SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Akıllı Sayaç Dönemi

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Malatya Belediyesi’nin işçi maliyetlerini düşürmek ve su tasarrufu sağlamak amacıyla uzun süredir incelediği ve birçok pilot bölgede denediği akıllı sayaç uygulamasını başlattı. Aboneler, 175 TL karşılığında akıllı sayaçları Malatya Belediyesi’nden alabilecek.

GÜYA ZORUNLULUK YOK
Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın ‘Akıllı sayaç uygulamasında zorunluluk yoktur’ demesine karşın, akıllı sayaç takan abonelerden yüzde 30 indirim yapılacak olması ancak takmayan aboneler için her hangi bir indirimin söz konusu olmaması akıllı sayaç da zorunluluk anlamına geldiği şeklinde değerlendirildi.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır, mekanik saate aboneliğini devam ettireceklerin yüzde 30 indirimin dışında tutulmasının bir nevi ‘Zorunluluk’ anlamına geldiğinin hatırlatılması üzerine “Akılla sayaç kullanacak abonelere uygulanacak indirim kararı Belediye Meclisince alınmıştır’ dedi. Ahmet Çakır, yeni yapılan inşaat ve sitelerde akıllı sayaç uygulamasının ise zorunlu olduğunu söyledi. Çakır ayrıca, yaklaşık 6 milyon TL’si milli eğitim olmak üzere belediyenin çeşitli kurumlardan 11 milyon TL su alacağının bulunduğunu belirtti.

‘HERKESE İNDİRİM YOK’
Belediye Başkanı Ahmet Çakır, makamda bir basın toplantısı düzenleyerek uygulamaya konulan akıllı sayaçlarla ilgili bilgi verdi.

İçme suyu fiyatlarının birçok ile göre Malatya’da daha ucuz olduğunu savunan Belediye Başkanı Çakır, buna rağmen yüksek miktarda su tüketen işletmeler için su bedelinin önemli bir meblağ oluşturduğunu ifade ederek, akıllı su sayaçlarının su tüketiminde önemli tasarruflar sağlayacağını ifade etti.

Çakır, akıllı su sayaçlarının işçi maliyetlerinde önemli tasarruflar sağladığını ve bu tasarrufların da yüzde 30 indirim olarak vatandaşlara yansıtıldığını söyledi. Çakır, bu indirimden sadece yeni sayaçları takan abonelerin yararlanacağını belirterek, indirimin herkes için geçerli olmadığını söyledi.

Uzun süreden beri incelenen ve birçok pilot bölgede denenen Akıllı Su Sayaçlarının önemli avantaj ve kolaylıklarının tespit edildiğini kaydeden Başkan Çakır, “Bu avantaj ve kolaylıklarından dolayı Malatyamız’da Akıllı Su Sayacı uygulamasına geçilmesine karar verilmiştir. Ancak bu uygulamaya geçilmesi zorunlu değildir. Yani isteyen vatandaşlarımız Akıllı Sayaç Uygulamasına geçebilirken, isteyen vatandaşlarımız da mevcut mekanik saatle aboneliklerine devam edebileceklerdir.”dedi.

Uygulama ile ilgili bilgiler de veren Başkan Çakır, Akıllı Su Sayacı Uygulamasına geçmek isteyen vatandaşların Malatya Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne dilekçeyle başvurması gerektiğini, sayaç ücretinin 175 TL ve 5 taksit halinde alınacağını, depozito ücreti alınmayacağını, özel sektör tarafından bu sayaçların getirilmesi halinde, vatandaşların dışarıdan da bu sayaçları alıp, uygulamadan faydalanabileceklerini söyledi.

10 ADET DEBİMETRE TAKILDI
Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İlçe ve Beldelere verilen içmesuyu ile kaçak ve kayıpların takip edilebilmesi amacıyla da Bostanbaşı, Hatunsuyu, Dilek, Topsöğüt, Yakınca, Hanımın Çiftliği, Battalgazi, Yeşilyurt ve Orduzu (2) olmak üzere toplam 9 İlçe ve Belde Belediyesine 10 Adet Debimetre takıldığını söyledi.

Başkan Çakır ayrıca, su saatlerine takılan bir cihaz sayesinde, sayacın dışarıdan, hatta caddeden okunabileceği bir sistem üzerinde de deneme çalışmaları yaptıklarını kaydetti.

‘BORCU OLAN ABONELERİN DURUMU BELİRSİZ’
Akıllı su sayaçları ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ahmet Çakır, yeni inşaatlarda akıllı sayaçların zorunlu olup olmayacağı yönündeki bir soruya "Eski aboneler isterlerse eski sistemden aboneliklerini devam ettirecekler, ancak yeni inşaat ve kooperatiflerde akıllı sayaç kullanımı zorunlu olacak" yanıtını verdi.

Çakır, su borcu bulunan abonelerinin durumunun ne olacağı şeklindeki bir soruya ise net bir yanıt vermezken şunları söyledi:

“6 milyon TL’si milli eğitim olmak üzere belediyemizin yaklaşık 11 milyon TL su alacağı vardır. Biz borcu bulunan aboneler için ödemede büyük kolaylıklar yapıyoruz. Ancak faizlerin silinmesi bizim yetkimizde değil. Borçlu abonelerin borç faizlerinin silinmesi ancak Bakanlar Kurulu kararı ile mümkün. Biz bunun için gerekli yetkiyi istedik. Sonucu ne olur bilemiyorum ama borcunu ödemek isteyen vatandaşlara taksitlendirme yapıyoruz."

‘600 CİVARINDA KUYU VAR’
Özellikle başta otoparklar olmak üzere benzin istasyonları ile park ve bahçelerin sulanmasında içme suyu şebekesinden yüksek miktarda su kullanımı yapıldığı ve belediyenin buna ne gibi önlemler aldığının sorulması üzerine Çakır, otopark tespitlerini yapmaya başladıklarını söyleyerek, Malatya’da yaklaşık 600 civarında kuyunun bulunduğunu ve bunları ruhsatlandırmaya başladıklarını bildirdi. Çakır, bu kuyulardan 200 tanesine sayaç takıldığını ifade etti.

Ahmet Çakır, belediyenin kaç firmadan akıllı sayaç alacağına ilişin bir soruya ise Ordu Belediyesi’nin de aldığı Bayland firması ve bir başka firmadan demo aldıklarını ancak bu sektördeki birçok firmayla görüşmelerinin devam ettiğini söyledi. Çakır, kaç firmaya ihale vereceklerine ilişkin net bir açıklama da yapmadı.

AKILLI SU SAYACI SİSTEMİ
"Abonelerin su kullanım miktarlarını ve kullanım bedelinin akıllı kartlara yüklenmesi esasına dayanan bir sistemdir.

Belirlenecek olan kredi yükleme merkezlerinden abonelere verilecek olan akıllı kartlara kredi yüklenerek yine abonelerin akıllı su sayaçlarına bu kredileri yükleyerek su kullanmaları sağlanacaktır.

Kredi bitiminde su sayacı vanasını kapatacaktır. Abone kartını tekrar sayaca taktığında, karttaki yedek kredi sayaca yüklenerek vana açılacaktır. Bu durumda abonenin yedek kredi miktarı kadar su kullanmasına izin verilerek susuz kalmaması sağlanacak ve abone, yeni kredi satın alması için ikaz edilecektir.

Abonelerin satın aldıkları kredi miktarı kadar su sarfiyatı yapmaları sağlanmış ve yönetilmiş olacak,
Abone ne kadar su harcaması yaptığını ve daha ne kadar yapabileceğini her an kontrol edebilecek,

Sayaç okuma, faturalama, ve su kesme / açma işlemleri kolaylaşacaktır.

Tahsilat sorunları ortadan kalkacak,

Sayaca ait bilgiler akıllı kart sayesinde satış noktalarına taşınacak ve abonelerin işlemleri kolaylaşacaktır.

Kiracı ve mal sahibi anlaşmazlıkları ortadan kalkacak,

Kiracı çıkışlarında yaşanan su borcu bırakma problemi ortadan kalkacaktır.

İstatistiksel bilgi elde edilerek su kullanım yoğunlukları belirlenebilecek,

Sayaç sökme-takma, açma-kapama gibi işlemler ortadan kalkacaktır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız