SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Afganistan'la Anlaşma

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi ile Afganistan arasında karşılıklı işbirliğini içeren bir protokol imzalandı.

Protokol ile ilgili olarak üniversiteden yayınlanan basın bülteni şöyle:

"İnönü Üniversitesi ile Afganistan İslam Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı arasında bilimsel, akademik, eğitim ve sağlık alanlarında, dost ve kardeş ülke Afganistan’ın gelişmesi ve kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla karşılıklı işbirliği yapılmasını içeren bir protokol imzalandı.

İnönü Üniversitesi Rektörlüğü’nde gerçekleşen sağlık protokolü imza programına Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Afganistan Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Hamayon Kamger, Afganistan Büyükelçiliği Sağlık Ataşesi Dr. Atiqullah Ghiasee, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan İçen, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir ile Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen katıldı.

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’nin selamları ile birlikte gönderilen geleneksel Afgan kıyafetini Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik’e takdim ettikten sonra konuşmasına başlayan Afganistan Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Hamayon Kamger şunları söyledi: “Malatya şehri ve İnönü Üniversitesi’ne davet edilmekten duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Ümit ediyorum ki bu protokol İnönü Üniversite ile daha birçok konuda iş birliği yapmamıza sebep olur. Bildiğiniz gibi Türk ve Afgan milleti bir bedende iki ruh gibidir. Bu iki millet arasındaki ilişkiler aslında çok daha öncelere dayanmaktadır. Afgan milletinin güvenliğini sağlamak için Türk askerinin topraklarımızda görev yapmasından tutun da bugün 720’ye yakın öğrencimizin Türkiye’nin muhtelif üniversitelerinde öğrenim görmesi, tıbbi ve mesleki bölümlerin yanı sıra asker ve polisimizin Türkiye’de eğitim alması bunun bir yansımasıdır. Ve bu tür ilişkilerimiz geçmişten bugüne kadar devam etmiştir. İnönü Üniversitesi ile yaptığımız sağlık protokolünün hayırlı olmasını diliyorum. Hükümetim ve halkım adına Türk hükümeti ve milletine hürmetlerimi sunuyorum. Yaşasın kardeş ve dostluğumuz.”

Afganistan Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Hamayon Kamger ve Afganistan Büyükelçiliği Sağlık Ataşesi Dr. Atiqullah Ghiasee’yi İnönü Üniversitesi’nde görmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, “Afganistan’dan gelecek olan hekimleri Üniversitemiz hastanesinde eğitmek bizim için kıvanç verici bir durumdur,” dedi. Rektör Prof. Dr. Çelik, “Türk milleti olarak kurtuluş savaşı günlerinde Afgan kardeşlerimizin bize verdiği desteği unutmadık. Bugün onların en çok ihtiyacı olduğu bir dönemde İnönü Üniversitesi olarak onlara vereceğimiz her türlü desteğin bir noktada insanlık ve kardeşlik borcu olduğunu düşünüyorum. Bu münasebetle onlarca Afgan hekim ve sağlık personeline Üniversitemiz hastanesinde eğitim verecek olmamızdan büyük bir memnuniyet duymaktayım” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Afganistan Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Hamayon Kamger, Afganistan Büyükelçiliği Sağlık Ataşesi Dr. Atiqullah Ghiasee, hazırlanan sağlık protokolünü imzaladı.

Protokolde, Ağız, Diş ve Çene Hastalıkları Eğitimi, Anestezi ve Reanimasyon Eğitimi, Acil Tıp Eğitimi, Aile Hekimliği Eğitimi, Nefroloji, Diyaliz/Hemodiyaliz Eğitimi, Hematoloji Eğitimi; Erişkin hematolojisi, Pediatrik Hematoloji Eğitimi; Çocuk hematolojisi, Pediatrik Nefroloji Eğitimi, Pediatrik Endokrinoloji Eğitimi, Pediatrik Nöroloji Eğitimi, Nefrostomi ve Ürolojik Kanserler Eğitimi, Taş Kırma Eğitimi, Göğüs Cerrahisi Eğitimi, Göğüs Hastalıkları Eğitimi, Genel Cerrahi Eğitimi, Endoskopi Eğitimi, Anjiyografi Eğitimi, Girişimsel Radyoloji Eğitimi, Ekokardiyografi Eğitimi, Plastik Cerrahi Eğitimi, Mikro Cerrahi Eğitimi, Laparoskopik Cerrahi Eğitimi, Katarakt ve Glokom Eğitimi, Yoğun Bakım Eğitimi, Artroskopi Eğitimi, Protez Diz ve Kalça Ameliyatları, Aile Planlaması (RIA) Eğitimi, Jinekoloji ve Obstetrik Eğitimi, Radyoloji Eğitimi, Elektroensefalografi (EEG) ve Elektromiyografi (EMG) Eğitimi, Psikiyatrik Hastalara Yaklaşım, Onkoloji Eğitimi, Nükleer Tıp Eğitimi, Radyasyon Onkolojisi Eğitimi, Endokrinoloji ve Diyabet Eğitimi konularında, Afganistan Sağlık Bakanlığı’nca belirlenmiş ve gönderilmiş sağlık personellerinin eğitimlerinin İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezinde ve İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde gerçekleştirilmesi yer alıyor."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız