SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Akın 'Müsterih'miş!

A- A+ PAYLAŞ

Belediye Başkanı, "tartışmalı" bir durumda olmasına rağmen "fabrika" ruhsatlı "iş merkezi" inşaatı süren eski Sümerbank Fabrikası ile ilgili olarak YORUM Gazetesi Muhabiri Yaşar Karaaslan'ın sorularını yanıtladı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından gerçek değerinin çok altında bir bedelle Malatya Girişim Grubu'na satılması uzun süredir tartışılan, son olarak da imar durumu "sanayi" alanı olmasına karşın "ticari alan gibi" inşaat yapılan Sümerbank'la ilgili soruları yanıtlayan Akın, "Her şey yasal prosedürler çevresinde devam ediyor. ÇED ve tapu harcı konularında ise şu an net ve ayrıntılı bir bilgiye sahip değilim, konuyu araştırıp kamuoyuna gerekli açıklamayı yapacağım” dedi.

Özelleştirme statüsü ve onun sağladığı imar koşullarından çıkmasına çok az bir zaman kala, satın alan grubun Malatya Belediyesi'nden aldıkları "fabrika" imar izni ve inşaat ruhsatından sonra "ticari alan" inşaatına hızla başlanan alanla ilgili Akın'a yöneltilen sorular ve Akın'ın yanıtları şöyle:

SORU: Sayın başkan, eski Sümer Fabrikası alanı üzerinde devam eden inşaatla ilgili olarak kamuoyunda ciddi bir rahatsızlık var. Bu rahatsızlıklar önceleri; devam eden inşaatın yapıldığı alanın sanayi mi, ticaret alanı olduğu tartışmasıydı?..
AKIN: Konu artık Mahkemelere aksetmiştir. Şu an için söylenecek bir şey yok. Mahkeme süreci başlamıştır.

SORU: Çevre ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, “ Belediyeler inşaat ruhsatı verirken en azından bizlerden görüş istemeliydi, biz ruhsat verilen her inşaata cinsi ne evsafı ne? diye sorma lüksümüz yok. İlgili belediye ruhsat verirken özellikle de sanayi ruhsatı verirken bizlerden görüş istemeliydi” diyor. Bu durumda belediye ruhsat verirken bu guruba bir ayrıcalık tanımış olmuyor mu?
AKIN: Bakın o konuda ayrıntılı ve net bir bilgim yok. Prosedür neymiş, ÇED gerekli miymiş gerekli değil miymiş? Konuyu bir öğrenelim.

SORU: Sayın başkan, ilgili yasaya göre sanayi tesislerine ruhsat istenirken dosyasında ÇED gereklidir veya gerekli değildir raporunun olması gerekir. Biz niye ÇED Raporu yok diye sormuyoruz. Bizim sorumuz ruhsat verilirken dosyada ÇED’le ilgili herhangi bir raporun olmadığı ve buna rağmen ruhsatın verildiği ve gruba ayrıcalık tanındığı?..
AKIN: İlgili arkadaşlardan konu hakkında bilgi aldıktan sonra kamuoyuna gerekli geniş açıklamayı yaparım.

SORU: Belediyeye, Sümerbank'ı alanların arsalarından bir bölümünde “Bağış” mı “Terkin” mi yapıldığı şu an net değil. Terkin mi yapıldı, bağış mı? Çünkü teknik uzmanlar ikisi arasında (Bağış halinde bağışlayıcının tasarrufunda, terkin de ise hem terk eden hem de edilenin ortaklığında kullanımı gibi)nüanslar olduğu söyleniyor?
AKIN: Teknik uzman değilim ama, ikisinin arasında bir fark olmaması lazım. Onu da inceleyelim.

SORU: MGG tarafından terk edildiği söylenen yaklaşık 45 dönüm arazisin 700 milyar lira tapu harcı çıkmış ve MGG bu parayı ödememek için Belediyeye gayrı resmi yollardan (şuyulandırma veya daha başka) çözüm yolları arayışlarına girmiş?!
AKIN: Bu direkt Tapu’yu ilgilendirir. Bizimle alakası yoktur. Biz hangi çözümü bulursak bulalım Tapu ayrı bir birimdir parasını tahsil edecektir. Ama bu detayları bir inceledikten sonra kamuoyuna bir açıklama yaparız.

SORU: Son olarak mahkeme inşaatı durdurma kararı verdi, bunu uygulayacak mısınız? Veya seçim süreci deyip geçiştirecek misiniz?
AKIN: Bizim seçim diye tekrar seçilelim diye bir kaygımız yok. Kaygımız olsaydı o bina çoktan bitmişti. Bu kadar uzamasının sebebi Malatya’ya Malatyalıya kazandırdığımız yaklaşık 45 dönüm arazidir. Yasal olarak vermeyebilirlerdi. Hiçbir hak talep etme hakkımız da, şansımız da yoktu. Malatya’ya yaklaşık 50 dönümlük alanı kazandırdığım için müsterihim.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız