SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ahilik Haftası Başlıyor

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:58:03
Ahilik Haftası Başlıyor
A- A+ PAYLAŞ

Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf Bayramı Malatya’da 11-17 Mayıs tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Ahilik Kültür Haftası ve Ahilik Bayramı nedeniyle Malatya’da ilk tören bugün günü saat 10.00’da Atatürk Anıtı önünde çelenk sunumu ile başlayacak. Burada anıta Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin ve beraberindekiler çelenk sunumu yapacak ve saygı duruşunda bulunacak. 

Hafta kutlamaları kapsamındaki program daha sonra, saat 10.30’da başlayacak aktivitelerle Halk Eğitim Toplantı Salonu’nda devam edecek. 

TESK Başkanı Palandöken de Malatya’daki törenlere katılacak 

Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf Bayramı törenleri kapsamında daha sonra yeni Cami önündeki bahçede, Şed Kuşanma töreni gerçekleştirilecek. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in katılımı ile saat 13.00’de başlayacak buradaki tören kapsamında Malatya Müftüsü Ümit Çimen ‘ahilik duası’ yapacak, Yılın Ahisi ve onur ödülleri verilecek daha sonra ise Ahilik Pilavı ikram edilecek.

ESOB Başkanı Keskin’in Ahilik Mesajı 

Malatya Esnaf Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı. 

Mesajında Ahilik kültürünün toplum manevi gelişimine ve ülke gelişimine yaptığı katkıya vurgu yapan Malatya ESOB Başkanı Şevket Keskin,  “Ahilik halkın sanat ve meslek alanında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma hayatında iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Ahilik; iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyoekonomik bir düzendir.  Ahilik, ahlak, eğitim-bilim, organizasyon, kalite-standardı, üretici-tüketici ilişkisi, denetim gibi konularda toplumsal yapıyı düzenleyen sistemdir” dedi.

“Ahilik, ahlaki esaslara dayanan bir kurumdur”

Ahilik teşkilatının meslek ilkelerine sahip olması yanında, birinci derecede ahlaki esaslara dayanan bir kurum olduğuna dikkat çeken ESOB Başkanı Şevket Keskin “Ahiliğin kökeni ne olursa olsun Ahi ahlakı, temelde Kur'an ve Hz. Peygamber’in hadislerine dayanmaktadır. Ahiliğin ahlaki değerlerini ve insanî ilişkilerini detaylı olarak tahlil ettiğimizde önemli derecede Hz. Peygamber ahlakına dayandığını, Hz. Peygamber’in hadisleriyle bire bir ilişkili olduğunu görmekteyiz. Hal, hareket, davranış olarak Hz. Peygamber o derece örnek alınmış ki, bu etkileşim giyim-kuşama kadar kendini göstermiştir. Ahiliğin ahlak konusunda beslendiği en önemli kaynak, Hz. Peygamber’in hadisleridir. Ahi ahlakı birinci derecede din kaynaklı olup, Hz. Peygamber ahlakıdır. Bütün mesleklerin kaynağı yine peygamberlere dayanmaktadır. Peygamberler Ahilik sisteminde esnaf ve sanatkârımızın ilk ustalarıdır” diye konuştu. 

Mevlana, Yunus Emre ve Ahi Evran gibi düşünürlerin gençlere iyi anlatılması gerektiğini kaydeden Şevket Keskin, ahilik sisteminin okullarda ders olarak okutulmasının öğrencilerin gelişiminde önemli faydalar sağlayacağını kaydetti.  Bugün toplumsal sorunların Ahilik sisteminin hayata geçirilmesi ile çözümlenebileceğine dikkat çeken Keskin mesajında daha sonra şu görüşlere yer verdi: “Ahilik okullarda ders olarak okutulmalıdır. Ahilik anlayışı, toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak ve aralarında dayanışma kurulmasını sağlamaktır. Bu nedenle, bugün Türkiye'de ekonomik hayattan siyasi hayata kadar tüm yaşam alanında Ahilik kültürünün hâkim kılınması şart olmuştur.  Türkiye'nin sağlam zeminler üzerinde büyüyebilmesi için anahtar sistem Ahilik'tir. Bir toplumda birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsur müşterek değerlerin korunmasıyla mümkündür. Türkler'in Anadolu'da bin yıldan beri varlığını sürdürmelerindeki sır Ahilik anlayışı içerisinde bu değerlere saygı göstermeleridir. Günümüzde toplam kalite, müşteri beklentileri, tüketicinin korunması, standart üretim gibi kavramların önemi yeni yeni anlaşılmaya başlanmıştır. Ancak bu kavramları Ahilik, yüzyıllar öncesinde Anadolu'da yaşatmıştır. Ahilik kültürünün özünde eline, diline ve beline sahip olma vardır. Ahilik ruhunun korunması halinde toplum daha sağlıklı gelişir. Ahilik sosyal ve kültürel hayatı da kontrol altına almıştır. Ahilik, kula kul olmadan çalışmayı, helal rızk kazanmayı, kimsenin hakkına tecavüz etmemeyi isteyen hoşgörülü bir sistemdir”.

Keskin, Ahilik Haftası kutlamalarına tüm esnaf ve sanatkârın katılarak kendi kültürlerine sahip çıkmaya davet etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız