SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Akçadağ'da Tarla Günü

0
Güncellendi - 2016-07-31 21:14:31
Akçadağ'da Tarla Günü
A- A+ PAYLAŞ

Akçadağ İlçesine bağlı Yağmurlu Mahallesinde demonstrasyon alanında dikili tıbbi nane ve kekik fidelerinin hasadının yaklaşması nedeniyle tarla günü düzenlendi.

Yağmurlu Mahallesinde Şahin Erdil'e ait 3,5 dekarlık demonstrasyon alanında dikili 24 bin adet tıbbi nane ile 46 bin 680 adet kekik fidesinin hasadının yaklaşması nedeniyle Malatya Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından tarla günü düzenlendi. Tarla gününe Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci, Akçadağ İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mekselin Yıldız, Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boyraz, İlçe Müdürler ile teknik personeller ve çiftçiler katıldı.

Tıbbi ve Aromatik Bitki yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan projeye Malatya'nın 2015 yılında dahil edildiğini ifade eden İl Müdürü Ali Selvi, "Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği çalışmalarımız demonstrasyon amaçlı olduğundan dolayı gönüllü, fedakar ve bilinçli üretici profili göz önüne alınarak Akçadağ, Arguvan, Doğanşehir, Doğanyol, Kuluncak, Yazıhan ve Yeşilyurt İlçelerinde 20 üretici ile yürütülmektedir. İl Müdürlüğümüzce temin edilen çörekotu, kimyon, kinoa ve aspir tohumları ile Fide olarak temin edilen Ekinezya, Kekik ve Tıbbi Nane üreticilerimize dağıtılmış olup, ekim ve dikimler konu uzmanlarımızın nezaretinde yapılmıştır" diye konuştu.

Tıbbi ve aromatik bitkilerin günümüzde ilaç, kozmetik, gıda ve tarım için önem arz ettiğini dile getiren Selvi, “Tıbbi bitkiler ilaç ham maddelerinin sağlandığı faydalı bitkilerdir. Günümüzde bitkisel drog ticareti çok geniş alanda ekonomik önem kazanmıştır. Bitkilerin tedavi amacı ile kullanılması ilk uygarlıklara kadar uzamakta, insanlığın varoluşundan beri önemini kaybetmeden devam etmektedir" ifadelerine yer verdi.

Demonstrasyon üreticisi Şahin Erdil ise Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün bu tür yeni projelerle girdi temini ve teknik destek sağlamasından dolayı duyduğu memnuniyeti belirterek, üretici olarak bu tür yeni projelerde yer almaktan mutlu olduklarını ifade etti.

Konu sorumlusu Ziraat Mühendisi Badin Kılıç’ta yürütülen proje hakkında bilgiler verdi. Yapılan verim tespitinde dekara tıbbi nane yaş veriminin 850 Kilogram olduğunu 3 biçim düşünüldüğünde bölge şartlarında 2,5 ton verim alına bilineceğini söyledi. Bu veriminle ülke şartlarında ortalama verimi yakalanacağını belirten Kılıç, bu bitkinin bölge için uygun bir bitki olduğunu ifade etti.

Tarla gününün ardından programa katılan teknik personele, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği hakkında bilgiler verildi.

iha

AKÇADAĞ'DA TARLA GÜNÜ (İHA/MALATYA-İHA)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız