SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ajansta İlk Toplantı

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) tarafından açılan dava sonucu Danıştay 10. Dairesi tarafından Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 17 maddesinin iptal edilmesi ile Kalkınma Ajanslarının yasal varlığı tartışmalı hale geldiği belirtilirken, bir tanesi de Malatya Merkezli kurulan Kalkınma Ajansı Kurulu, ilk toplantısını Vali Ulvi Saran Başkanlığında yaptı.

Belediye Konferans Salonu’nda toplantıya Vali Saran’ın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcısı M. Fatih Güven, İl Genel Sekreteri Sami Er, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Tunceli, Malatya, Elazığ ve Bingöl’den çok sayıda daire müdürleri, kaymakamlar, belediye başkanları ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Bölgesel Kalkınma Ajansı’nın açılış konuşmasını Vali Ulvi Saran, yaptı. Vali Saran, Bölgesel Kalkınma Ajansı’nın 4 ilin sorunların çözümünde yeni bir bakış açısı getireceğini söyledi. Vali Saran “Malatya Merkez, Tunceli, Elazığ ve Bingöl illerini kapsayan Bölge Kalkınma ajansının ilk toplantısını yapmış bulunmaktayız. Merkezi planlama işleminin önemini oluşturmasıyla birlikte daha doğrusu Türkiye’de kalkınma sorunlarının bölgesel ihtiyaçlarını ve gerekliliğini dikkate alınarak çözümlenmesine yönelik anlayışın uygulanması çok önem arz eder. Bölge Kalkınma Ajansları kalkınma sorunlarının çözümünde yeni bir bakış açısını getiren bir değişim olarak başlatıldı. Bu girişimi bölgemizdeki oluşumu Malatya Merkez’de Kalkınma Ajansı’nın kurulmasıyla neticelendirildi. Bundan önce ilk yönetim kurulu toplantısını yaptık. Değerli yöneticilerimizin katılımlarıyla Bölge Kalkınma Ajansı’nın genel kurulunun ilk toplantısı yapmış olacağız. Gündemimiz çerçevesinde önce bir bilgilendirme toplantısı yapılacak. Ankara’dan gelen Devlet Planlama Teşkilatı’ndan(DPT) Daire Başkanımızın sunacağı bir bilgilendirme faslından sonra 2 yedek ve 2 asil üye seçimi yapılacak. Sonrada Başkan ve Başkan Vekili seçimi yapılacak” şeklinde konuştu.

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarlığı İzleme Değerlendirme Daire Başkanı Ömer Bilen, ise Kalkınma Ajanslarının, görev, sorumluluk ve yapılanmasına ilişkin bilgiler aktardı. Bilen, Kalkınma Ajansı’nın temel görevini potansiyeli yakalamak olduğunu belirtti. Bilen, “Bugün burada Kalkınma Ajansı’nın bölgedeki kalkınma kurulunu yapmak için bir araya geldik. Kuruluş amacı bütün bölgelerdeki potansiyeli yakalamak. Bütün ülkede dengeli bir şekilde yayılmasını sağlamaktır. En temel amacımız bunu gerçekleştirecek Kalkınma Ajanslarını bir araç olarak kullanmak. Diğer bir amaç da Türkiye ortalamasında geri kalmış bölgelerimizi aynı mesafeye taşımaktır. Bir diğer konuda gelişmiş bölgelerimizde küresel rekabet şeklinde yapılar oluşturmak ve onları desteklemektir. Kalkınma Ajansları hangi noktada etkili olacak? Diye sorarsanız bölgesel bazda çalışmalar yapacaktır. Bu 4 ilin kalkınması için hangi noktada neler yapılır. Bu konular tartışıp, araştırıp yerine getirilmelidir.Yapılacak plan çalışmaları bölgemizin gelişmesi için bölgedeki aktörler katılımcı olarak bu çalışmayı destekleyecekler.Projeci yaklaşım bu ajanslar için şart. Tutarlı bir proje varsa bu daha elverişli olur” sözlerine yer verdi. Yapılan konuşmaların ardından 2 asil ve 2 yedek üye seçimi ile başkan ve başkan vekili seçimlerine geçildi. Toplantı bir sonraki tarihin ve gündem konusunun belirlenmesi ile son buldu.

TARTIŞMALI!..
Danıştay, TMMOB tarafından yapılan başvuru ile Kalkınma Ajanslarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında toplam 35 maddelik Yönetmeliğin 17 maddesini iptal etmişti. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Danıştay’ın bu kararıyla 24 ajansın Kalkınma ve Yönetim Kurulu kararlarının ve işlemlerinin hukuka aykırı hale geldiğini açıklamış, son günlerde yaygın medyada Kalkınma Ajanslarının yasal varlığının tartışmalı hale geldiği yönünde haberler yer almıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız