SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Ağırlık Kuzey Çevre Yolu'nda..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Meclisinin Haziran ayı toplantısı Belediye Başkanı Ahmet Çakır başkanlığında ve Meclis üyelerinin katılımı ile meclis toplantı salonunda yapıldı. Meclis toplantısına; Bağımsız Mehmet Moran’ın 7, CHP’li Ali Dağdelen’in 4 ve AKP grubunun verdiği 4 olmak üzere toplam 15 gündem dışı önerge damgasını vurdu.

Toplantıda ayrıca kent içi güzergah değişikliğinin görüşülmesinin ertelenmesi, İlçe ve Belde belediyelerinin toplu taşımacılık yapan araçlarının güzergah değişikliğinin ise Trafik İhtisas Komisyonu’na, Su sayaç değişimi bedellerinin 42 TL’den 30 TL’ye düşürülmesi maddesinin ise Plan Bütçe Komisyonu’na havale edilmesi kararlaştırıldı. Gündemdeki bulunan imar maddeleri AKP ve SP’lilerin oylarıyla kabul edildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantıda Saadet Partisi’nden (SP) seçildikten sonra istifa ederek bağımsız kalan Meclis üyesi Mehmet Moran, gündeme alınması ve yanıtlanması istemiyle “Konak Beldesinin bağlanması, Başbakanın da huzurunda yapılan protokol ihlali, Belediyenin mal, malzeme ve hizmet aldığı kurum ve kuruluşların isimleri, Belediyeden alacaklı olan kuruluşlar, Karakavak Mahallesinde kanalizasyonu olmayan sokakların sorununa çözüm” konusundaki önergelerini sözlü olarak okudu.

CHP’li Ali Dağdeviren’in “Seçim öncesi belediyeye alınan işçilerin alınma kriterleri, alt geçitlerin ileriye dönük daha büyük problemlere yol açacağı, kuzey- güney çevreyolları çalışmalarının hangi aşamada olduğu, İsmetpaşa caddesi Paşaköşkü semtlerindeki trafik düzenlemelerinin yetersizliği, Esenlik’e et alımında şaibeler olduğu ve et alımının tek bir kişiden alındığı ama farklı kişilerden alınıyormuş gibi gösterildiği ile binalarda ısı yalıtım yönetmeliğinin uygulanıp uygulanmadığı” yolundaki sorularının ardından Belediye Başkanı Çakır, şu yanıtları verdi:

“Mehmet Moran’a:
1- Şu anda hukuki süreç devem etmektedir. Öncelikle Konak Halkı Muhtarlık seçimine gidecek ve ihtiyar heyetini oluşturacaklar ve böyle bir kararlarının olduğunu Valiliğe bildirecekler. Konak Beldesinin tekrar Belde statüsünü kazanabilmesi için kendi ihtiyar heyeti ile gerekli müracaatları yaparak eski tüzel kişiliğine kavuşabilirler. Bunun dışında bizim Belediye olarak yapacağımız hiçbir şey yok.
2- Protokol konularını iyi biliyoruz. Başbakanımızı da iyi ağırladık. Protokol ihlali olmamıştır,
3- Belediyeden alacaklı kuruluş yoktur. Alınan mallarda prosedür çerçevesinde yapılıyor. Karakavak’ta kanalizasyonsuz sokaklar ile bölgenin şuyulandırması çalışmaları devam ediyor. Gerekenler en kısa sürede giderilecektir. Şeklinde yanıtladıktan sonra CHP’li Dağdelen’in önergelerine ise;

Ali Dağdeviren’e:
1- Alınan personeller hizmet alım usulü ilen alınmıştır.
2- Kentin trafiğine kesin çözüm olacak olan projeler Güney ve Kuzey Çevre yollarının bir an önce açılmasıdır. Karayolları ile çalışmalar devam ediyor. Şu an ağır basan görüş Kuzey çevre yolunun açılması, Güney çevre yolunun ise rantabl olmadığı yönünde. Pütürge yol ayrımı ile Kağıt Fabrikası arasındaki 54 Km’lik güzergahın 300 trilyon kamulaştırma bedeli tutuyor. Projesi ise trilyonlarla ifade ediliyor. Projenin gerçekleşmesi 3-5-10 gibi uzun yılları kapsadığı için çözüm olarak altgeçitleri kazandıracağız. Battalgazi ve İstasyon kavşağını da 2009 yılı programına aldırmaya çalışıyoruz.
3- Bu hafta içinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Teknik Üniversitesinden şehircilik uzmanları gelecekler. Onlarla birlikte ulaşım master planları çalışmalarını yapacağız.
4- İsmetpaşa caddesi Paşaköşkü semti bölgesinde sıkıntı olduğu doğru. Çözüm üretmek için çalışmalarımız devam ediyor”

Çakır’ın, Binalarda Isı Yalıtım konusu ile ilgili olarak da yazılı halde yanıtlayacağını söylemesi üzerine CHP’li Dağdelen “ Isı yalıtım sisteminin uygulanması hem enerji verimliliği hem de çevre kirliliğini en aza indirgemesi nedeniyle çok önemli bir konu. En azından özet olarak okusanız da Meclis üyelerimiz de bilgilense” demesi üzerine Başkan Çakır önergeyi okuttu.

Muhalefetin gündem dışı önergelerinden okunup yanıtlanmasından sonra Başkan Çakır “Gündem dışı olarak Kent temizlik işlerinin 3 yıllığına ihaleye verilmesi, Belediye başkanına, kamu kurum-kuruluş Banka- yabancı bankalarda dahil gibi kuruluşlardan borçlanma yetkisinin verilmesi, Toplu taşıma ve Su ücretlerinin artırılması” maddelerinin gündeme alınması için oylama yaptı. Kabul edilen oylamadan sonra maddelerin görüşülmesine başlandı.

Belediyeye bağlı tüm birimlerinde dahil olduğu kent temizlik iş ve işlemlerinin ihalesi yapılması ve Belediye başkanına borçlanma yetkisi verilmesi kabul edildi. Toplu taşıma (otobüs bilet ücretleri) ile su ücretlerinin artırılması maddelerinin Plan-bütçe komisyonuna havale edilmesi kararı alındı.

Gündem dışı önergelerin görüşülmesi bittikten sonra gündem maddelerine geçildi. Gündemin ilk sırasında bulunan ve kent içi toplu ulaşım araçlarının güzergah ve durak değişikliğini konu alan maddesinin ertelenmesi, ikinci maddede bulunan ve ilçe- belde ve köylere toplu taşımacılık yapan araçların güzergah ve durakların değişikliğini konu alan maddenin daha iyi incelenmek üzere Trafik komisyonuna havalesi, 42 TL’den 30 TL’ye düşürülen su sayacı değiştirme ücreti maddesinin ise Plan-bütçe komisyonuna havalesi, Atıksu arıtma tesisinin işletme ihalesini konu alan maddenin ise bir sonraki meclise ertelenmesi ve Tecde mahallesinde bulunan ve İmar planında Dini Tesis olarak belirtilen 2332 ada 1 No’lu 2100 m2’lik parselin Dini Tesis amaçlı kullanılmak üzere İl Müftülüğüne satışı yapılması ve iş ve işlemleri yapması için encüme yetki verilmesi kabul edildi.

Oylamadan önce konuşan CHP’li üye Doğan Ağdaş “ Kemal Özalper’de oturuyorum. Bizim mahallemizde 7-8 camii var, ama okul sayısı bir. İmar planlarında olmadığı halde yeşil alanlar okul alanı olarak değerlendirilmiyor ama cami alanı olarak değerlendiriyor” diye konuştu. Belediye Başkanı Çakır, İmar müdürü Hamit Güneş’e söz verdi. İmar Müdürü Güneş’de özetle “Evet. Eskiden öyle oluyordu. Ama şimdiki imar planlarında yeşil alanları başka amaç için kullanamıyoruz” diye konuştu.
Daha sonra gündemin imar maddelerine geçildi. İmar maddeleri arasında, Karakavak Mahallesi 3490 Ada 8 no’lu parselin konuttan ticari fonksiyona çevrilmesi,konusunda muhalefete mensup meclis üyeleri söz alarak “Karakavak için hazırlanan İmar planlarının iptal edildiğini duyduk. Bu değişiklik niye?” diye sordular. İmar Müdürü Güneş, “Söz konusu arsa Karakavak Mahallesinde değil Cevatpaşa mahallesinde” demesi üzerine üyeler, “Neden o zaman Cevatpaşa değil de Karakavak, kelime oyunları ile nereye varılmak isteniyor?” itirazlarında bulundu. Başkan Çakır da “Tapu da öyle belirtildiği için konulmuş” diye yanıt verdi.

Kat artışı ve yaklaşma mesafeleri değişikliği maddesi görüşülürken konuşan İmar komisyonu başkanı Nevzat Aslan “Komisyon olarak kat artışı taleplerini olumlu karşılıyoruz. Çünkü yeşil alana daha çok yer kalıyor.” dedi.

Bu konuşmalardan sonra Uçbağlar mahallesi 1049 ada 30 parselin bitişik nizam 4 kat olması, Hacıabdi Mahallesi 353 ada 160 parselin bitişiğindeki yapılaşma emsal alınarak derinliğinin 30 metre olması,kararları alınırken, aynı bölgede ek yoğunluk kullanma taleplerini içeren 4 madde kabul edilirken 1 madde de komisyon kararı doğrultusunda reddedildi.

Haziran ayı toplantısı, Temmuz ayı olağan toplantısının 1 Temmuz saat 14.00’de yapılması kararlaştırdıktan sonra sona erdi.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız