SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ağır Cezalık Ama!.

A- A+ PAYLAŞ

Rüşvet ve İhaleye Fesat Karıştırma suçlamasıyla 5 görevli ile birlikte hakkında 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılan Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Ali Yalçın (fotoğraftaki)'ın avukatının açıklaması, aynı zamanda Kızılay Şube başkanı olan Dr. Yalçın hakkında, bugüne kadar idari bir soruşturma açılmamış olduğunu ortaya koydu.

Devlet Hastanesi'nin yemek ihalesi ile ilgili olarak katılan firmalardan birinin şikayeti üzerine savcılık tarafından başlatılan soruşturmanın sonucunda Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Malatya Kızılay Şube Başkanı Dr. Ali Yalçın, Malatya Devlet Hastanesi’nde görevli diyetisyenler Jale D., Emire K., sağlık memurları Doğan Ö., Ali B. ve aşçı Mehmet Ö. hakkında ‘Rüşvet Almak ve Vermek, İhaleye Fesat Karıştırmak’ suçlamasıyla Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Konuya ilişkin haberin basında yeralmasının ardından, Dr. Yalçın'ın avukatı Umut Yalçın, yazılı bir açıklama yaptı ve müvekkili ile ilgili iddialar hakkında karşı iddialarda bulundu.

VALİLİK SUS PUS!
Malatya Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Kızılay Malatya Şube Başkanı Dr. Ali Yalçın, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davaya ilişkin haberin önceki gün gazetemizde yer almasından sonra dün de avukatı Umut Yalçın aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada Malatya Devlet Hastanesi’nin yemek ihalesi ile ilgili olarak başhekimlik tarafından bazı isimler hakkında idari soruşturma başlatıldığını, ancak bu soruşturmada kendi adının hiçbir şekilde geçmediğini öne sürdü.

Malatya il Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise, dava konusuyla ilgili olarak bir idari soruşturma başlatıldığını açıkladı, ancak ayrıntılı bilgi vermedi.

Valilik, idari soruşturma olup olmadığı konusundaki sorular için Sağlık Müdürlüğü’nü adres gösterdi. Sağlık Camiası ve Kızılay’ı sarsan rüşvet davasıyla ilgili Vali Ulvi Saran’ın açıklama yapması bekleniyor.

SAĞLIK MÜDÜRÜ SORUŞTURMA 'VAR' DEDİ, DR. ALİ YALÇIN ‘YOK’ DEDİ
Bu arada rüşvet davasının medyada yer alması üzerine avukatı aracılığı ile açıklama yapan Dr. Ali Yalçın, Malatya İl Sağlık Müdürü Hacı Bayram Zengin’in yaptığı özel açıklamada yer alan ‘Bu konuda şikâyetler oldu. Bu şikâyetlerden sonra Malatya Devlet Hastanesi Satın Alma Birimi’ni Dr. Ali Yalçın’ın görev alanından çıkardık. Buna yönelik şikâyetleri ilk duyduğumuzda satın alma birimi kendisinden alındı. Şu anda satın alma birimine bakmıyor’ şeklindeki sözlerini yalanlayarak “İl Sağlık Müdürü Hacı Bayram Zengin’e atfedilen açıklamalardaki bilgilerin içeriği tam olarak gerçeği yansıtmamaktadır. Bu olaylarla alakalı olarak müvekkilim ile ilgili hiçbir idari soruşturma bugüne kadar başlatılmamıştır. Yine müvekkilim herhangi bir idari soruşturmaya dayanarak Satın Alma Komisyon Başkanlığından el çektirilmiş değildir” dedi.

AĞIR CEZA MAHKEMESİ’NDE YARGILANIYOR AMA AVUKATINA GÖRE OLAYLA HİÇ BİR İLGİSİ YOK
Devlet Hastanesi'nin yemek ihalesi ile ilgili olarak katılan firmalardan birinin şikayeti üzerine savcılık tarafından başlatılan soruşturmanın sonucunda Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Malatya Kızılay Şube Başkanı Dr. Ali Yalçın, Malatya Devlet Hastanesi’nde görevli diyetisyenler Jale D., Emire K., sağlık memurları Doğan Ö., Ali B. ve aşçı Mehmet Ö. hakkında ‘Rüşvet Almak ve Vermek, İhaleye Fesat Karıştırmak’ suçlamasıyla Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı.

Konuya ilişkin haberin basında yer almasının ardından, Dr. Yalçın'ın avukatı Umut Yalçın, yazılı bir açıklama yaptı ve müvekkili ile ilgili iddialar hakkında karşı iddialarda bulundu.

Avukat Yalçın'ın açıklamasında, hakkında rüşvet ve ihaleye fesat karıştırmaktan dava açılmış olan Dr. Yalçın hakkında idari bir soruşturma başlatılmamış olduğunu vurgulaması dikkat çekti.

Avukat Yalçın'ın açıklaması da şöyle:

“Müvekkilim Dr. Ali YALÇIN hakkında dün itibarı ile basına yansıyan dava ile ilgili olarak kamuoyu bilgilendirilmek zaruretinde kalınmıştır.

Davaya konu ihale açık ihale olup 5 adet katılımcının iştiraki ile yapılan bir ihaledir. Teklifleri en düşük rakamdan büyüğe doğru sıraladığımızda;

1. firma, 5.016.044,20 TL fiyat teklif etmiş olup şikayetçi olan firma ise 3. yüksek teklifi veren firmadır. Şikayeti yapan firma ; 5.665.044,40 TL, Fiyat teklif etmiştir. İş bu fiyatlardan da görülmekte olduğu üzere ihaleyi alan firma ile şikayeti yapan firma arasında 649.000,20 TL fiyat farkı mevcuttur. İş bu ihalenin akabinde komisyon toplanmış ve ihalenin ilandaki şartları gereği en düşük teklif veren firmaya ihale edilmesi karara bağlamış ve 01.02.2010 tarihinde saat 10.00 da kararı yazılı hale getirerek Başhekimlik makamına sunmuştur.

Bu aşamadan sonra şikayetçi firma tarafından Başhekimlik makamı tarafından dosya onaylanmadan müvekkilimin isminin dahi geçmediği bir dilekçe ile sırf ihale sürecini durdurmak ve ihaleyi iptal ettirmek amacı ile Başhekimlik Makamına başvurulmuş ve bu dilekçe ihalenin iptaline gerekçe olmuştur.

02.02.2010 tarih 1066 sayı numarası ile kayda giren başvuru içeriğinde firma yetkilisinin tek tek isim vererek şikayetçi olduğu şahısların arasında MÜVEKKİLİMİN HİÇBİR ŞEKİL VE SURETTE İSMİ GEÇMEMEKTEDİR.

Komisyon tarafından en düşük fiyat teklif eden firmaya işin ihale edilmesi yasa gereği olup aynı zamanda devletin imkanlarının da peşkeş çekilmesine engel olma amacı taşımaktadır. Kaldı ki iddiaların aksine ilana çıkan ihale ilanında 5. maddede ihalenin en düşük teklifi yapan firmaya verileceği bariz bir şekilde belirtilmiştir. Bu aşamada hali hazırda en düşük teklifi veren firma dururken ihalenin 3. firmaya verilmesine hukuken de imkan bulunmamaktadır.

Kaldı ki şikayetçi firma teklifi en düşük verenden 649.000,20 TL fazla verdiği gibi evrak bazında da ihale dosyası ile teslim ettiği evrak ihale gereğince istenen bilgileri karşılamadığından ihale dışı bırakılmıştır.

Her ne kadar sunduğu dosya ilk incelemesinde belgelerin içerdiği rakamsal değerler üzerinden bir belgenin varlığı şeklen var olarak komisyonca işaretlenmiş ise de ayrıntılı incelemede sunduğu belgenin ihalenin mali yeterliliği açısından gerekli bilgileri içermediği tespit edildiğinden firma ihale dışı bıraktırılmıştır.

Başhekimliğe yapılan şikayet üzerine Başhekimlik Makamınca yine müvekkilimin adının hiçbir şekilde geçmediği 04.02.2010 tarih 1800 sayılı bir kısım şahıslar adına soruşturmacı tayin edilmesini talep eden yazı ile idari soruşturma süreci başlatılmıştır.

Tüm bu aşamaların hiç birisinde yani ihalenin iptaline gerekçe gösterilen şikayetçi firmanın dilekçesinde ve idari soruşturma talebinde müvekkilimin ismi geçmezken sonraki aşamalarda müvekkilimin isminin birileri tarafından dikte ettirilerek işin içine çekilmeye çalışıldığını düşünmekteyiz.

Zira müvekkilim nasıl olduğu anlaşılamayacak bir biçimde ilk başvuru dilekçesinden farklı bir içeriğe sahip dilekçe ile sürece sonradan dahil edilmiştir.

Söz konusu şikayetçi firma ihale öncesinde Devlet hastanesinde yemek hizmeti veren firma olduğundan ihalenin bu şekilde iptal edilmesi ve ihale sürecin de sürüncemede kalması sebebi ile açık ihale yapılmaksızın 10 aydır yemek hizmeti sunarak Devlet hastanesinden hizmet bedelini tahsil etmeye devam etmektedir.

Halen rekabeti sağlayacak açık bir ihale 10 aydır yapılabilmiş değildir. Doğrudan temin, pazarlık ve davet yöntemleri ile 10 aylık bir süreç devam etmiştir.

Bununla beraber basına yansıyan ve İl Sağlık Müdürü Hacı Bayram ZENGİN’e atfedilen açıklamalardaki bilgilerin içeriği tam olarak gerçeği yansıtmamaktadır. Bu olaylarla alakalı olarak müvekkilim ile ilgili hiçbir idari soruşturma bugüne kadar başlatılmamıştır. Yine müvekkilim herhangi bir idari soruşturmaya dayanarak Satın Alma Komisyon Başkanlığından el çektirilmiş değildir.

Yaklaşık 3 yıldır satın alma birim sorumlusu olan müvekkilim normal hastane görev dağılımları gereği başka birimlerin sorumlusu olarak görev yapmaktadır.

Sağlık İl Müdürü’ne atfedilen açıklamaların bu anlamda revize edilmeye ihtiyaç duyduğunu düşünmekteyiz.

Ayrıca bu süreç müvekkilimin Malatya Devlet hastanesindeki memuriyet görevi ile alakalı bir süreç olup müvekkilimin memuriyet dışındaki görev ve konumları ile olayın yansıtılması tamamen karalama kampanyasından ibarettir.

Müvekkilimin fahri gönüllüsü ve İl Başkanı olduğu Kızılay Kurumunu alakadar eden ortada bir mesele olmamasına rağmen bu süreç kullanılarak Kızılay’ın isminin basında bu şekilde yansıması üzücü olup bilhassa sayın basının yargıya intikal eden bu olayda müvekkilimin aleyhine haber yapılmasından çıkar sağlamaya çalışacak bir kısım kişilerin art niyetli tavırlarına imkan sağlamaması için dikkat etmeleri ve yargının vereceği kararı beklemeleri saygılarımızla arz olunur.”

'NEDEN İSTİFA EDEYİM?'
Bu arada Dr. Ali Yalçın, ‘İstifa etmeyi düşünüyor musunuz?’ şeklindeki soruya “Neden istifa edeyim. Devlet memurları suçlanır, soruşturmaları yapılır, suçlu bulunursa cezalandırılır. Bu cezalar kınamadan görevden almaya kadar olabilir. Ben suçlu olduğuma inansam istifayı düşünürüm. Suçlu olsaydım istifa ederdim. Ali Yalçın’la ilgili bir idari soruşturma açılmış mı açılmamış mı? Ona bakmak lazım. İdari soruşturma bile açılmamış” şeklinde cevap verdi.

…VE KIZILAY İNCELEME BAŞLATTI
Öte yandan, Türk Kızılayı Genel Merkez Yönetimi’nin Malatya Devlet Hastanesi Başhekimliği görevinin yanı sıra Kızılay Malatya Şubesi Başkanlığı görevini de yürüten Dr. Ali Yalçın hakkında inceleme başlattığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Kızılay Genel Merkez Yönetimi Dr. Ali Yalçın’ı arayarak davaya konu olan olayla ilgili rapor ve bazı belgeler istedi. Konunun önümüzdeki günlerde toplanacak Kızılay Disiplin Kurulu’nda ele alınması bekleniyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız