SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ağbaba'ya El-Kadı Davasında Hapis Cezası

0
Güncellendi - 2018-04-27 00:18:32
Ağbaba'ya El-Kadı Davasında Hapis Cezası
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, bir ara Birleşmiş Milletler'in 'teröre yardım sağlayanlar' listesinde de adı yeralan Suudi Arabistanlı işadamı Yasin El Kadı ile ilgili iddialarının ardından, bu şahsa iftira ettiği gerekçesiyle nedeniyle 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ağbaba'nın avukatı Ayça Akbek, İstanbul 54. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararını "Veli Ağbaba'ya muhalefet yasağı" olarak yorumladı.

"SORU SORDU DİYE.."

Ağbaba'nın mahkumiyetine ilişkin karar odatv.com'da "CHP'nin kritik ismine hapis cezası" başlıklı haberle duyuruldu.

Odatv.com'un haberi şöyle:

"Polis Akademisi Başkanlığı'na bağlı İstanbul Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu'nun milyar dolar değerindeki arazisinin düşük bedelle Yasin El Kadı’ya satıldığı ileri sürülmüştü. Kadı’nın, İstanbul’un göbeğindeki araziye AVM yapacağı iddia edilmişti.

17 Aralık’tan sonra gündeme gelen bu iddiaya muhalefet büyük tepki göstermişti. 17 Kasım 2014 tarihinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Polis Meslek Yüksek Okulu’nun önünde basın açıklaması yapmıştı. Ağbaba “Bu arazide polis lojmanı yapılacaksa inşaat hakkı neden 100 bin metrekareye çıkarıldı ve yükseklik sınırı neden kaldırıldı? Bu arazide Afet riski yoksa neden Afet Riski Altındaki Alanlar kapsamına aldınız? Bu arazi neden İmar ve Koruma yasalarından muaf? Bu arazide polis lojmanı yapılacaksa, yeni imar planında rezidans, AVM, otel, restoran izni neden verildi? Bunun için Küresel Terörist EL Kadı ile AVM ve rezidans pazarlığına girildi mi? Bu araziyi Yasin El Kadı’nın şirketine 460 milyon dolar bedelle ihalesiz verdiniz mi?” ifadelerini kullanmıştı.

KADI DAVA AÇTI MAHKEME HAPİS CEZASI VERDİ

Veli Ağbaba’nın “küresel terörist” ifadelerinin ardından, Yasin El Kadı, Ağbaba hakkında “hakaret” ve “iftira” suçlamasıyla dava açtı.

Davanın görüldüğü İstanbul 54. Asliye Ceza Mahkemesi bugün kararını açıkladı. Mahkeme kararında Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nden gelen Yusuf El Kadı’yla ilgili yazıya yer verildi. Müdürlüğün yazısında Yusuf El Kadı’yla ilgili şu ifadelere yer verildi:

"12.10.2001 tarihinde ABD Hazine Bakanlığınca listeye alındığı ve 26.11.2014 tarihine dek listede kaldığının ve bu süre içerisinde özel olarak belirlenmiş küresel terörist olarak nitelendirildi."

“AĞBABA’YA MUHALEFET YASAĞI”

Kararın ardından Odatv’ye açıklama yapan Ağbaba’nın avukatı Ayça Akpek kararı “Veli Ağbaba’ya muhalefet yasağı” olarak yorumladı. Akpek şu ifadeleri kullandı:

“Bu kadar değerli bir kamu malının nasıl kullanılacağını bilmek kamunun hakkıdır. Bu arazinin nasıl değerlendirileceğini sormak yalnızca muhalefet milletvekili olmanın değil, yurtsever olmanın gereğidir. Müvekkil de bu kapsamda yukarıdaki soruları sormuştur.

Ancak sorduğu soruların sonucu olarak 'meclisteki ilk makul şüpheli olmuş', 25.04.2018 tarihli İstanbul 54. Asliye Ceza Mahkemesinin kararı ile de iftira suçunu işlediğine karar verilmiştir. Kaldı ki müvekkilimin iftira cezası aldığı duruşmada Yasin El Kadı’nın 2001’den müvekkilin söz konusu konuşmayı yaptığı tarihi de içerecek şekilde 2014 sonuna kadar ABD Hazine Bakanlığınca küresel terörist listesinde olduğuna ilişkin belge de dosyaya girmiş ve duruşmada okunmuştur. Buna rağmen mahkemeden çıkan ceza kararı Adaleti ve vicdanları bir kez daha yaralamıştır."

Haberin odatv.com'daki aslını aşağıdaki linkten ulaşarak okuyabilirsiniz:

https://odatv.com/chpnin-kritik-ismine-hapis-cezasi-25041859.html

“HAPİS CEZASI BENİ KORKUTAMAZ”

Bu arada, hapis cezasıyla ilgili bir açıklama yapan Ağbaba ; “Birileri küresel ve kaynağı belli olmayan sermayeye ülkemizi peşkeş çekmek için sıraya girmiş olabilir, ancak ülkesini seven bir milletvekilinin görevi halk için halkın olanı korumaktır. Görevimi yaptığım için verilen hapis cezası yargının geldiği içler acısı durumu gösteriyor.”dedi.

Suudi Arabistanlı Yasin El Kadı’ya “iftira attığı” iddiasıyla 10 ay ceza alan ancak hükmün açıklanmasını geri bırakılmasına karar verilen CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Bir milletvekili olarak, rant için bu ülkenin arazilerinin birilerine peşkeş çekilmesine karşı çıkmak benim asli görevimdir. Mahkemenin vermiş olduğu hapis cezası benim için değil, birilerine yaranmak için karar verenlerin utancıdır. Verilen bu hapis cezası beni korkutamaz” dedi.

İstanbul 54. Asliye Ceza Mahkemesi, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın “10 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti. Ağbaba’nın adli sicil kaydının temiz oluşu, sosyal ilişkileri, yargılamada gözlemlenen davranışları ve cezanın sanığın üzerindeki olası etkilerini bir arada değerlendirildiğini belirten mahkeme, cezayı 10 ay hapis cezasına düşürdü. Ardından da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve 5 yıllık denetim süresine tabi tutulmasına karar verdi.

Mahkeme sonrası açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Türkiye Cumhuriyeti’nin bir milletvekiline, Yasin El Kadı gibi tartışmalı bir isme karşı sözde iftira suçlaması ile hapis cezası verilmesi, yargının geldiği içler acısı hali gösteriyor. Benim açıklamalarım bir iddia değil, belgeler üzerine söylenmiş sözlerdir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin “El Kaide’ye destek verenler” listesine girmiş ve ABD Hazine Bakanlığı’nın terörizme destek verenler listesinde yer alan bu şahsa yönelik sözlerime hapis cezası verilmesi ülke yargımız için yeni bir utançtır. Bir milletvekili olarak, rant için bu ülkenin arazilerinin birilerine peşkeş çekilmesine karşı çıkmak benim asli görevimdir. Birileri küresel ve kaynağı belli olmayan sermayeye ülkemizi peşkeş çekmek için sıraya girmiş olabilir, ancak ülkesini seven bir milletvekilinin görevi halk için halkın olanı korumaktır” dedi.

“Sözlerim Birleşmiş Milletler belgeleriyle de ispatlıdır” diyen Ağbaba, “Bu karar muhalefet etmeyi bile fiilen imkansız hale getirmeyi amaçlıyor. Verilen bu hapis cezası beni korkutamaz. Doğru bildiklerimi her ortamda her fırsatta ne pahasına olursa olsun dile getirmekten geri durmayacağım. Kurdukları OHAL rejimi, milletvekillerini hapse atan, onları cezalarla korkutmaya çalışan bir düzen yaratmaya çalışıyor. 24 Haziran’da seçimleri kazandığımızda, insanların ifade ve düşünce özgürlüklerine saygıyı esas alan bir düzeni yaratacağız. Bizim iktidarımızda hiç kimse düşüncelerinden ötürü siyasi cezalarla baskı altına alınmayacak.”ifadelerini kullandı.

Yasin el Kadı, ABD’de ikiz kuleleri hedef alan 11 Eylül saldırılarının ardından BM Güvenlik Konseyi tarafından “El Kaide’ye destek veren”ler listesine alınmış, ABD’nin yanı sıra AB ülkeleri ve Türkiye’deki malvarlığı dondurulmuştu. ABD yönetimi de El Kadı’yı daha önce kurduğu “Muvaffak Vakfı” aracılığıyla El Kaide’ye destek vermekle suçlamıştı. BM 2012 yılında El Kadı’yı “kara liste”den çıkarırken ABD yönetimi de 2014 Kasım ayında El Kadı’ya uyguladığı yaptırımları kaldırma kararı almıştı.

odatv.com- cumhuriyet.com.tr- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • 44malatya (5 yıl önce)
    Sayin vekilimiz malatya halik ve turk milleti , Sizinle gurur duyor her Zaman vatanini milletini,, Hakkini,savundugun gercekleri,soyledigin,icin Tesekkurler
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent YAŞAR (5 yıl önce)
    el kası kırmızı pasaporta aranan bir adamdı ısıdı kuranlardan biri diye anıldı adı.
    0
    0
    Yanıtla
  • cafer canbay (5 yıl önce)
    Şimdi hesaplar tutmadı kayıp zayi çok cezalarla hikaye hukukunuzla işlediğiniz suçlarla yolun sonu görünüce .
    0
    0
    Yanıtla
  • Gülsüm (5 yıl önce)
    Partisi düşüncesi önemli değil.Ama bir Ak Partili olarak hemşehrime bu sebepten ceza verilmesi benim vicdanımı sızlattı.Devletin malını bu adamlara satmayın demek ne zamandır suç oldu? Yazık çok yazık.Bu konuda Ağbaba'nın yanındayım.Kim bizim hakkımızı savunursa onun yanındayım.Körü körüne bir yere bağlı kalamam.
    0
    0
    Yanıtla