SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ahmet Kaya Anısına.. 'Malatya Değerlerini Unutmadı'

0
Güncellendi - 2019-11-18 02:25:26
Ahmet Kaya Anısına.. 'Malatya Değerlerini Unutmadı'
A- A+ PAYLAŞ

ANMA KONSERİ.. Protest müziğin Türkiye’deki en önemli temsilcilerinden biri olan Malatyalı sanatçı merhum Ahmet Kaya, ölümünün 19. yıldönümünde, Arguvan Belediyesi tarafından düzenlenen “Malatya Değerlerini Unutmadı” konseptli program kapsamındaki konserle anıldı.

Malatya Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen ve memleketinde ilk defa kapsamlı bir program ile anılan Ahmet Kaya için düzenlenen gecede, sanatçılar Eymen ve Nurcan Selçuk, salonu dolduran Ahmet Kaya sevenlerine Ahmet Kaya eserlerini seslendirdi.

Eymen ve Nurcan Selçuk’un seslendirdiği Ahmet Kaya eserleri, beğeni topladı, konser izleyicileri de Ahmet Kaya türkü ve şarkılarına kimi zaman coşkuyla kimi zaman hüzünle eşlik etti.

Konsere, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Adıyaman Abdurrahman Tutdere, CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Adıyaman İl Başkanı Deniz, Çakmak Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Malatya Baro Başkanı Enver Han ve kalabalık bir müziksever ve Ahmet Kaya hayranı kitle katıldı.

“Ahmet Kaya, tüm toplumsal kesimlerin gönlünü kazanmış bir sanatçıydı”

Malatya halkının yoğun ilgi gösterdiği Ahmet Kaya anma gecesinde bir konuşma yapan Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, Ahmet Kaya’nın yaşam mücadelesine ilişkin bilgi verdikten sonra, Kaya’nın Türkiye’nin tüm toplumsal kesimlerinden insanın gönlünü kazanan bir sanatçı olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Türkiye'de her kesimden insanın gönlünü kazanmış bir sanatçıdır. Fakat şarkılarının içeriği sebep gösterilerek albümleri toplatılmış, konserleri yasaklanmıştır. Ahmet Kaya'nın bestelediği şarkılar büyük başarılar getirmiştir. 10 Şubat 1999'da Magazin Gazetecileri Derneğinin düzenlediği ödül gecesinde yılın en iyi sanatçısına layık görülmüş olsa da 'Yeni albümde Kürtçe şarkı söyleyeceğim ve şarkıya klip çekeceğim' diyen Ahmet Kaya linç edilmiştir”.

Ahmet Kaya’nın bu olaylardan sonra Türkiye’yi terk etmek zorunda kaldığını hatırlatan Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, “Ahmet Kaya birçok aydınımız ve sanatçımız gibi, tıpkı Yılmaz Güney gibi, Nazım Hikmet gibi ülkesine hasret kalmıştır. 43 yaşında Paris'te vefat etmesine rağmen, ülke toprağına gömülememiştir. Son zamanlarını sürgün olarak geçirmiştir. Ülkesine olan hasretini 'Ben vatansızlıktan üşüyorum' sözleriyle dile getirmiştir” dedi.

“Sürgündeki Sevgili” başlıklı sinevizyon gösterisi sunuldu

Ahmet Kaya’yı anma gecesinde, Ahmet Kaya’nın yaşam, müzik ve özgürlük mücadelesini anlatan “Sürgündeki Sevgili” başlıklı bir sinevizyon gösterisi sunuldu.

Ahmet Kaya hayranlarını hüzünlendiren “Sürgündeki Sevgili” sinevizyon gösteriminde bazı kesitler şöyle:

“Sürgündeki Sevgili

Sürgünde olan, bedendir oysa…

Sürgündeki sevgilinin kalbi milyonlarca çoğalmış, sıla olmuş / Malatya olmuş / Anadolu olmuş / Türkiye olmuştur aslında…

Sürülmenin sonu, vatan hasretiyle kızgın bir demir misali yanıp yakılmak olsa da, sürgündeki sevgili, sıladaki milyonların dudaklarındaki türküdür gerçekte…

Zira onun sürgünlüğü, özgürlüğün kavgasında, ezilenin, yok sayılanın, ötekileştirilenin, yoksullaştırılanın, hor görülenin, işkence edilenin, türküsü, ağıdı yasaklananın yanında olmak ve onun bedelini ödemekti…

Özgürlüğün en hakikatli türkülerini o söyledi.

Türkülerle özgürlük ateşi nasıl yakılır, sorusuna en güzel cevabı o verdi.

O bu toprakların güzel / hüzünlü / romantik ve bir o kadar başkaldıran çocuğuydu…

Adı Ahmet Kaya’ydı…

Ne mavi gökyüzü, ne de kara toprak;  türküleriyle / bağlamasıyla daha güzel başkaldıran bir kimse görmedi Ahmet Kaya’dan başka…

Malatya’nın güzel / asi ve romantik mahcup çocuğu Ahmet Kaya, kısacık ömrüne sığdırdığı özgürlük mücadelesinde büyük bedeller ödedi.

Ahmet Kaya, mahkemeye sunduğu bir savunmasında,  “Ben bugüne kadar hep toplumcu şarkılar söyledim. Ülkemde iyiye gitmeyen her şeyin karşısında oldum ve bunu açık sözlülükle yaptım. Düzelmesini istediğim her konuda duygumu da, düşüncemi de şarkılarımla dile getirdim ve annemin deyimiyle 'dilimi tepeme çekip' susmayı dürüstlük gibi görmediğim için yeni şarkılarım da aynı içerikte olacaktır” derken, doğru bildiği yoldan asla dönmeyeceğini vurgulamanın gururunu yaşıyordu.

Malatya Sümer İşçi Evleri’nde başlayan sade ve gariban bir hayat serüveni en iyi üniversitelerde doktora tezleri olarak tarihe tanıklık olarak kaydedildi onun için…

O bizim sürgündeki sevgilimiz.

Fakat kalbi milyonlarca çoğalarak sılasıyla hasret gideren sürgündeki sevgilimiz…

Paris’te / Çirkin Kralımız Yılmaz Güney’le, Kaldırım Serçesi Edith Piaf’la / Balzac’la aynı mekânda yatıyor Ahmet Kaya…”

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

23 yorum yapılmış

  • Milliyetçi Enes (4 yıl önce)
    malatyali degil nereli olursa olsun 1984 den bu yana binlerce sehit verdik simdi sokaklara isimleri verilmesin kahraman gibi olum yildonumlerinde anilmasin vallahi icim aviyor billahi icim aciyor bugun yasaydi hdp milletvekiliydi yada dagda idi..
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Ahmet Kaya mı sorumlusu şehitlerin.Adam sanatçı ve Malatyanin değeri anılması neden bu kadar zoruna gidiyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Aspuzulu (4 yıl önce)
    Senden sonra müzik dinlemez oldum.Yerini hiç kimse dolduramadı gözüm.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • deniz (4 yıl önce)
    su halde bile birbirinize laf sokmaktan geri kalmiyinuz ahmet kayada benin ali kinikta benim yani malatyamizin degeridir biraz saygi biraz sevgi cokmu? Bana calisdigim yerde hep sorar güvenlik deniz büyüyünce ne olacan her sordugunda MALATYALI olacam derim :) biraz kirici laflari birakip memleketimizin degerlerini sevelim sagi solu bir MALATYAMIZ var <3
    0
    0
    Yanıtla
  • Metin (4 yıl önce)
    Ahmet Kaya, günahıyla, sevabıyla bu ülkenin bir değeridir, sanatçısıdır. O milyonların haykırışı, milyonların sesidir. 1970'li yıllarda ilk gençliğini yaşayan, sol ya da sağ, ülke meselelerine ilgi duyan bir kuşağın sonraki yıllarda sembolleşmiş olan ismidir, önde gelenlerindendir. 12 Eylül işkencehanelerinde, ABD'nin bugünkü Türkiye'yi başımıza getirmelerine aracılık ettirdiği ihtilalcilerin zulmü altında inleyen solcu- sağcı gençlerin çığlığıdır o. O kuşak, o zulüm günlerinden sonra, acılarını haykıran şarkıcının şarkılarına, türkülerine, solcu- sağcı olduğuna bakmaksızın yürekten eşlik etmişlerdir. Zülfü Livaneli'nin seslendirdiği 'Aldırma Gönül' Komünist Şair Sabahattin Ali'nin şiiridir. O türkü, sol- sağ demeden herkese malolmuştur. Solcu şair Nevzat Çelik'in o muhteşem şiirini, hani o 'Saçlarına yıldız düşmüş koparma anne' dediği şiiri "Şafak Türküsü" olarak besteleyip seslendiren, milyonların marşı haline getiren Ahmet Kaya'dır. O meşum Amerikancı 12 Eylül'ün zindanlarından geçmiş, devrimcinin de, ülkücünün de türküsüdür bu. Ama, o günleri bilmeyen, yeni yetme rüzgar ülkücüleri (!), milliyetçileri (!) elbette bu çığlığı, yüreğe işleyen bu şarkıyı- türküyü ve onu milyonların diline marş yapan Ahmet Kaya'yı anlamaz. Gerçeğin ta kendisi ise; Solcuların son sesle, Ülkücülerin gizlice, İslamcıların kısık sesle dinlediği bir efsanedir.. Ahmet Kaya..! İşte gerçek budur, anladınız mı, anlayabildiniz mi, yeni yetmeler?!!!!!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Özgür (4 yıl önce)
    GÜZEL İNSANA, MERT ARKADAŞIMA.. Ne zaman sıtmapınarı'na gitsem ahmet kaya'nın bana "benim yerime de sıtmapınarını,işçi evlerinin olduğu yerleri benim gözümle ve kalbimle ve rodrigo'nun gitar koncertosunu islık çalarak gez."isteğini yerine getiriyorum. iki gözüm sensiz sıtmapınarı'nın eski tadı yok.. hayata gözlerini açtiğin, 'gazete ,sakız satıp sümerbank 'ın sinemasında kovboy filmlerini izlediğimiz, mustafa necati ilk okulunun bahçesinde top oynadığımız,fabrikanın tel örgü kısmında gırgır ve şamatanın dozunu kaçırdığımız günleri unutmak mümkün mü. .. malatya'nın en güzel günlerine doyamadan ayrıldın.yıllar sonra karşılaştığımız zaman bana ilk olarak sıtmapınarı sorarken gözlerinden akan yaşları unutamam.. senden daha iyi sıtmapınarı ve malatya sevgisini taşıyan birini görmedim. .. güzel insan, güzel arkadaşım senın benden isteğini her zaman yerine getireceğim...yarın yine sıtmapınarı yine işçi evlerinin olduğu yerleri senın gözün ve sevgi dolu yüreğinle ziyaret edeceğim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • recep solmaz (4 yıl önce)
    Ahmet kaya bu ülkeyi menfaatsiz seven hak yemeyen hırlısı hırsızına eyvallahı olmayan onurlu dikduruşuyla ülkesinde ve memleketi Malatyada sevilen işcievlerinde karşı komşumuz olarak gençlik yıllarımızdaki hatıralarımızla bugunlere gelmek ve hakkını geçde olsa teslim etmek Malatyalılara yakıştı....Emeği geçenlere teşekür ederim....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Demirdemir (4 yıl önce)
    Malatya ahmet kayayı sahipleniyor sağolsunlar ama ahmedi yalnızca malatya değil tüm dünya sahipleniyor vay be emmoğlu sende bırakıp gittin ya alacağın olsun ahmet abi
    0
    0
    Yanıtla
  • Selami (4 yıl önce)
    Malum, Adıyaman 1954'e kadar Malatya'ya bağlıydı, sonra vilayet yapıldı. Merhum Ahmet Kaya'nın, nüfus cüzdanında 'Malatya' yazan babası, 1950'li yıllarda Malatya'ya göçetmiş, mensucat fabrikasında işçi olarak çalışmaya başlamıştır. Ahmet Kaya da, Malatya'da doğmuştur. İşçi Evleri'nde oturan Ahmet Kaya, her ortamda, her muhabbette, her röportajında Malatyalı olduğunu, hatta Sıtmapınarlı olduğunu söylemiştir. "Ben Adıyamanlıyım" diyen tek açıklamasına rastlayamazsınız. Evet, haberde de belirtildiği gibi, protest müziğin en önde gelen isimlerindendi. Uç sınırlarda yaşadı. Tehlikeli, kritik günlerde, 'sakıncalı' olduğu günlerde, ne Adıyaman'dan ne de Adıyamanlılardan, Ahmet Kaya'nın Adıymanlı olduğuna dair tek kelime duyulmamıştır. Bugünkü ortamda, ortaya atlayıp, Adıyamanlıdır vs. demektedirler ki, kıymetsizdir. Bir başkası da babası Adıyamanlı, anası Erzurumlu diye yazmış, Malatyalı olmadığından dem vurmuş. Sen Malatyalı kabul etsen ne olur, etmesen ne olur. Adam, 'Ben Malatyalıyım' dedikten sonra, sen kabul etsen ne olur etmesen ne olur?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • TURGUT ÖZMÜŞ. (4 yıl önce)Selami isimli kullanıcı yorumuna
    Yüreğine sağlık.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Demirdemir (4 yıl önce)
    Ahmet kaya adiyaman ili celikhan ilçesi yağızatli köyü nüfusuna kayıtlı bistikhan kabilesinin mamika soyundadır çoğu akrabası halen yağızatli köyünde yaşamaktadır teyit etmek istiyen celikhan ilçe nüfus müdürlüğündeki kayıtlara bakabilir
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalisi (4 yıl önce)
    İnsanların nerede doğduğu hangi anne ve babadan dünyaya gelmesi hangi milletten olması hangi dili konuşan bir ortamda doğması kendi elinde olan bir seymi kardeşim bu bolgecilik hemsehricilik cemaatcilik partizanlık bizim hayrimiza olmayan davranışlar gelin bir olalım bütün olalım hepimiz aynı dereye su akıtan pınarlar gibiyiz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • eskici (4 yıl önce)
    Ahmedo , sürgün gittiği memleketine hasret ile göçtü bu dünyadan.Onu ödül gecesinden linç edenlerin akıbeti ortada ilahi adalet işte.Malatya halkı unutmadı ama
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 44malatya (4 yıl önce)
    Ahmet kaya nin sarkilarini,turkulerin,sagcisida, Milliyetciside,solcusuda,severek,dinyor,onun, Icin insanlarin,sevgisine,layik,olmus deyerli Ozandir sevenler in basi sagolsun allah mekaanini Cennet etsin
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan (4 yıl önce)
    Malatyadan çıktın yola, yollar yandı bir daha dönemedin iki gözüm...Malatya değerine sahip çıktı teşekkürler
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Malatya 'nin önemli değerlerinden Ahmet Kayanın anılmasinda emeği geçen herkese teşekkürler.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • battalgazi44 (4 yıl önce)
    ahmet kaya malatyalı değildir. babası adıyamanlı, annnesi erzurumludur. malatya'da doğmuş olması malatyalı olduğu anlamına gelmez. kaldı ki terör örgütü paçavrası altında vallahi apo'yu özledik diyen biri malatya'nın değeri olamaz. vatansever, milliyetçi ozanımız ali kınık malatyamızın değeridir.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Ahmet Kaya Malatyalıdır bunu herkes biliyor.Bu arada Ali Kınık kimdir tanıyan var mi acaba?
    0
    0
    Yanıtla
  • TURGUT ÖZMÜŞ. (4 yıl önce)muhammed isimli kullanıcı yorumuna
    Yüreğine sağlık kardeşim, Ahmet KAYA 'mızı inkar edenlere kapak olsun, AHMET KAYA ; Allahına gurban gardaş.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Lafa bak.''Malatya da doğmuş olması, Malatyalı anlamına gelmez.'' Peki ne anlama gelir?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya da doğan birisi Elazığ lımı olacaktı? Mantığa bak
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali kınık mi kim acaba o kim tanimiyorumda belkis akkale salahattin alpay fahri kayahan ve daha niceleri ilyas salman kemal sunal yasemin yalçın ve nice değerler var ama ali kınık i tanimiyorum valla
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Kaya Malatyalı olduğunu her defasında söylemiş ve dile getirmiştir. Malatyalı olmak yürekle olur, kimlikle olur. Sen hiç "Hrank Dink"i düğünlerde halay çekerken gördün mü? Kemal Sunal'ın evde eşini, dostunu koluna takıp evde Malatya halayı çektiğini biliyor musun? Erivan'da bir belgeselde Malatya'lı Ermeni bir teyzenin konu memleketi Malatya'ya geldiğinde "Ahh Malatyam!.." deyip, gözyaşlarının aktığını izledin mi, ben izledim. Ermenistan Erivan'da Malatyalı Ermenilerin memleket sevdasından "Malatia ve Arabgir" adında bir semt kurduğunu biliyor musun? Malatya bir zümre veya kesimin kenti değil, Alevisi, Kürdü, Türkü, Ermenisi ile herkesin ortak değeridir. Hrank Dink'in MİAD (Malatyalı İş Adamları Derneği) toplantılarına katılıp, Malatya için neler yaptığını biliyor musun? Bilmiyorsun! Bu arada Ali Kınık kim?
    %100
    %0
    Yanıtla