SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ağacın Psikolojisi Bozulmuş Derlerse Şaşırmayın"

0
Güncellendi - 2017-06-16 17:51:32
A- A+ PAYLAŞ

  • CHP'li Ağbaba, TARSİM'in kayısı zararlarını karşılamak istemediği iddiasında bulunarak, "Fizyolojik dökülme diyorlar, ilk kez duyduk. Gelecek yıl da , “ağacın psikolojisi bozuldu” veya "İntihar etti" derlerse şaşırmamak lazım” ifadelerini kullandı.

TBMM Genel Kurulunda kayısı üreticilerinin sorunlarını gündeme getiren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Kayısı sizler için dünyanın en güzel meyvesi olabilir, dünyanın en kaliteli meyvesi olabilir, her derde deva bir meyve olabilir -ki öyledir- ama Malatyalı için kayısının başka anlamları var. Malatyalı için kayısı hastalığında ilaç parasıdır, gelinlikte çeyizidir, okula giden çocuğun defteridir, kalemidir; bebeğin maması, çocuğun oyuncağıdır; kayısı gelecek yılın umudunu bir kez daha yeşertecek mazottur, gübredir, ilaç parasıdır. Malatyalı çiftçi, ağaçlarına bir yıl boyunca çocuğuna bakar gibi bakar; bir yıl boyunca sürekli bakımını, ilacını, suyunu verir; dondan, doludan korumak için de duasını eder. Bahar yaklaşırken, kayısılar çiçek açmaya başlayınca Malatyalının da uykusu kaçar. Tek geçim kaynağı kayısı olan Malatyalı, don ve dolu olmaması için dua etmeye başlar.”dedi.

Ağbaba; “Malatyalılar geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da don ve dolu riskine karşı ürünlerini TARSİM'e sigorta ettirdiler.Ekmeklerinden, çocuklarının nafakalarından keserek TARSİM'e prim ödüyorlar. Bu yıl yine don ve doludan dolayı ürünler zarar görünce, kayısılar dökülmeye başlayınca, çiftçiler TARSİM'e başvurdu, "Gelin, zararımızı tespit edin." dediler. Ancak, bu yıl TARSİM eksperleri zarar tespiti için bahçelere gittiklerinde bu zararın dondan ya da doludan değil, fizyolojik dökülmeden olduğunu söylediler. Bunu söyleyenler kayısının yerde mi yetiştiğini, ağaçta mı yetiştiğini bilmeyecek başka illerden gelen eksperler “ ifadelerini kullandı.

Eksperlerin zamanında ve doğru tespit yapmadığını iddia eden Ağbaba, “Bu yıl eğer zamanında tespit edilmiş olsaydı kayısıların dökülmesi, dondan ve doludan olduğu tespit edilecekti. Meclisten, rica ediyorum ,TARSİM'le ilgili bir araştırma yapın. Eğer Malatyalı haksız ise, Malatyalı haksız yere para istiyorsa parasını vermeyin. Ama burada ciddi bir mağduriyet var, ciddi bir olay var. Mutlaka bu zararın karşılanması gerekiyor.Eğer bu zararlar karşılanmazsa Malatyalı aç kalır.” dedi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız