SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Akaryakıt İstasyon Denetimi

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:12:41
Akaryakıt İstasyon Denetimi
A- A+ PAYLAŞ

 Malatya’da faaliyet gösteren akaryakıt ve LPG istasyonlarında çapraz denetim yapıldı. 

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Malatya Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Akif Gülaçtı, “Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğünün Koordinasyonunda Malatya genelinde faaliyet gösteren akaryakıt ve LPG Oto Gaz istasyonlarında Elazığ, Erzincan, Gümüşhane, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri, Hatay, Tokat, Niğde, Giresun, Ordu ve Sivas Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerinden 24 personel, Genel Müdürlüğümüzden 2 personel Malatya İl Jandarma Komutanlığından 2 personel, Malatya İl Emniyet Müdürlüğünden 1 personel olmak üzere, toplam 29 personel ve 12 denetim aracından oluşan 6 ekip halinde çapraz denetim yapılmıştır” dedi.

142 lisanslı akaryakıt istasyonu ile 124 lisanslı LPG oto gaz istasyonunun tamamının denetlendiği bilgisini veren Gülaçtı, “Bakanlığın sorumluluğundaki 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile arasındaki protokol kapsamında 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu ve 5307 Sayılı LPG Piyasası Kanunu hükümleri çerçevesinde yapılan denetimlerde; sayaçların damgaları ve hatalı çalışıp çalışmadıkları (miktar kontrolü), yakıtların marker kontrolü ve istasyonların lisans kontrolü denetlenmiştir. Denetim sonucunda; 142 lisanslı akaryakıt istasyonu ile 124 lisanslı LPG oto gaz istasyonunun tamamı denetlenmiştir. Denetlenen istasyonlardan 3akaryakıt istasyonu ile 10 LPG istasyonunun faaliyette olmadığı tespit edilmiştir. Faal olan 142 akaryakıt ve 124 LPG oto gaz istasyonda yapılan lisans kontrolünde tümünün lisanslı olduğu tespit edilerek, 266 adet lisans belgesinin kontrolü yapılmıştır. 142 akaryakıt istasyonunda satışa arz edilen akaryakıtların kaçak olup olmadığının tespiti amacıyla, benzin ve motorin ürünlerinde ulusal marker denetimleri yapılmış olup 320 adet marker ölçümü geçerli, 3 adet marker ölçümü geçersiz çıkmıştır. Marker ölçümünün geçersiz çıktığı akaryakıt istasyonundaki pompa mühürlenmiş ve alınan numuneler teste gönderilmiştir” diye konuştu.

Açıklamanın devamında şu bilgilere yer verildi:

“Malatya ilinde faaliyette bulunan istasyonlarda 2104 adet akaryakıt sayacı ve 272 adet LPG sayacı olmak üzere toplam 2 bin 376 adet sayacın damga süresinin kontrolleri yapılmış olup, 29 akaryakıt sayacı ile 2 adet LPG sayacının damga süresinin dolduğu ve 1 adet akaryakıt sayacında da damgaya müdahale olduğu tespit edilmiş ve bu sayaçlar mühürlenmiştir. Damga süresi geçen ölçü aletleri, damgaya müdahale veya damgasız akaryakıt sayaçları için 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununun 15. Maddesinin (c) fıkrasına göre ‘damga süresi geçmiş’ ‘damgasız akaryakıt sayacı’ fiilinden dolayı bin 674 TL. (binaltıyüzyetmişdörtlira) para cezası uygulanacaktır. Sayaçlarda yapılan miktar kontrollerinde ise 990adet akaryakıt sayacı ve 272 adet LPG sayacı olmak üzere toplam bin 262 adet sayaç denetlenmiştir. Yapılan miktar kontrollerinde, bin 260 adet sayacın doğru ürün verdiği, 2 adet sayacın ise eksik ürün verdiği tespit edilmiştir. Eksik ürün veren her bir sayaç için 3516 sayılı Kanunun 15 inci maddesinin (e) fıkrasına göre ‘ayarı doğru olmayan ölçü aletini kullanma’ fiilinden dolayı 166 TL. (yüzaltmışaltı) para cezası uygulanmaktadır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile bu kanun çerçevesinde Bakanlığımızca yayımlanan 2009/1 sayılı Genelgede belirtilen hususların uygulanması için, çapraz denetim sırasında kontrol edilen iş yerlerinin sigortasız işçi çalıştırıp çalıştırmadığını tespit etmek amacıyla, çalışanların kimlik bilgileri işlenmiştir. Bu bilgilerin, piyasa gözetimi ve denetimi veri tabanına kaydedilmesi ve bu bilgilerin denetim yapılan ilin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne gönderilmesi için İl Müdürlüğümüze teslim edilmiştir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız