üzerine tıklandığında organizasyonun resmi sitesine gidilmesini sağlayacak köprü bağlantısının verilmemiş olması da bir başka özensizlik olarak göze çarpıyor. Bir başka özensizlik ise Malatya Valiliği resmi internet sayfasında ‘Projelerimiz’ modülünün alt başlıklarından birini oluşturan ‘Malatya Günleri’ne tıkladığında gelen sayfanın güncellenmemiş olması… Bu sayfada 15 Mayıs 2011 tarihi itibariyle, geçen yıl Ankara’da düzenlenen Malatya Günleri hala gelecek zaman kipiyle anlatılıyor ve ‘7–10 Ekim 2010 tarihleri arasında Valiliğimiz sorumluluğunda Ankara Atatürk Kültür Merkezi'nde Malatya Günleri düzenlenecektir’ deniliyor.

 

HABER: NİYAZİ DOĞAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız