SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ahmet Şentürk'ü Kaybettik

A- A+ PAYLAŞ

Malatya kültür yaşamının en önde gelen isimlerinden Araştırmacı- Yazar Ahmet Şentürk, bir süredir tedavi görmekte olduğu Turgut Özal Tıp Merkezi'nde vefat etti. Şentürk'ün cenazesi Şehir Mezarlığı'nda toprağa verildi.

KAZA GEÇİRMİŞTİ..
Şentürk, yaklaşık 3 ay önce araç alt geçidinin Milli Egemenlik Caddesi çıkışında bir otonun çarpması sonucu kalça kemiğinin kırılması sonucu yaralanmıştı. Turgut Özal Tıp Merkezi'nde bir süre tedavi gören ve taburcu edilen Şentürk, geçtiğimiz hafta durumunun ağırlaşması üzerine yeniden hastaneye kaldırılmıştı.

Hastanede vefat eden Şentürk'ün cenazesi, Şehir Mezarlığı Camii'nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazından sonra Şehir Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Cenaze törenine; ailesi ve yakınları, bazı daire müdürleri, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, basın mensupları, araştırmacı ve yazarlar ile vatandaşlar katıldılar.

Şentürk'le birlikte Müberra Elmalı ve İzzettin Özman adlı vatandaşların cenaze namazları da kılındı.

ŞENTÜRK KİMDİ?
Tedavi gördüğü Turgut Özal Tıp Merkezi'nde hayatını kaybeden Şentürk, 1924 yılında Malatya'nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Gündüzbey Beldesi'nde doğdu. Şentürk, lise mezunu ve 1944 yılında başladığı memuriyet hayatının geri kalan kısmına TCDD'de devam ederek 1972 yılında müfettiş iken emekliye ayrıldı. Sık sık yurtdışı geziler yaparak Avrupa'nın hemen hemen bütün ülkelerini dolaştı, izlenimleri "Batı'dan Notlar" başlığı altında yayınlandı. Hac ve Umre ziyaretlerinde bulunan Hacı Ahmet Şentürk, bu kutsal ziyaret intibalarını "Çöldeki Sonsuz Bahar" "başlığı altında yayımladı.

Malatya'daki yerel gazete ve dergilerin hemen hepsinde bir çok yazısı yayınlanan, malatyahaber.com'da da bazı yazıları yeralan Ahmet Şentürk'ün Türk Folklor Araştırmaları, Türk Kültürü, Tarih, Folklor ve Edebiyat, Ajans Türk dergilerinde muhtelif araştırmaları yayınlandı.

Araştırmacı özelliği yanında roman yazarlığı da bulunan Ahmet Şentürk'ün basılmış kitapları; Demiryolları Şiirleri Antolojisi, Şiirlerde Ağaç ve Orman, Kıbrıslı Küçük Mücahit (roman), .Köyümüzün İnsanları (roman), Kafkaslı (roman), Sanşehoğlu Mevlidi, Malatya, Dağıstan Aslanı Şeyh Şamil Destanı, Kıbrıs Şehidimiz Kemal Ozalper, Hıfzı Babanın Kahvesi.

Şentürk'ün müştereken yazdığı kitaplar ise şu şekilde; Teru, Malatyalı Gönül Sultanları, Yeşilyurt, Malatya Camileri, Malatya'nın Kültür Yapısı, Malatyalı Şairler Antolojisi ( 3 cilt), Malatya Masalları, Malatya İli, Malatya'dan Fıkralar, Tekerlemeler, Bilmeceler, Malatya'dan Atasözü, Deyim ve Maniler, Kadiruşağı Köyü, Malatya'nın Kültürel Yapısı, Malatya Efsaneleri, Malatyalı Mutasavvuflar, Malatya Ağıtları, İnsani Değerler, Asil Duygular.

Ahmet Şentürk, Malatya'da Cumhuriyet döneminde ilk kullanılan malzeme ve araçları da dizi haline getirerek, o döneme ayrı bir ışık tutmuştu.

KARAASLAN'IN MESAJI..
Bu arada Malatya Kültür Yaşam Derneği Başkanı Yaşar Karaaslan, Şentürk'ün vefatı dolayısıyla bir açıklama yaptı ve şöyle dedi:

"İlimiz edebiyat dünyasının önemli isimlerinden olan Ahmet (Şentürk) Hocamızı yitirmenin derin üzüntüsü yaşıyoruz.

Araştırmacı ve edebiyatçı kişiliğiyle özellikle Cumhuriyetin ilk yıllarının yaşam kültürünü günümüze aktararak yok olmasını önleyen Ahmet Hoca, edebiyat dünyamıza araştırma kitapları ile birlikte şiir, roman ve öykü dallarında da 30’dan fazla eser kazandırmasının yanı sıra günlük-haftalık gazetelerde yazdığı yazılarla da kültürümüzün zenginleşmesine katkı sunmuş ender kişiliklerden biri idi.

Edebiyatçı kişiliğinin yanı sıra çok hassas ve duyarlı kişiliği ve gönül dostluğu kurmasındaki becerisi ile insanların gönlüne taht kuran Ahmet Hoca’mızın bu kaybı camiamızda önemli boşluğun doğmasına neden olduğu gibi büyük üzüntüye de neden olmuştur.

Sonsuzluğa uğurladığımız Ahmet Hocamıza Tanrı’dan rahmet, ailesine ve camiamıza başsağlığı diliyoruz."

KAYA'NIN HALASININ VEFATI..
Öte yandan TV Malatya Reklam Müdürü ve haber44.com internet sitesinin yayıncısı Metin Kaya’nın halası Fatma Kaya(74) vefat etti.

Uzun bir süreden beri rahatsız olan ve son olarak geçirdiği kalp krizi sonucunda kaldırıldığı Turgut Özal Tıp Merkezi’nde tedavi altına alınan Fatma Kaya, hayatını kaybetti. Fatma Kaya, çok sayıda basın mensubunun da katıldığı cenaze töreninden sonra Malatya Şehir Mezarlığında toprağa verildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız