SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"'Ajanlık Yapmaya Gelmiş' Gibi.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:40:04
A- A+ PAYLAŞ

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone (sağdaki), klasik diplomat tarzının dışında bulunduğu ülkeleri gezmeyi ve hakla doğrudan temas kurmayı çok sevdiğini belirterek, “Ama ajanlık yapmaya gelmiş gibi önyargılarla karşılaşıyoruz” dedi. 

Bu durumun son örneği olarak geçtiğimiz Çarşamba günü Malatya’ya yaptığı ziyaret sırasındaki gözlemlerini gösteren ABD Büyükelçisi Ricciardone Malatya özelinde yaşadıklarını Hürriyet Muhabiri Zeynep Bilgehan’a şöyle aktardı: “ Örneğin bugün (geçen çarşamba) hem ABD hem İngiltere Büyükelçisi Malatya’daydı. “Neden! Bu bir tesadüf mü? Hiç sanmıyorum, tesadüf diye bir şey yoktur! Eski koloniyel efendi ve öğrencisi neyin peşinde?” gibi söylentiler çıkmıştır (Gülüyor). Nereye gitsem “ABD Büyükelçisi neden burada? Kesin belalı bir işler çeviriyor!” diye konuşuluyor. Biz de bununla ilgili şakalaşıyoruz”. 

Malatya ziyareti sırasında gittiği Arslantepe Höyüğü ve Açık Hava Müzesi’nde Hürriyet Muhabiri Zeynep Bilgehan’a konuşan ABD Ankara Büyükelçisi Ricciardone’nin Hürriyet’te yer alan söyleşisi şöyle:

"ABD Büyükelçisi Ricciardone: Nereye gitsem belalı bir iş çevirdiğimi düşünüyorlar

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone aktif ve maceracı kimliğiyle tanınıyor. Onu kâh Ağrı Dağı’nın tepesinde, kâh ‘Kıtalararası Yüzme Yarışı’nda Boğaz’da kulaç atarken görüyoruz. Biz de düştük peşine, onu Malatya’daki arkeolojik kalıntılar arasında soluklandığı sırada yakaladık.

Her görev yerinizde bu kadar gezgin ruhlu ve aktif misiniz?

- Genetik olarak hareketli bir karakterim var. Aktif olmayı ve değişik sporlar yapmayı seviyorum ama mekânlardan da enerji alıyorum. Türkiye heyecan dolu bir yer. Sadece coğrafyası değil, insanları da Amerikalılar için çok cezbedici ve ilginç. Mezopotamya bölgesinden çorak Orta Anadolu’ya ve güzel sahillerine kadar çok çeşitli manzaralarla karşılaşıyorsunuz.

Bu ziyaretleri özel olarak mı yoksa resmi görevle mi gerçekleştiriyorsunuz? 

- İş ve özel hayat arasındaki çizginin çok ince olduğu mutlu insanlardanım. Elbette daha fazla mahremiyet isterdim. Tanınan biri olduğunuzda kendinize ayırabileceğiniz özel zaman daha az oluyor. Ama yaptığım şeyi çok seviyorum. Vakit buldukça, hem hafta sonundaki özel zamanımda hem de valilik ziyaretleri gibi resmi gezilerde etrafı geziyorum.

Ziyaret edeceğiniz yerleri bizzat kendiniz mi seçiyorsunuz? 

- Evet ama genelde bir neden de oluyor. Görüp yapılacak çok şey var. Diplomatlar bir ülkede en fazla üç, dört yıl kalabiliyor. Ben de ne kadar zamanım kaldığını bilmiyorum. Umarım bir yılım daha vardır. Türkiye’nin her köşesine gitmeye çalışıyorum. Çok sayıda medeniyet var ve hepsini görmek, herşeyi yapmak istiyorum!

KOMPLO TEORİLERİNİ SEVEN KÜLTÜR

Doğu seyahatinizde sık sık aracınız arızalanıyordu. Kötü şans mı? 

- Lastiğimiz sürekli patlıyor! Nereye gitsem bir teker patlama vakası yaşıyoruz. Ama bunun sayesinde etrafımıza insanlar toplanıyor. ABD Büyükelçisi’ni yalnızca televizyonda görmüş ve asla gerçekten göreceklerini düşünmeyen gençlerle tanışıyorum.

Sizi tanıyorlar mı? 

- Evet çoğunlukla tanıyorlar ve dostça karşılıyorlar. Onlarla oturup çay içmek ve sohbet etmekten büyük keyif alıyorum.

Neler konuşuyorsunuz?

- Amerika’ya gidip gitmediklerini soruyorum. Ne düşünüyorlar, burada neler oluyor, ne kadar zamandır çalışıyorlar gibi gündelik konuşmalar yapıyoruz. Onlar da bana sorular soruyorlar. ABD Büyükelçisi’nin onlarla birlikte oturmasına şaşırıyorlar.

‘Ajanlık yapmaya gelmiş’ gibi önyargılarla karşılaşıyor musunuz? 

- Tabii, çünkü komplo teorilerini seven bir kültür var. Bununla dalga geçip gülüyoruz. Komplo teorileri eskiden kahvede konuşulurdu. Şimdi çok kahve kalmadı, daha çok twitter’da söylentiler dolanıyor. Her halükarda kahvede oturup komplo teorilerini konuşmak, hayalet hikayeleri anlatmak gibi bir çeşit eğlence. Türkler de zaten bu düşüncelerin saçma olduğunu biliyor.

“HEM AMERİKA HEM İNGİLTERE BÜYÜKELÇİSİ’NİN AYNI GÜN MALATYA’DA OLMASI BİR TESADÜF MÜ?”

Ne gibi tepkiler geliyor?

- Örneğin bugün (geçen çarşamba) hem ABD hem İngiltere Büyükelçisi Malatya’daydı. “Neden! Bu bir tesadüf mü? Hiç sanmıyorum, tesadüf diye bir şey yoktur! Eski koloniyel efendi ve öğrencisi neyin peşinde?” gibi söylentiler çıkmıştır (Gülüyor). Nereye gitsem “ABD Büyükelçisi neden burada? Kesin belalı bir işler çeviriyor!” diye konuşuluyor. Biz de bununla ilgili şakalaşıyoruz.

Ne cevap veriyorsunuz bu tepkilere? 

- “Tabii ki! Bravo, nasıl bildiniz, kaynaklarınız kim?” diyor ve gülüyorum. Hoşuma gidiyor, eğleniyorum..."

Söyleşinin tamamını aşağıdaki linke tıklayarak okuyabilirsiniz: 

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/ShowNew.aspx?id=24583779

FOTOĞRAF: ABD'nin Ankara Büyükelçisi, geçtiğimiz Çarşamba günkü Malatya ziyareti sırasında Belediye Başkanı Ahmet Çakır'la

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız