SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Akıllı Kavşak' Trafiği Rahatlattı

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:38:40
'Akıllı Kavşak' Trafiği Rahatlattı
A- A+ PAYLAŞ

Çorum Belediyesi hayata geçirdiği akıllı kavşak sistemiyle kent merkezindeki trafik kaosuna çözüm üreterek cüzdanları rahatlattı. 

Gelişen dünyadaki değişimi yakından takip eden Çorum Belediyesi, yenil kavşaklarla sürücülerin trafikteki kırmızı korkusuna son vermekle kalmayıp çevre kirliliğinin de önüne geçti.

Sistemin devreye alındığı tarihten bugüne kadar ortalama bekleme sürelerinin akıllı kavşak sistemi öncesi ve sonrası performans analizleri yapıldı. Ortalama bekleme sürelerinin akıllı kavşak sistemi öncesi ve sonrasında yapılan karşılaştırmalarda sabit süreli kontrol durumunda tüm kavşaklardaki bekleme sürelerinin ortalamasının 39.5 saniye iken yeni nesil kavşaklarla bu değerin 22.6 saniyelere düşerken yüzde 43’lere varan iyileşme sağlandı.

Ağırlıklandırılmış ortalama bekleme süreleri hesaplandığında ise, sabit süreli kontrol durumunda tüm kavşaklardaki ortalama bekleme sürelerinin ortalamasının 41.9 saniye iken, dinamik kavşak kontrolü ile bu değerin 22.3 saniyeye düştüğü, bu durumda ise yüzde 47 oranında iyileşme sağlandığı görüldü.

Belediye sınırları içerisinde sistemin kurulduğu kavşağın her birinden gün boyunca ortalama 11 bin aracın geçtiği ve tüm kavşaklarda her aracın, sabit süreli yönetime göre ortalama 19.6 saniye daha az beklediği değerlendirildiğinde egzoz gazı salınımı ve akaryakıt tüketimi baz alınarak yapılan hesaplar doğrultusunda ise günlük 0.54 ton daha az egzoz gazı salınımı gerçekleştirilirken, bin 360 TL’ye denk gelen akaryakıt tasarrufu sağlanıyor. Bu tasarruf oranı yıl boyunca baz alındığında ise 500 bin TL’lik bir rakama tekabül ediyor.

2023 HEDEFİ 2013’TE YAKALANDI

Çorum Belediyesi, akıllı kavşak sistemiyle bir ilkede imza attı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yayınlanan Türkiye’de Ulaşım ve İletişim Straji planında öngörülen akıllı ulaşım sistemleri 2023 hedefine 10 yıl önce ulaştı. Öte yandan belediye yine bir ilke imza atarak, Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde “Trafik Kontrol Merkezi”ni kurdu. Trafik Kontrol merkezinde kavşaklardaki anlık sinyal düzeninin görüntülenmesi, kavşaklara anında müdahale, kavşak görüntülerinin sayısal harita üzerinde yansıtılması, kavşaklardan toplanan verilerin, veritabanına aktarımı ve geçmişe yönelik sinyal raporlarına ulaşım sağlanıyor.

Akıllı kavşak sistemi kent merkezinde ilk etapta Abide, Anıt, Emniyet, Kışla, Telekom ve Vilayet kavşağında devreye alındı. Sistemin önümüzdeki süreçte diğer kavşaklarda da uygulanması hedefleniyor.

ÇORUM İÇİN YAPILMASI GEREKEN NE VARSA YAPACAK, ATILMASI GEREKEN HANGİ ADIM VARSA ATACAĞIZ

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, yeni nesil kavşakların vizyonel bir proje olduğunu söyledi. 5 yıldır daha yaşanabilir bir kent inşa etmek için koşturduklarını dile getiren Başkan Külcü, “Beyin fırtınası ile Çorum’un kronik sorunlarına köklü çözümler buluyoruz. Hiçbir projede risk almaktan korkmadık, korkmuyoruz. Bunu yapabilir miyiz diye bir tereddüt içine de asla düşmedik. Gece demeden gündüz demeden bu şehir için samimiyetle çalıştık. Samimi duygularla yola çıkınca önümüzdeki engelleri de birbir aştık. Türkiye’de birkaç büyük şehir belediyesinin gerçekleştirdiği, İstanbul’un yeni tanıdığı projeyi Çorum’a uygulamaktan mutluluk duyuyoruz. Araç sayısı her geçen gün artıyor düne göre daha fazla tedbir almamız gerekiyor. Bu projemizde tedbirlerimizden bir tanesidir. Çorum Belediyesi vizyonunun ne kadar geniş olduğunu karar alma süreçlerinin ne kadar hızlı olduğunu gösterdi. Çorum’u geleceğe taşımak adına yapılması gereken ne varsa yapacak, atılması gereken hangi adım varsa atacağız” dedi.

ÇORUM, YAŞANABİLİR BİR ŞEHİR OLMA YOLUNDA İSTİKRARLI BİR YÜRÜYÜŞ GERÇEKLEŞTİRİYOR

Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, teknolojinin getirdiği yenilikleri Çorum’da hayatın kolaylaşması ve yaşam kalitesinin artırılmasına entegre etmek istediklerini belirterek, “Bu alanda her alanda büyük bir değişim yaşanıyor. Çorum’u trafik kontrolünde de öncü bir şehir yapıyoruz. Kurduğumuz akıllı kavşak sisteminin kazanımları halkımıza yansımaya başladı. Zaman ve enerji tasarrufu başta olmak üzere egzoz gazı salınımındaki düşüş en önemli kazanımlardır. Ölçemezseniz yönetemezsiniz anlayışı gereği hizmetlerimizle ilgili verileri önemsiyoruz. Şehrimizde yaşam standartlarına sağladığımız katkıdan dolayı mutluyuz. Çorum artık her gün daha da yaşanabilir bir şehir olma yolunda istikrarlı bir yürüyüş gerçekleştiriyor” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız