SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Adli Tıp Çok Önemli Role Sahip'

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:23:36
'Adli Tıp Çok Önemli Role Sahip'
A- A+ PAYLAŞ

Her yıl geleneksel olarak Anadolu’nun farklı illerinde düzenlenen Anadolu Adli Bilimler Kongresi’nin onuncusu, İnönü Üniversitesi ev sahipliğinde başladı.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı ile Adli Bilimciler Derneğinin birlikte düzenledikleri kongre, Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştiriliyor.

Kongrenin açılış programına Vali Vekili Ahmet Sait Kurnaz, Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, Adli Yargı Adalet Komisyon Başkanı Orhan Erdim, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Malatya Baro Başkanı Av. Eyüp Kutlubay, Adli Tıp Kurumu Başkanı Yalçın Büyük, Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Saygı duruşu ve İstikâl Marşımızın okunmasıyla başlayan kongrenin açılış konuşmasını yapan Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Celbiş, “Siz meslektaşlarımızı uluslararası katılımlı 10. Anadolu Adli Bilimler Kongresi’ne davet etmekten büyük mutluluk duymaktayız. Adalet, toplumu ayakta tutan en temel duygudur. Adalet sağlamak için doğruya ulaşmak gerekir, doğruya giden yolun temel taşı ise adli bilimlerdir. Kongremizde, adli bilimleri ilgilendiren temel konular ve sorunların ele alındığı oturumlar ve poster sunumları yer alacaktır. Konularında uzman değerli katılımcılarla adli bilimler alanındaki güncel bilgileri paylaşma, tartışma fırsatı bulacağız.” dedi.

Tıp, Fen ve Sosyal Bilimler alanlarındaki bilgilerin adalet hizmetine sunulmasıyla ilgilenen Adli Bilimlerin son yıllarda ciddi gelişmeler gösterdiğini belirten Malatya Baro Başkanı Av. Eyüp Kutlubay, “Adaletin sağlanmasında bilimsel verilerden her geçen gün daha fazla yararlanılması, Adli Bilimler dalının önemini gün geçtikçe artırmaktadır.” şeklinde konuştu.

Adli Tıp Kurumu Başkanı olarak katıldığı ilk kongre ve aynı zamanda bu kongrenin memleketi Malatya’da olmasından duyduğu mutluluğu ifade eden Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Yalçın Büyük, “Özellikle ceza ve adalet sistemi olmak üzere hukuk sistemine doğrudan ve etkili bir şekilde katkısı olan Adli Tıp, Adli Bilimler ve ilişkili uygulamalar kriminal olayların aydınlatılmasında çok önemli bir role sahiptir. Ceza ve adalet sistemi için bu kadar önemli bir role sahip olan Adli Tıp ve Adli Bilimlerin, birçok gelişmiş ülkede çok daha önceden gelişimini tamamlamış olmasına rağmen ülkemizde ise hak ettiği yere ulaşması zaman almıştır.” dedi.  

Konuşmalarını yapmak için kürsüye davet edilen Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan, gerçekleştirilen Anadolu Adli Bilimler Kongresi’nin başarılı geçmesi temennisinde bulundu.

Adli Tıp Bilimlerinin geniş bir alanı kapsadığını, bu konuda dünyada birçok yeniliğin ve ileri düzeyde akademik çalışmaların yapıldığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, “Ülkemizde de son yıllarda Adli Tıp konusunda bir hayli ilerleme kaydedilmiştir. Ancak ileri seviyedeki ülkelerle karşılaştırdığımızda henüz istenilen yerde değildir. Bu minval üzeri yola çıktığımızın farkındayız. Bu gelişmeleri bildiğimiz için İnönü Üniversitesi olarak kampüsümüz içerisindeki bir alanı, bölge için yapılacak Adli Tıp Kurumu Başkanlığının laboratuvar için ayırdık.” şeklinde konuştu.

Uluslararası katılımın olduğu kongredeki konuşmasının devamında ise Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, İnönü Üniversitesi ve Turgut Özal Tıp Merkezinin mevcut durumu ile ilgili bilgiler verdi. Başta karaciğer nakli olmak üzere sağlık alanında elde edilen başarılardan bahseden Rektör Prof. Dr. Çelik, 39 yaşında olan İnönü Üniversitesinin 2014 yılı bütçesi itibariyle devletin kaynak ayırdığı ilk 20 üniversite arasında olduğuna vurgu yaptı.

02 Kasım 2013 tarihine kadar sürecek olan Anadolu Adli Bilimler Kongresi’nde, alanında uzman akademisyenler tarafından Adli Bilimler ve Hukuk, Adli Bilimlerde Multidisipliner Uygulamalar, Fitoterapinin Sağlıktaki Yeri, Tıbbi Uygulama Hataları, Malpraktis ve güncel konularda bilgiler verilecek. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız