SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ağaçlara Önce Projede Tırpan!

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:05:15
Ağaçlara Önce Projede Tırpan!
A- A+ PAYLAŞ
Malatya Belediyesi'nin, Malatya Valisi Ulvi Saran’ın talimatıyla hazırladığı ve daha önce Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından yüzlerce yetişkin ağacın kesilmesini öngördüğü için 2 defa reddedilen peyzaj projesini onaydan geçirmek için parktaki yüzlerce ağacı yokmuş gibi gösteren yeni bir proje hazırladı ve Sivas Koruma Kurulu'na da onaylattığı öne sürüldü.
 
Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun yanıltılması ile onaylattırılan projenin uygulanması halinde Malatya kent merkezinin nadir yeşil alanlarından biri olan Vilayet Park’da yaşları 15 ila 60 arasında değişen en az 450 ağacın kesileceği öğrenildi.
 
Parktaki 611 Ağaç Projede 150 Olarak Gösterildi
Malatya Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl hazırladığı, büyük bölümü belediye otobüs durağı - otopark olarak düzenlenen ve parktaki 600’ü aşkın yetişkin ağacın 500’e yakınının kesilmesini öngören 2 yenileme ve düzenleme projesi Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun engeline takılmıştı. Kurul 500’e yakın ağacın kesilmesine izin verilmesinin mümkün olmadığını belirterek belediyenin projelerini onaylamadan iade etmiş ve ağaçları koruyan yeni bir projenin hazırlanmasını talep etmişti.
 
Ancak Malatya Belediyesi, Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun önerisini dikkate alıp ağaçları ve parkın doğal dokusunu koruyan yeni bir proje hazırlamak yerine, Malatya 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından hazırlatılan bilirkişi raporu ile 611 olduğu resmi kayıt altına alınan parktaki yetişkin ağaç sayısını 150 olarak gösteren yanıltıcı yeni bir proje hazırlayarak kurula sundu.
 
Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu da daha önceki projelerde varlığı gösterilen ağaçların yeni projede gösterilmemesinin nedenini sorgulamadan ve ‘Önceki projelerinizde 600’den fazla ağaç görünürken şimdi 150 ağaç görünüyor. Geriye kalan 450 ağaç nerede, buharlaştı mı bu ağaçlar?’ sorusunu sormadan Malatya Belediyesi’nin yeni projesini onayladı.
 
Malatya 3. Asliye Hukuk Mahkemesi Bilirkişi Raporu: Parkta 611 Yetişkin Ağaç Var
Vilayet Park, Malatya Valiliği ile park müsteciri arasındaki anlaşmazlıktan dolayı mahkeme konusu olmuştu. Malatya 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen dava sürecinde mahkeme tarafından bilirkişi heyetine hazırlatılan raporda parkta çoğunluğu yaşları 15 ila 25 arasında değişen 611 yetişkin ağacın bulunduğu kayıt altına alınmıştı.
 
Malatya Belediyesi ise, Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na Vilayet Park’da mahkemece sayısı 611 olarak tespit edilen yetişkin ağaç sayısını kağıt üzerinde 150’ye düşüren yeni ama yanıltıcı bir peyzaj projesi hazırlayarak kurula sundu. Kurul da ağaç sayısı bakımından eski ve yeni projeler arasındaki çelişkiyi sorgulamadan projeyi onaylama yolunu tercih etti.
 
Valilik ‘Ağaçların Kesilmesi Sözkonusu Değildir’ Açıklamasını Yapmıştı Ama
Malatya Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl hazırlanan Vilayet Park Peyzaj Düzenlemesi Projesi en az 500 yetişkin ağacın kesilmesini öngördüğü için kamuoyunda büyük tepki yaratmıştı. Büyüyen tepkiler üzerine yazılı bir açıklama yapan Malatya Valiliği, parkın Vilayet binasının tamamlayıcı parçası olduğunu belirterek burada yapılacak düzenlemede tek bir ağacın bile kesilmeyeceğine yönelik kamuoyuna teminat vermişti.
 
Ancak Malatya Belediyesi tarafından Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na sunulan ve onaylanan yanıltıcı proje ile 50 adedi genişletilecek yol çalışmaları nedeniyle olmak üzere en az 450 ağacın kesilmesini öngörüyor.
 
Daşöz iptal ettirmişti
Vilayet Pakt’a yeşil dokunun yok edilmesini içeren proje çalışmaları aslında 2006 yılında başlamıştı. Malatya Belediyesi’nin 2006 yılında aldığı ve park alanını küçülterek araç yolunu genişletme çabalarını içeren imar plan değişikliği ve Belediye Meclis Kararı, kamuoyunun baskısının yanı sıra dönemin Valisi Halil İbrahim Daşöz’ün Bölge İdaresi Mahkemesine başvurması ile iptal edilmiş ve parkı ortadan kaldıracak bu girişim başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız