SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Adıyaman Tepkili!

A- A+ PAYLAŞ
ADIYAMAN-Adıyaman Sivil Toplumu Destekleme Derneği Başkanı Mustafa Işıldak, Nemrut Dağı'nın Malatya'ya verilmesine tepki gösterdi. 
 
Sivil Toplumu Destekleme Derneği Başkanı Mustafa Işıldak, Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Öner ile birlikte Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Vekili Ahmet Özyanık'ın, Nemrut Dağı ile ilgili yaptığı açıklamanın üzerine basın toplantısı düzenledi. 
 
Özyanık'ın demecinde gerçeği yansıtmayan konular olduğunu vurgulayan Mustafa Işıldak, "Bu kararını dayandırdığı Adıyaman Havaalanı'nın aktif olmadığı sözüne bir anlam verilememiştir. Çünkü havaalanımızın 20 Aralık günü uçuşlara açıldığı ve 1 Ocak'tan itibaren de seferlerin her gün yapıldığı herkesin malumudur. İki yıl önce gündeme getirilen ve Adıyaman kamuoyunun tepkisi üzerine vazgeçilen Malatya-Nemrut-Adıyaman bağlantı yolunun bu kez tek taraflı siyasi irade ile sessizce gerçekleştirileceğinin işareti olarak görülmüştür. Bakanlıkça alınan bu karar; Nemrut Dağı Uzun Devreli Gelişim Planı'nda (Master Plan) böyle bir yolun bulunmaması, SİT alanlarına rastlayan bölümlerde yol açılamayacağı ve Milli Parklar Kanunu hükümleri ile Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararları çerçevesinde yasal dayanaktan yoksundur. Adıyaman'ın il oluşuyla ilgili yasanın 1954 yılında TBMM'nde yapılan oylamasına Adıyaman, Besni ve Kahta kökenli Malatya milletvekillerinin katılmaya bile cesaret edememelerinin aksine bu kez Adıyaman milletvekillerimizin hukuki ve siyasi yönlerden Malatyalı kardeşlerimizin bu hareketine karşı durma refleksini göstereceklerini umuyoruz.Yine iki yıl kadar önce Malatya tarafından gündeme getirilen bu konuda iki il valiliğince protokol düzenlenmesi önerisine Adıyaman kamuoyunun isteğine uygun olarak 'hayır' diyerek asil duruş sergileyen Adıyaman Valisi Sayın Ramazan Sodan'ın önceden başlattığını bildiğimiz hukuki girişimleri İl Genel Meclisinin de desteğiyle sürdüreceğine inanıyoruz" dedi.
 
Bu arada Adıyaman Gazetecileri Cemiyeti (AGAD) Başkanı İbrahim Aslan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Vekili Ahmet Özyanık'a basında çıkan açıklamalarından doluya tepki gösterdi. 
 
Nemrut'un Malatya tarafında kalan bölümünde turizm planlamasına izin vermesine Adıyaman Gazetecileri Cemiyetinden tepki geldi. Adıyaman Gazetecileri Cemiyeti Başkanı İbrahim Aslan konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: 
 
"Milli parklar kanununa göre Nemrut Dağı Mutlak Koruma alanı içerisindedir. Malatya Nemrut Dağı arasında veya Nemrut Dağı çevresinden bir yolun açılmasına böyle bir izin kesinlikle verilemez. SİT mevzuatı gereğince Nemrut Dağında böyle bir çalışma asla yapılamaz. Burada kanun hiçe sayılmaktadır. Böyle bir karar asla alınamaz. Nemrut Dağı uzun devreli gelişme(mastır) planında böyle bir çalışma ile ilgili karar yoktur. Kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanun Nemrut Dağı'nın Malatya tarafında kalan bölümünde turizm merkezi planlamasına izin veremez. Basında yer alan haberde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Vekili Ahmet Özyanık, Adıyaman hakkında, Nemrut Dağı hakkında yaptığı açıklamalar bizleri ve Adıyaman basınını üzmüştür. Kendi açıklamasında bile Nemrut, Adıyaman'la anılan bir yer, Marka olarak da Adıyaman'la anılması daha güzel demesine rağmen Malatya ilinin basın müşaviri gibi erişim açısından Malatya daha uygun demesine anlam veremedik. Adıyaman ilinde Nemrut Dağı'ndan sonra önem arz eden Tarihi Pere Antik kent ve burasını bağrında barındıran Ören Mahallesi'nde bir çivi çakmak bile yasak. Neden çünkü burası sit alanı ve burada insanların evi yıkılıyor, duvarları devriliyor ama yasak olduğu için insanlar evlerinin tadilatını bile yaptıramazken Dünya'nın 8. harikası olan ve Nemrut Dağı çevresinde hangi kanun çerçevesinde yol çalışması veya farklı bir çalışma yapılacak. 1954 yılına kadar Malatya'nın ilçesi olan ve hala ikili ilişkileri çok iyi olan Adıyaman ile Malatya illerinin Nemrut Dağı problemiyle birbirine düşmesi hiç hoş bir şey değil. Malatya ile Adıyaman kardeş il, komşu il o nedenle bu şekilde bir yaklaşım iki ilin huzurunu kaçırmaya sebebiyet vermekte. Tabi ki Nemrut Dağı bütün insanlığın. Son yıllarda AK Parti hükümetine verdiği oylarla Türkiye rekoru kıran Adıyaman halkı bunu hak etmiyor. Petrol, su kaynakları, mermer, turizm, inanç turizmi açısından bu ile çok şey katan Adıyaman maalesef beklediği hizmetleri yatırımı alamadığı gibi hazır elindeki değerleri bir bir kaybetmeye başladı Sayın Başbakanın bu konuya el atmasını istiyoruz. Malatya tarafından yol yapımına izin verilmesine anlam veremedik. Madem devlet böyle bir şeye imkan sunuyor o zaman Adıyaman tarafından zirveye kadar yol yapılsın veya daha önceki bir valimizin gündeme getirdiği gibi teleferik kurulsun. Madem önemli olan gelen turistlere kolaylık sağlamaksa, onların Nemrut Dağı zirvesine kolay çıkmasını sağlamaksa imkanlar öncelikle Adıyaman'a sunulmalı." 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız