SON DAKİKA
SON DEPREMLER

AFP: Hükümete Güçlü Güvenoyu...

A- A+ PAYLAŞ

Dünya basını kesin zafere giden AK Parti’nin İslami köklerine dikkat çekerken, Fransız haber ajansi AFP, sonucun, ordu destekli kurumsal yapının laik sistemi aşındırmasından kuşkulandığı hükümete güçlü bir güvenoyu anlamına geldiği yorumunu yaptı.

Türkiye’deki seçim sürecini yakından takip eden Batı ve Arap basını, seçim gününde de Türkiye’yle ilgili haberlere geniş yer ayırdı. Haftalar öncesinden kalabalık ekiplerle seçim sürecini izlemeye başlayan televizyon kanalları gün boyu Türkiye’ye geniş yer ayıran yayınlar yaptı.

Dünya genelinde milyonlarca izleyici tarafından takip edilen, Amerikan CNN, İngiliz BBC, Arap El Cezire ve El Arabiye televizyonları haber bültenlerinde muhabirleriyle canlı bağlantılar yaparak gelişmeleri haber bültenlerinde izleyicilere aktardı.

Türkiye’deki seçimleri ilk haber olarak izleyicilerine duyuran İngiliz yayın kurumu BBC, seçimi sandık başından canlı yayınlarla ekrana taşıdı.

BBC’nin yayınlarında seçimlerde laiklik tartışmalarının öne çıktığına dikkat çekildi. BBC’ye göre sandıktan çıkan sonuç Türk halkının laiklik sistemi ve dinin rolü konusundaki fikirleriyle ilgili olarak önemli ipuçları verecek. BBC, kökleri siyasi İslam’da olan AK Parti’nin ülke çapındaki oyların yüzde 51’ini elde etmiş olabileceğinin sanıldığını da kaydetti.

Amerikan CNN televizyonu da seçimi canlı yayın ve muhabirlerinin hazırladığı dosyalarla takip etti. CNN televizyonu yeni kurulacak hükümeti seçimden sonra PKK sorunu, Avrupa Birliği reformları ve cumhurbaşkanlığı seçimi gibi zorlu konuların beklediğine dikkat çekti.

LE MONDE: İSLAMCI HAREKETTEN ÇIKAN İKTİDAR
Fransız, İtalyan ve Alman medyası da seçimlere yoğun ilgi gösterdi. İtalyan, Fransız ve Alman televizyonları seçimlerle ilgili son bilgileri muhabirleri aracılığıyla izleyecilerine aktardı. Yayınlarda seçimlerin sadece iç politika değil Avrupa Birliği ilişkileri için de bir dönüm noktası olacağı belirtildi.

Fransa’daki televizyon kanalları, akşam ana haber bültenlerinde AK Parti’nin seçim başarısına geniş yer verdiler. TF1, France2 ve France3 televizyon kanalları, AK Parti’nin, açık farkla yarışı CHP ve MHP’nin önünde bitirdiğini ve mecliste güvenoyu almak için yeterli çoğunluğa sahip olduğunu duyurdu.

France2 televizyon kanalı, seçimlerle ilgili verdiği ikinci bir haberde de, Türkiye’nin enerji koridorlarının kesiştiği bir bölgede bulunduğunu hatırlattı ve AB için Ankara’nın Rusya karşısında doğalgaz ihtiyacı için önemli ve vazgeçilmez bir ortak olacağı yorumunu yaptı.

Fransız gazeteleri, AK Parti’nin seçimlerde elde ettiği zaferi internet sayfalarında Le Monde gazetesi, İslamcı hareketten çıkan iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin parlamentodaki tam çoğunluğu elde edeceğini belirtti.

Le Figaro da AK Parti’nin çok rahat bir biçimde seçimin başta bitireceğini belirtirken katılım oranının çok yüksek olduğunu, yüzde 90’a yaklaşmasının beklendiğini kaydetti.

Fransız haber ajansı AFP de, AK Parti’nin kesin bir zafer kazanmak üzere olduğu ve bu sonucun, ordu destekli kurumsal yapının laik sistemi aşındırmasından kuşkulandığı hükümete güçlü bir güvenoyu anlamına geldiği yorumunu yaptı.

ARAP BASININDA SEÇİMLER MERCEK ALTINDA
Batı medyasının yanı sıra Arap basını da Türkiye’deki seçimleri mercek altına aldı. Seçimleri 30 kişilik bir ekiple takip eden Arap El Cezire televizyonu gün boyu Ankara, İstanbul ve Diyarbakır gibi farklı kentlerden canlı yayın yaptı.

El Cezire gün içinde Türkiye’deki seçime ilişkin özel programlarla yayınını sürdürdü. El Cezire TV, “Türkiye’deki seçim, dinin gelecekteki rolü konusunda iktidar partisi ile laikleri karşı karşıya getirdi” yorumunu yaptı.

Arap El Arabiye televizyonu da son gelişmeleri ayrıntılı olarak izleyecilerine aktardı.

Uluslararası televizyonlar oy kullanma oranın diğer seçimlere göre çok yüksek olduğuna dikkat çekti.

ABD’NİN DE GÖZÜ SEÇİMDEYDİ
New York Times, Aliye Öztürk’ün genç siviller hareketini konu alan bir yazı yayınlamış. “Türk demokrasisi doğum sancıları çekerken Genç Siviller hareketi bazen ebe, bazen de komedyen rolü oynuyor” diye başlayan yazıda hareketin demokrasi konusunda ilginç bir yaklaşım taşıdığı vurgulanıyor.

Cox haber ajansının İzmir mahreçli haberi de Atlanta Journal, Fort Worth Star telegram, Mississippi Sun Herald gibi gazetelerde yer aldı.

Seçim kampanyasının laiklik-İslamcılık tartışmasına sahne olduğunu ve zaman zaman başörtüsü-türban vurgusu yapıldığını kaydeden haberde AKP İzmir milletvekili adayı Nükhet Hotar Göksel’in “Bu seçimin türban konusunda olduğu öne sürülese de, bu iddia yanlıştır. Konu demokrasidir” dediği yer aldı.

Haberde şu ifadeler yer aldı:

“Başkan Bush, AKP lideri ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı Ortadoğu’nun ılımlı siyasi gücü olarak niteledi. Erdoğan’ın serbest piyasa yolundaki ekonomik reformları ve Türkiye’yi AB ile bütünleştirme çabaları Washington’da çok sıcak karşılandı. Türkiye ile ilişkiler ABD dış politika hedefleri açısından önemli. Türkiye Irak’taki ABD güçleri için kilit bir lojistik kaynak. ABD birliklerine malzemenin yüzde 75’i İncirlik’ten hava yoluyla gidiyor. Türk askerleri aynı zamanda Afganistan’da Barış Gücü’nde yer alıyor.”

‘TÜRKİYE’NİN KİLİT SEÇİMİ’
Avustralya gazetesi Advertiser, Türkiye’nin yeni meclisinin yeni dönemde zorlu konularla uğraşacağını bildirdi. Gazete “Cumhurbaşkanlığı seçimi, Kürt terörü ve İslam’ın rolü konusunda giderek büyüyen görüş ayrılıkları Türk seçmeninin önündeki zorluklar olarak belirdi” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız