SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Afet Kimseye Uzak Değil''

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Meşale Arama Kurtarma (MAKUT) Başkanı Ömer Kanmaz, Elazığ'da yaşanan deprem sonrası kısa sürede yardıma gittiklerini söyledi.

Kanmaz, dernek binasında yaptığı basın açıklamasında; "5 Mart Cuma günü MAKUT olarak tanıtım gecemizi yapmış ve orada 'Allah afet vermesin ama afet olunca da hazırlıklı olmak, depreme müdahale edecek birimleri hazır tutmak' gerekir demiştik. Katılımcıların hepsi de aynı görüşteydi. 8 Mart günü merkez üssü Elazığ ili Karakoçan ilçesi Okçular Köyü olan 6 şiddetinde bir deprem yaşandı. Deprem haberini alır almaz MAKUT olarak Malatya İl Afet Acil Durum Müdürlüğü kontrolünde çok kısa sürede deprem bölgesine ulaştık. Deprem bölgesine gittiğimizde, ilk gittiğimiz köyde hasarsız ev olmadığına, kerpiç ve taş binaların tamamının yıkıldığına veya oturulmayacak şekilde ağır hasara uğradığına şahit olduk. Yalnızca bu köyde 21 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Oldukça fazla sayıda küçük ve büyük baş hayvan telef olmuştu. Diğer birçok köyde de aynı şekilde ölen vatandaşlar vardı. Toplam ölü sayısı 51, yaralı sayısı ise 74 olarak açıklandı. MAKUT olarak İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ekibiyle birlikte bölgeye vardığımızda ölen ve yaralanan vatandaşlarımız Elazığ, Bingöl, Tunceli bölgesi gibi deprem mahalline daha yakın arama kurtarma birimleri tarafından çıkarılmış ve yaralılar hastanelere sevk ediliyordu. Malatya'dan birlikte gittiğimiz arkadaşlarla hasarlı binaların çevresinde ve evlerine girip, eşyalarını almak isteyen vatandaşlarımızın evlere girmemesi için önlemleri alarak, çalışmalarımıza başladık. Aldığımız önlemlerle vatandaşlarımızın evlere girmesini önledik. Arama kurtarma çalışması sırasında güvenlik önlemleri olmasa, vatandaşlarımız o sırada yaşanan büyük sarsıntılar altında kalabilecek ve yeni ölümler yaşanacaktı. Çünkü köydeki insanların bir kısmı evlerdeki eşyalarını çıkartmak için evlere girmek istiyordu. Nitekim ilk artçı sarsıntıda evlerin bir kısmı daha tamamen yıkıldı. Deprem bölgesinde edindiğimiz izlenimler arasında, vatandaşların afet bilinçsizliğini özellikle vurgulamak gerekiyor. Sivil araçların yolları tamamen tıkamaları nedeniyle sağlık ekipleri görev yapmakta zorlandı. Ambulansların yaralıları
hastanelere nakletmesi zorlaştı. Bu vesileyle; toplum olarak, deprem kuşağında yer almamıza rağmen depreme hazırlıklı olmadığımızı müşahede ettik. Oldukça yürek yaralayan görüntülerle karşılaştığımızı belirtmem gerekiyor. Zira zaten acı bir olay olan depremden sonrasını yeniden dramatize etmek yerine, bundan sonrası için alınacak önlemleri konuşmak gerekiyor. Bu önlemler için de hem arama kurtarma birimlerine, hem basına, hem de şehirlerin imarından sorumlu olan yetkililere büyük görevler düşmektedir. Fazla söze gerek yok, hiçbir afet hiç kimseye uzak değil ve önlemler bilinçlendirme çalışmaları geciktirilmemeli" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız