SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ağbaba TARSİM İçin Meclis Araştırması İstedi

0
Güncellendi - 2016-05-13 22:00:47
Ağbaba TARSİM İçin Meclis Araştırması İstedi
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TARSİM uygulamalarıyla ilgili meclis araştırması istedi. Ağbaba, “TARSİM kapsamının tüm felaketleri kapsayacak şekilde genişletilmesi, primlerin düşürülmesi, hasar ödemelerinin zamanında ve tam yapılması gerektiği tüm üreticilerin ortak talebidir ”dedi.

“Sorunlar her yıl artıyor”

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM)’nun 2006 yılının Haziran ayından itibaren faaliyette olduğunu belirten Ağbaba, “10 Yıllık geçmişi olan  TARSİM sistemi, üreticiler tarafından sürekli eleştirilmekte, üreticilerin dertlerine çare bulunmamaktadır. Yıllar itibari ile sorunların azalması gerekirken daha da artığı  görülmektedir.”dedi.

“Prim artışları enflasyonun çok üzerinde”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba araştırma önergesinde “Üreticilerin, geçtiğimiz yıllarda yaşanan doğal afetler nedeniyle mağdur olduklarını, bu mağduriyetlerini gidermek için Devletin sigorta sistemi olan TARSİM’den sigorta yaptırdıklarını, buna karşılık TARSİM’in kurulduğundan beri yüzde 120 prim artışı ve hatta riskli olarak fişlediği bölgelerde yüzde 30’lara varan ilave zam yaptığını, bu oranların enflasyon oranlarının çok üzerinde olduğunu, bazı üreticilerin sigorta taleplerinin riskli kategorisinde değerlendirilerek reddedildiğini ve üreticiler arasında ayrımcılığa sebep olunduğunu, sistemin sigortalıların mağduriyetini gidermede yetersiz kaldığını, birçok hasarın karşılanmadığını ya da eksik karşılandığını iddia etmektedirler.”ifadelerine yer verdi.

“Sigorta oranı 2014’de yüzde 45, 2016’da yüzde 25”

“TARSİM kapsamının tüm felaketleri kapsayacak şekilde genişletilmesi, primlerin düşürülmesi, hasar ödemelerinin zamanında ve tam yapılması gerektiği tüm üreticilerin ortak talepleridir.”diyen Ağbaba, “Üreticiler, ürün kayıplarının çok yüksek olduğunu, TARSİM tarafından görevlendirilen eksperlerin bu oranı sürekli düşük gösterdiklerini belirterek TARSİM konusunda kaygılarını dile getirmektedirler. Bu durum 2014 yılı TARSİM sigorta oranlarına da yansımış, 2014 yılında Malatya’da ürünlerini sigortalatanların oranı %45’de kalmıştır. Malatya TARSİM Bölge Müdürlüğü’ne  ürünlerini sigortalatanların %95’inin kayısı üreticisi olduğu belirtilmiş, domur haldeki kiraz, ceviz, badem gibi ürünlerini sigortalatanların oranını  ise %5 olarak açıklamıştır. Malatya’da 2014 yılında % 45 olan sigorta oranı, 2016 yılında % 25 e gerilemiştir.”dedi.

“Üretici darboğaza sürükleniyor”

Türkiye’nin tarımsal üretiminde önemli bir yeri olan ürünlerden birinin de kayısı olduğunu, Dünyanın yüze yakın ülkesine ihraç edilen ve Türkiye ekonomisine yıllık ortalama 350 milyon dolar katkı sağlayan kayısının özellikle son yıllarda tabii afetler nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Ağbaba, “Malatya başta olmak üzere Türkiye genelinde meydana gelen soğuk hava ve don olayları üreticilere büyük zarar vermektedir. Geçmiş yıllarda çiçekleme döneminde görülen donun ürünlerin üçte birine zarar verdiği görülürken, 2014 yılında meydana gelen donun meyveleşmeye başlayan ağaçları vurduğu ve belirtilen sebeple kayısı ürününün tamamına yakınının yandığı görülmüştür.2015  ve 2016 yıllarında meydana gelen kısmi don felaketleri de üreticiyi ekonomik yönden bir darboğaza sürüklemiştir.”ifadelerine yer verdi.

“9 Yılda toplam poliçe 93 bin”

“ Tüm Türkiye’de TARSİM’e giren üretici sayısı, Türkiye’deki üreticilerin yüzde 9’u kadar olup, Malatya ilinde de poliçe sayısı çok düşüktür.” diyen Ağbaba,  “On binlerce üreticisi bulunan Malatya’da TARSİM’in 2007-2015 yılları arasında kayısı ürünündeki toplam poliçe sayısı 93 bindir. Bu rakam bile üreticilerle TARSİM arasındaki küslüğün en yalın göstergesidir. Kayısının ve kayısı üreticilerinin olumsuz etkilenmesi Malatya ekonomisini oluşturan diğer tüm dinamikleri de olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle işçilerinin bile giderlerini karşılayamayan üreticiler  icra daireleri ile tanışmaktadırlar ”dedi.

Ağbaba, Türkiye’de ve Malatya’da üreticilerin tabii felaketler karşısındaki sıkıntılarının araştırılması,  yıllardır devam eden sorunlarına çözüm bulunabilmesi, , Tarım Sigortaları Kanunu ve buna bağlı çıkartılan TARSİM uygulamasında var olan sorunların tespiti, alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Haşmet (7 yıl önce)
    Aslında Tarsim sistemi çok garip. Örneğin 100 bin liralık otomobiliniz pert olsa kaskodan yine 100 bin lira alırsınız. Ancak, 100 bin liralık kayısınız "don"dan dolayı yanarsa 48 bin lira alırsınız, yaklaşık 15 bin lira da sigorta primi ödersiniz, elinize 33 bin lira geçer. Sigorta demek, kaybettiklerinizin yerine konması demek. Burada yarısından azını size ödüyor, tamamen saçmalık...
    0
    0
    Yanıtla