SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ağbaba'dan Soru Önergesi

A- A+ PAYLAŞ
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba engellilerin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. 
 
Milletvekili Ağbaba ; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin tarafından yazılı olarak cevaplandırılması isteği ile hazırladığı soru önergesinde engellilerin yaşadıkları sorunlara değinerek “Ülkemizde eğitim-öğretim çağında olan engellilerin sayısı yüz binlerle ifade edilirken çok az sayıda engellimiz eğitim görebilmektedir. Eğitim hakkından mahrum kalan engelliler için düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? diye sordu.
 
Ağbaba'nın hazırladığı soru önergesi şöyle : 
 
1-Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), resmi web sitesinde 2010 yılına ait yayımladığı verilerde, Devletin yalnızca 36.599 engelli öğrenciye eğitim-öğretim verdiği gerçeğini gözler önüne sermektedir. Oysa ülkemizde eğitim-öğretim çağında olan engellilerin sayısı yüz binlerle ifade edilmektedir. Resmi verilere göre, 36.599 öğrenci dışında kalan engelliler eğitim hakkından mahrum kalmaktadır.Ülkemizde eğitim-öğretim çağında bulunan engellilerin sayısı kaçtır ve bunların eğitim- öğretim hizmetlerinden yararlanması için ne gibi yeni düzenlemeler yapmayı  düşünmektesiniz?
 
2- 5378 Sayılı Kanun’un 15. maddesi işaret dili sistemi geliştirilmesi ile ilgili olmasına 
rağmen henüz uygulama safhasına gelmemiştir. MEB halen işaret dilinin kullanımını yasaklayan müfredatı sürdürmektedir. İşitme engelli bireylerin kendi somut durumlarına ilişkin düzenleme yapılmayarak, eğitim hizmetlerinden alacakları fayda zaafa uğratılmaktadır ve kısıtlanmaktadır. Bu durumun ortadan kaldırılması için ne gibi düzenlemeler yapmayı düşünmektesiniz?
 
3-Görme ve işitme engellilerin yardımcı kaynaklara, sınıf içinde dağıtılan materyallere,    ders sırasında kullanılan harita, küre gibi eğitim gereçlerine erişimi neredeyse  olanaksızdır. Bu durumun düzeltilmesine yönelik yapacağınız düzenlemeler nelerdir?
 
4-Engellilere yönelik eğitim hizmetleri için gerekli olan özel eğitim uzmanlarını yetiştiren üniversitelerdeki bölümlerin kontenjanları kaç kişidir? Bu sayı engellilerin sayısı düşünüldüğünde yeterli midir? Bu bölümlerin kontenjanlarının artırılmasını düşünmekte misiniz?
 
5- Anayasamızın 67. maddesinde “Seçimler ve halkoylaması serbest, eşit, gizli, tek dereceli,  genel oy, açık sayım ve döküm esaslarına göre, yargı yönetim ve denetimi altında yapılır” hükmü bulunmasına rağmen ve görme engellilerin, anayasayla teminat altına  alınmış olan gizli oy kullanma haklarını kullanmalarına yönelik bir düzenleme halen yapılmamıştır. Görme engellilerin sandık başkanı ya da aile üyelerinden birinin desteğine gerek duymadan seçme hakkını kendi özgür iradesiyle kullanabileceği , örneğin; Braille alfabesiyle oluşturulmuş oy pusulaları ya da  elektronik ortamlarda numaraya göre oy kullanmaları gibi çeşitli alternatiflerle ilgili bir çalışma yürütülmekte midir? Görme engellilerin anayasayla teminat altına alınmış olan gizli oy kullanma haklarını sağlamak için neler yapacaksınız?
 
6- Engelli vatandaşların seçme haklarını kullandıkları seçim, referandum v.b zamanlarda oy kullanacakları yerlere ulaşımlarının sağlanması konusunda herhangi bir düzenleme yoktur.   Örneğin 12 Haziran seçimlerinde engelli vatandaşlarımızın  seçim sandıklarına erişimi için bir hizmet verilmediği ve engelli vatandaşlarımızın yakınları vasıtasıyla taşınmak suretiyle hoş olmayan görüntülere maruz bırakılarak incitildiği ve  rencide edildiği gözlemlenmiştir. Bu konuda herhangi bir düzenleme  yapmayı düşünüyor musunuz?

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız