SON DAKİKA
SON DEPREMLER

AIDS Aşısı Sonunda Tuttu...

A- A+ PAYLAŞ
 
İspanyol araştırmacılar, çağın vebası olarak adlandırılan AIDS hastalığına karşı “bugüne kadar geliştirilmiş en başarılı aşıyı” ürettiklerini açıkladı.
Fox News'da da yer alan habere göre yeni AIDS aşısı, İspanya Ulusal Biyoteknoloji Merkezi’nden Mariano Esteban, Barselona Klinik Hastanesi’nden Felipe Garcia ve Madrid’deki Gregorio Maranon Hastanesi’nden Juan Carlos Lopez Bernaldo de Quiros tarafından düzenlenen bir basın toplantısında açıklandı.
 
Araştırmacılar, fare ve maymunlar üzerinde büyük başarı elde ettikten sonra, aşının bir yıl önce insanlar üzerinde denenmeye başladığını ve şu an 370 gönüllü arasından seçilen 30 kişi üzerinde denemenin ilk safhasında olduklarını belirtti.
 
Çalışmanın rasgele ve çift kör (denek, kullandığı ilacın gerçek olup olmadığını bilmez) yapıldığını belirten araştırmacılar, gönüllülerin gerçek ilaç mı yoksa plasebo mu aldıklarını ve kendilerine ne zaman ilaç verildiğini bilmediklerini ifade etti.
 
Doktorlar, altı gönüllüye plasebo, 24 tanesine ise ilaç verdi. Gerçek ilaç alan ikinci grup, ilk gruba kıyasla daha az ikincil etki (baş ağrısı, iğne yapılan bölgede ağrı veya genel rahatsızlık) belirtti. Doktorlar böylece, aşının kullanılmasının güvenli olduğunu ve klinik gelişim sürecinin devam ettiğini belirtti.
 
Dahası, gerçek aşı yapılan hastaların yüzde 95’inin bağışıklık sisteminin güçlendiği tespit edildi. Geçmişte aynı hastalara uygulanan aşıların başarı oranı ise sadece yüzde 25’ti. Ayrıca, yeni AIDS aşısı geçmişteki aşılara kıyasla sadece hücre veya antikor değil, her ikisinin üretiminde de artış sağladı.
 
Dr. Lopez, aşı olan hastaların yüzde 85’inin bağışıklık sistemlerindeki güçlenmenin en az bir yıl devam ettiğini ve bu sürenin AIDS’le mücadele de yeterli bir zaman olduğunu” belirtti.
 
Araştırmacılar şimdi yeni bir klinik deneme süreci başlatacak ve yeni HIV aşısının sadece onu güçsüzleştirmekle kalmayıp hastalığı ortadan kaldırıp kaldırmadığını test edecek.
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız