SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Ailenin Korunması' Konferansı

A- A+ PAYLAŞ

Son dönemde boşanmaların, aile içi şiddetin artması üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da ailenin korunması üzerine eğildiğini belirten Malatya Müftüsü Yusuf Gül, müftülükler bünyesinde Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu kurulduğunu söyledi.

Müftülükçe düzenlenen "Ailenin Korunması" konulu konferans Cumartesi gecesi gerçekleştirildi. Konferansla ilgili olarak Müftülük'ten yayınlanan basın bülteni şöyle:

"Malatya Müftülüğü Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu tarafından düzenlenen “Ailenin Korunması” konulu konferans dün akşam yoğun bir katılımla Belediye Konferans Salonunda gerçekleşti.

Programın açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül “Milletlerin temeli cemiyetlerdir, cemiyetlerin temeli ailedir, ailenin temeli ise eşlerdir. Binanın sağlam ve uzun süre ayakta kalabilmesi, nasıl temelinin sağlam olmasına bağlı ise; milletlerin, devletlerin de uzun ömürlü ve sağlıklı olması toplumun yapı taşı olan ailelerin sağlam ve huzurlu olmasına bağlıdır.” dedi.

17 Ağustos depreminden sonra ülkemizde zemin etüdüne daha çok dikkat edildiğine işaret eden Gül “Aynen öyle de son dönemde felaketlerin, huzursuzlukların, boşanmaların, aile içi şiddetin giderek artması üzerine diğer kurumlarımızla birlikte Diyanet işleri Başkanlığı da bilhassa ailenin korunması üzerine eğilmiş ve bunun için de müftülüklerimizin bünyesinde Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu kurmuştur. Bu bürolarımızda ailelerimize, eşlere yönelik bilgilendirme ve rehberlik faaliyetleri gerçekleşmektedir.” Dedi.

Malatya’nın Doğu Anadolu illeri arasında boşanma oranının en fazla olan il olduğuna dikkat çeken Gül “2008 Yılında maalesef Malatya’mızda 678 çift boşanmıştır. 2001–007 yılları arasında ülkemizde 665 bin çift boşanmıştır. Bu boşanmalara sadece eşler arasında gerçekleşen üzücü bir vaka olmakla kalmıyor birçok evladımız dışarıda kalmakta, problem yaşamaktadır. Boşanan her bir eş aslında geriye analı babalı yetimler, öksüzler bırakmaktadır” dedi.

Aile bireyleri arasında olmazsa olmaz düsturun “BEN” kavramından sakınıp “BİZ” kavramını merkeze oturmamız gerektiğini ifade eden Aile Danışmanı Dr. Semin Güler “Mevlana der ki sen bana ‘sensiz’ gel. Ben sana ‘Bensiz’ geleyim. Biz olalım. Eşler arasında Biz sırlı sağlanmalıdır. Benliksiz, sıfatsız, unvansız, etiketsiz bir evlilik gerçekleştirmeliyiz. Evlilik tek taraflı hizmet değildir. Evlilik sorumluluğun artması değil, sorumluluğun paylaşarak azalmasıdır. Evlilik meşru dairede sağlıklı cinsel hayatın yaşanmasıdır. Evlilik bereket ve tasarruftur, Rıza ve hoşnutluktur. Tevekkül ve kanaattir. Maalesef bu meziyetlerin birçoğu günlük hayatımızda çıkarıldı veyahut çıkarılmaya çalışılıyor.”
Evliliğin aslında karşılıklı beklentilerde bulunmak olduğunu dile getiren Güler “Her iki eş de sevme ve sevilmek ister. Ancak bunun oranı eşler arasında değişir.

Erkekler daha çok sevme gösterirken, kadınlar sevilmeyi daha çok isterler. Kadın ve erkek hiçbir zaman eşit değildirler. Eşit olma hususunda yarışmak doğru bir yaklaşım değil. Eşler arasında eşitlik değil, ancak denklik aranır. Evlenecek olan eşler evlenmeden önce birbirlerine karşı çok doğru ve dürüst davranmalıdırlar. Beklentileri açık bir dil ile birbirine iletmelidirler. Bayan salih bir eş isterken, kendisi de saliha bir eş olmalıdır. Tek taraflı beklentilerde bulunmak ailede huzursuzluk doğurur.”

Her şeyde olduğu gibi Hz. Resulullahın aile hayatında bizler için çok güzel örnekler olduğuna değinen ve eşlerin kendi aralarında rekabet, güç çekişmesine girmemesi gerektiğine değinen Güler, gerçek dışı beklentilerden uzak durulmalı; hayallerimizle değil, gerçekler ile evlenmemiz gerektiğini söyledi.

Rahmetli Üzeyir Garih’in söylediği gibi hayat beş toptan ibarettir. Bunların dördü cam toplar, biri plastik toptur. Benliğimiz, ailemiz, sağlığımız, dostlarımız cam toplardır. Onları kaybetmemeye çalışalım. Onlar kırılınca bir daha bir araya gelmezler. İşimiz ise plastik toptur. Bugün kaybederiz, yarın kazanırız. Bu gün bizler plastik topa verdiğimiz değer ve özenin diğer cam toplara vermiyoruz. Böyle olunca da huzursuzluklar baş gösteriyor diyen Avukat Hatice Cansu ise Çocuk yetiştirirken dikkat edilmesi gereken on altın kuralı anlattılar ve ailelerden çocuklarına nasihatte bulunmalarını değil; davranışları ile örnek olmalarını istedi.

Programın ardında İl Müftüsü Gül, her iki katılımcıya verdiği sunumlardan dolayı teşekkür ederek konuşmacılara çiçek buketi ile kaysı hediye etti."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız