SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Afet Kapsamı Söz Konusu Değil'

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:23:18
'Afet Kapsamı Söz Konusu Değil'
A- A+ PAYLAŞ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, kayısıda don olayından kaynaklı ciddi bir zarar meydana geldiğinin gözlendiğini belirterek “Hasar tespiti yapıldıktan sonra çiftçilerimizin yarasını sarmaya dönük neler yapabileceğimizi alternatifleriyle birlikte inceleyeceğiz” dedi. 

Bakan Mehmet Mehdi Eker, Yeni Malatya Gazetesi Muhabiri’nin “Don olayı tabii afet kapsamına alınarak kayısı üreticisine bu kapsamda yardım edilmesi söz konusu olabilir mi?” sorusuna olumsuz cevap verdi. Afet kapsamı kavramının çok farklı bir kavram olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker “Afet kapsamı kavramı çok ayrı bir şey. Bir yeri afet kapsamı ilan ettiğiniz zaman orada yaşam yok demektir. Orada yaşanmayacak demektir. Böyle bir kavramı çok dikkatli kullanmak lazım. Öyle bir şey söz konusu değil. Sadece meyvecilikte don olayı olabilecek bir problem. Kayısıyı da don vurmuş ve ağaçlar zarar görmüş. Tabi bu üretimi de etkileyecek bir durum. Biz de bunun boyutuna göre hasarı tespit edip gereği neyse ona göre elimizden geleni yapacağız” dedi.

Malatya Belediyesi tarafından düzenlenen Tarım Fuarı’nın açılış törenine katılmak ve bir dizi temasta bulunmak üzere Çarşamba gecesi Malatya’ya gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Malatya’daki inceleme ve temaslarına Sultansuyu Tarım İşletmesi’nde başladı.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) bağlı olarak faaliyet gösteren Sultansuyu Tarım İşletmesi’ndeki bir kayısı bahçesinde dün inceleme yapan Bakan Mehmet Mehdi Eker, kayısı ağaçlarındaki don etkisini büyüteçle yakın mercek altına aldı.  

“Kayısıda hasar çok ciddi”

Bizzat yaptığı incelemeden ve don ile ilgili olarak uzmanlardan bilgi aldıktan sonra konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, kayısıda yaşanan don olayının ciddi bir hasar meydana getirdiğinin gözlendiğini söyledi. Don olayının sadece Malatya’yı değil, 29-30-31 Mart tarihlerinde Türkiye’nin değişik bölgelerindeki tarımsal üretimi de etkilediğini belirten Bakan Eker, “Ama kayısı ciddi şekilde etkilenmiş durumda” diye konuştu, Hem sigorta eksperleri hem de bakanlık uzmanlarının Malatya’da inceleme yaptığını ve hasar tespit çalışmasının devam ettiğini kaydeden Bakan Eker şöyle konuştu: “Türkiye’nin bazı bölgelerini etkiledi ama kayısı üretimini ciddi şekilde etkilemiş durumda. Hem sigorta eksperleri hem bakanlık uzmanları iki gündür burada ayrıntılı bir şekilde çalışıyorlar. Malatya Sultansuyu’nda bir kayısı bahçesinde yerinde arkadaşlarla uzmanlarla birlikte burada inceleme yaptım. Ve birçok bölgede birçok ağaçta çok ciddi hasarlar var ve şu anda bu hasarların tespiti söz konusu”.

Hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasından sonra kayısı yetiştiricilerinin yaralarının sarılmasına yönelik neler yapılabileceğinin alternatifleri ile inceleneceğini belirten Bakan Mehmet Mehdi Eker don olayının sigorta kapsamına alındığını, çiçeklenme döneminin de sigorta kapsamı içinde olduğuna vurgu yaparak, Malatya’daki kayısı yetiştiricilerinin yüzde 45’nin sigortalı olduğu bilgisini verdi. Bakan Eker, tarımsal sigorta alanındaki bu oranın yetersiz olduğunu söyledi.

Tüm ikazlara ve özendirici hibelere rağmen tarımsal sigortanın Malatya’da % 45 oranında kalmasının hem ekonomi açısından hem de üreticilerin mağdur olması açısından önemli olduğunu ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, don sorununu Bakanlar Kurulu’na götürerek, Bakanlar Kurulu düzeyinde değerlendireceklerini söyledi.

Hükümet olarak mümkün olan yardımı yapacaklarını söyleyen Bakan Eker, “Hasar tespiti yapıldıktan sonra çiftçilerimizin yarasını sarmaya dönük neler yapabileceğimizi alternatifleriyle birlikte inceleyeceğiz. Konuyu da Bakanlar Kurulu’na götürüp arkadaşlarımızla birlikte değerlendireceğiz. Olabilecek yardımları, elimizde gelecek ne varsa şartlara göre duruma göre yapacağız” şeklinde konuştu.

“Malatya afet kapsamına alınacak mı?” sorusuna Bakan’dan olumsuz cevap

Yeni Malatya Gazetesi Muhabiri’nin “Kayısıdaki don diğer yıllarla kıyaslanmayacak kadar büyük coğrafyada gerçekleşti. Binlerce kayısı yetiştiricisini ekonomik anlamda büyük bir maddi zarara uğradığı belirtiliyor. Bu durum nedeniyle meydana gelen don olayının tabii afet kapsamına alınarak devletin bu kapsamda kayısı üreticisine yardım etmesi ve kredi borçlarını ertelemesi söz konusu olabilir mi?” şeklindeki sorusuna ise Bakan Mehmet Mehdi Eker, kayısı üreticisini üzecek bir cevap verdi.

Afet kapsamı kavramının çok farklı bir kavram olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker “Afet kapsamı kavramı çok ayrı bir şey. Bir yeri afet kapsamı ilan ettiğiniz zaman orada yaşam yok demektir. Orada yaşanmayacak demektir. Böyle bir kavramı çok dikkatli kullanmak lazım. Öyle bir şey söz konusu değil. Sadece meyvecilikte don olayı olabilecek bir problem. Kayısıyı da don vurmuş ve ağaçlar zarar görmüş. Tabi bu üretimi de etkileyecek bir durum. Biz de bunun boyutuna göre hasarı tespit edip gereği neyse ona göre elimizden geleni yapacağız” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in Sultansuyu Tarım İşletmeleri’ndeki incelemelerine Vali Vasip Şahin,  Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Milletvekilleri Cemal Akın, Öznur Çalık, Mustafa Şahin ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ndeki çok sayıda bürokrat katıldı.

HABER-FOTO: Burhan KARADUMAN, Güler HAZAR, yenimalatya.com.tr- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız