SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Akciğer Kanseri 5 Günde İyileşti

A- A+ PAYLAŞ

Dr. Pao, EGFR adlı akciğer tümörünün yalnızca beş günde bir ilaçla iyileştiğini belgelemiş. Kanser tamamen yok olmadığı için hasta sürekli ilaç almak zorunda..

Dünya Sağlık Örgütü kanser vakalarının artacağına dair uyarılarda bulunuyor. Ama hemen panik olmayın, dünyada binlerce merkezde korkularımızı hafifletecek buluşlar yapıyor. Yeni gelişmeleri öğrenmek için Amerika'nın en önemli kanser merkezlerinde araştırmalar yaptık. New York'ta kanser konusunda çalışma yapmak için özel bir gökdelen hazırlanmış. Burada denenen yeni tedavi yöntemleriyle hastaların ömrü uzatılıyor. Memorial Soan- Kettering Kanser Merkezi'ne bağlı dünyanın en büyük araştırma laboratuvarı tam 22 katlı. Çok özel araştırma laboratuvarlarının bulunduğu merkez kapılarını SABAH'a açtı. Dünyanın referans merkezlerinden biri olarak kabul edilen bu merkeze, kız arkadaşını meme kanserinden kaybettikten sonra büyük yatırım yapan Laurance Rockefeller destek vermiş. General Motors kansere karşı savaş için 10 milyon dolarlık bağışta bulunmuş. Yüzlerce araştırmacı şimdi kansere karşı yeni tedavi yöntemleri ve ilaçlar geliştiriyor. 'Dünyanın en kaliteli kanser merkezleri' arasında seçilen Detroit'teki Karmonos Kanser Merkezi de son yenilikleri göstermek için kapılarını yine SABAH'a açtı. Buranın kuruluş hikâyesi de çok dramatik. Lise yıllarında tanıştığı eşini 46 yaşında meme kanserinden kaybeden ünlü işadamı Peter Karmanos bu hastaneye tam 15 milyon dolar yatırım yapmış. Hastanenin adı The Barbara Ann Karmanos Kanser Merkezi olmuş. Kanser konusunda büyük bütçeli araştırmalar yapılıyor. Amerika yalnızca bu hastaneye 2008 yılı için 40 milyon dolar araştırma bütçesi ayırmış. Buralardaki çalışmalar boş umutlar ya da yalnızca fareler üzerinde denenmiş yöntemler değil. Çoğu 'Artık başka çare yok' denen hastalar üzerinde uygulanıyor. Yüz güldürüyor. Belli ki birkaç yıl içinde yüzlerce kişiye çare olacak. Bu yazı dizisinde kulaktan dolma bilgi yok. Verilerin, söylenenlerin, önerilenlerin çoğu için binlerce deney yapılmış. Birkaç yıl sonra bütün dünyada standart tedavi olarak uygulanmaya başlanacak. Dünyanın bir köşesinde şimdiden bu tedavilerle hayatları kurtulan insanlar var. Kimse çaresiz değil. Bu yazı dizisinde dünyaca ünlü uzmanlar, tek tek yaptıkları araştırmaları ve aldıkları sonuçları anlatıyor. Amaçlar aynı, hastaların ömrünü uzatmak!

Amerika'da Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi akciğer kanserini özel bir ilaçla beş günde iyileştirdiklerini iddia ediyor. Hiç sigara içmeyenlerde sonuçların daha da başarılı olduğu üzerine çalışmalar var. Üstelik bu sonuçlar artık hiçbir şansı kalmayan ilerlemiş kanser hastalarında alınıyor. Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında kabul edilen Yale ve Harvard'ı dereceyle bitiren Dr. William Pao şimdi de dünyanın en büyük araştırma laboratuvarı Sloan Kettering'de önemli bir çalışmaya başkanlık yapıyor. Babası kanserden öldüğü için kanser çalışmalarına başlayan Dr. William Pao 'Hedef terapi' adlı özel bir tedavi yöntemi geliştirmiş. Bu yöntemle kanser tamamen iyileşmiyor ancak kronik bir hastalığa dönüştürülüyor. Kanseri şeker hastalığı gibi sürekli ilaç kullanarak tedavi etmeye başladığını söylüyor. Çalışması bununla sınırlı değil bazı kanser türlerinde ilaçla tedavi sağladıklarını ve beş günde tümörü yok ettiklerini söylüyor. Dr. Pao, kendi özel laboratuvarında çalışmalarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Umudu kalmayan kanserlerde başarı sağladığınız bir tedaviniz var mı?
Var. Akciğer kanserinin bir türünü çok kısa bir sürede tedavi etmeyi başardık. Bir ilaç tedavisi uyguluyoruz. Bu ilaç FDA tarafından onaylanmış ve Amerika'da kullanılan bir ilaç. Hiç başka şansı kalmamış hastalara bunu yüksek dozda verdiğimizde beş günde iyileşme sağladık. Ama küçük bir hasta grubu için bu etkili oldu. Şimdi amacımız tüm kanser türleri için bunu başarabilmek. Hastanın tümörü küçüldükten sonra da ilacı her gün almayı sürdürmesi gerekiyor.

* Hastaların ne kadarında bu hızlı iyileşmeyi sağlayabildiniz?
Hastalar patoloji raporlarına baksın. EGFR isimli bir akciğer kanseri türüne sahiplerse bu ilaç tedavisi yüzde 75 başarı oranı sağlıyor. EGFR'nin açılımı Epidermal Growth Factor Receptor Mutant... Kadınlar daha şanslı. Onlarda başarı oranı daha yüksek. Hayatında hiç sigara içmediği halde kanser olanlarda bu ilacın etkisi çok daha fazla oldu.

* Kanseri iyileştirmeyi başarabildiniz mi?
Kanser tümörünü iyileştiriyoruz ama hastalığı tamamen yok edemiyoruz. Kanserin bu türünü kronik bir hastalık haline getirmeyi başarabildik. Hatta birkaç kanser türünde de bu konuda başarılı olduk. Bu bir milyon akciğer kanserinin yüzde 10'unu ilgilendiriyor. Amacımız bütün kanser türleri için bu sonucu elde edebilmek. Hastalar ilaçlarını aldıkları sürece yaşamlarına devam edebilecekler. Kanseri şeker hastalığı gibi bir hastalık haline getirebilmeyi istiyoruz. Bu tekniği başka pek çok kanser türünde uygulamak için yeni çalışmalar yapıyoruz. İlaç tedavisinin hastalarda çok daha etkili olması için de bir başka tedavi metodu geliştirdik.

ADI: HEDEF TERAPİ
* Bulduğunuz tekniğin popüler bir adı var mı?
'Hedef Terapi' adını taktık. İyileştirilemeyen ve yayılmış kanser türleri için uyguluyoruz. Hemen sonuç alınabiliyor.

* Nasıl bir uygulama yapıyorsunuz?
Hastalara ilaç tedavisi uygulamadan önce hangi ilaçlara yanıt verebileceğini test ediyoruz. Bu test genetik olarak hastaların ilaca verecekleri yanıtı önceden gösteriyor. Test iki hafta sürüyor, deneyip görmek yerine hasta için en uygun ilacı laboratuvarda buluyoruz. Hasta tedaviye başlamadan bunu biliyor. Böylece yok bu ilaç oldu, diğer ilaç yeterli etkiyi göstermedi, gibi bir risk olmuyor. Uygun ilacı bu testle buluyoruz ve bu kemoterapiyi başka hiçbir yere zarar vermeyecek şekilde uygulayabiliyoruz.

* Hastaların ömrünü ne kadar uzatmayı planlıyorsunuz?
İlaçları kullandıkları sürece başarılı olabileceğimizi düşünüyoruz. 6 ay ömür biçilen bazı hastaları üç yıldır yaşatmayı başardık. Amacımız bu hastaların yaşam süresini daha da uzatmak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız