SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Akıllı Konteyner

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:42:01
Akıllı Konteyner
A- A+ PAYLAŞ

İstanbul Ulaşım Haberleşme ve Güvenlik Teknolojileri A.Ş. (İSBAK) tarafından geliştirilen Türk yapımı akıllı geri dönüşüm konteyneri hem vatandaşa kazandırıyor hem ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. Akıllı konteynere teneke kutu ya da pet şişe atan her vatandaş, attığı atıkları için puan kazanacak. Vatandaşlar kazandığı puanlarla kendileri için belirlenen ödüllere sahip olacak. Yakın zamanda hayata geçirilecek bu mühendislik harikası akıllı konteynerler şehrin önemli noktalarına konuşlandırılarak kent hayatına doğrudan olumlu katkı sağlayacak. Vatandaşlar evlerinde biriktirdikleri veya çöpe atılmak üzere bekleyen pet şişeleri ve teneke kutuları bu konteynere atacak. Bu yolla hem geri dönüşüm en sağlıklı yolla yapılmış olacak hem de ülke ekonomisine katkı sağlanacak. Akıllı Geri Dönüşüm Otomatı çevre dostu ‘akıllı konteyner’ vatandaşları ödüllendirme yöntemiyle geri dönüşüme teşvik ediyor. Akıllı konteynere pet şişe ve teneke kutularını atanlar attığı her madde için puan kazanarak kendileri için belirlenmiş ödülleri kazanma şansı yakalayacak. Henüz planlama aşamasında olan ödüller yakın zamanda kurum tarafından açıklanacak.

Akıllı konteyner sistemiyle doğal kaynaklar zarar görmeyecek. Çevre atık maddelerden oluşan sera gazlarından da arındırılacak. Direkt kaynaktan ayırım yapan sistemin çalışma ağı bir o kadar kolay. Vatandaşlar, akıllı konteyner ya da evlerinden İSBAK’ın resmi internet sitesine giriş yaparak üye olabilecek. Üye olan her birey attığı pet şişeler ve teneke kutulardan puan kazanacak. Atılan pet şişelerin barkodları önceden sisteme tanıtılıyor. Barkodu tanınan atıklar makineye atıldığında presleme (ezme) yöntemiyle küçültülerek daha fazla birikim için alan oluşturulacak. Preslenen atık maddeler özel ayrılmış kısımlara düşecek. Vatandaş ise attığı her atıktan kazandığı puanları kendi özel sisteminde görebilecek.

Sistemin amacı ve çalışması hakkında bilgi veren İstanbul Ulaşım Haberleşme ve Güvenlik Teknolojileri A.Ş. (İSBAK) Genel Müdürü Kasım Kutlu, akıllı konteynerin geri dönüşüm bilincini vatandaşa kazandırmak amacıyla İSBAK tarafından geliştirildiğini belirtti. Kutlu, akıllı konteynerin atık geri kazanımının başlangıç ayağını oluşturarak ülke ekonomisine katkı sağlayacağını dile getirdi.

Akıllı konteyner projesinin bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu anlatan Kutlu, şu ifadeleri kullandı; “Günümüzde çevremizde katı atıklar ilkel şartlarda toplanmakta ve sağlık açısından bir sürü tehdit oluşturmakta. Biz plastik şişeleri ve alüminyum kutuları ödül vermek suretiyle geri kazanmaktayız. Bu şekilde hem teknolojik hem de sağlıklı bir çalışma yapılmaktadır. Vatandaş örneğin arabasında bir plastik şişeyi gelip bu kutulara atarak tanımlanmış puan karşılığı ilgili şirketlerden değişik ödüller veya değişik kullanım imkanlarından yaralanabilir. Bu şekilde hem de vatandaşı geri dönüşüme teşvik etmiş olacağız. Günümüzde bunlar değişik kurumlar tarafından toplanmakta oysa bizim yaptığımız bu çalışmada katı atığı kendi makinesine götüren vatandaş hemen kendisi puanını ödülünü alacak. Dolayısıyla siz otomobilinizin arkasında poşette biriktirdiğiniz plastik şişeleri veya kutuları gelip park yaptığınızda bunları atmak suretiyle anında karşılığını alacaksınız. Önümüzde günlerde İstanbul ve diğer şehirlerde yaygınlaştıracağımız proje olacak.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız