SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Akın'ın Çalışma Raporu Görüşüldü

A- A+ PAYLAŞ

27'si AKP'li, 9'u MHP'li, 1'i de CHP'li olmak üzere toplam 37 üyesi bulunan Malatya Belediye Meclisi Nisan ayı olağan toplantısı yapıldı. Meclis gündeminde bulunan ve 2005 yılı Belediye çalışmalarının konu edildiği “Belediye Başkanının Faaliyet Raporu” görüşülürken, yasa gereği Akın yerini meclis başkan vekili Süleyman Erkuş'a bıraktı ve gündemin bu maddesinin görüşülmesinin tamamlanmasının ardından, Akın yeniden başkanlık görevini sürdürdü. Meclisin MHP'li üyeleri, belediye başkanının çalışma raporunun toplantıdan bir gün önce saat 20.00 sıralarında ellerine geçtiğini, inceleyemediklerini söylediler ve eleştiride bulundular. Meclis toplantısında, kentin birçok yerinde beliren "totem" adı verilen ayaklı dev reklam panoları ile ilgili MHP'li bir üyenin verdiği soruya, Belediye Başkanından net ve doyurucu yanıt gelmedi, sadece "geçiştirildi". İki AKP'li üye de, bazı eleştirilerde bulundular.

AKIN, BAŞKANLIĞI ERKUŞ'A DEVRETTİ..
Faaliyet Raporu’nun görüşülmesi sırasında Belediye Başkanı Cemal Akın, kanun gereği başkanlığı, Meclis 1. Başkanvekili Süleyman Erkuş’a bırakırken, 2005 Yılı Faaliyet Raporu’nun görüşülmesi Süleyman Erkuş’un başkanlığında gerçekleşti.

Faaliyet raporunun daha önceden belediye meclis üyelerine dağıtılması nedeniyle Meclis Başkanı Süleyman Erkuş’un teklifiyle, Belediye Başkanı Cemal Akın, 2005 yılı faaliyetleri hakkında meclis üyelerine özet bilgiler verdi.

Akın faaliyet raporuna ilişkin verdiği bilgide, yönetimin görevde 2 yılını doldurduğunu, bu süre içerisinde Malatya’nın teknik ve sosyal altyapısının ikmali ve rutin hizmetlerin yanı sıra Malatya’nın daha modern ve yaşanılabilir bir kent olması yolunda önemli projeleri hayata geçirdiğini söyledi. Akın, “Şehrimizin en önemli problemlerinin başında yer alan kent içi ulaşım sorununun çözümü adına başlatılan çalışmalar kısmen tamamlanmış olup, bundan sonra da kararlılıkla devam etmektedir. Bu amaçla yapılan 2 adet altgeçit tamamlanarak hizmete sunulmuştur. Çevreyolunda yapacağımız her iki altgeçidin devamı niteliğindeki yeni köprü alt kavşaklarla, adeta tıkalı olan 2 damar bütünüyle açılarak kent içi trafiği büyük oranda rahatlatmış olacaktır” dedi.

Belediye tarihinde ilk kez yapılan yağmursuyu drenaj kanallarıyla Malatya’nın daha çağdaş bir altyapıya kavuşturulması önemli çalışmalar yapıldığını belirten Başkan Akın, mevcut çevreyolunun şehir içerisinde kalması nedeniyle de Kuzey Çevre Yolu projesinin tamamlandığını, Güney Çevreyolu’nun da projelendirilmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Israrlı takip ve yoğun çalışmalar neticesinde Beylerderesi Viyadük Projesi tamamlanarak yapım işinin ihale edilmesinin sağlandığını belirten Belediye Başkanı Akın, kentin daha çağdaş bir yapıya kavuşturulması konusunda başlatılan doğalgaz çalışmalarının hızlandırıldığını, bu yılın sonuna kadar şehrin bir bölümüne gaz verilmesi sağlanacağını kaydetti.

Sümer Park ve Soykan Parkı alanlarının yeniden düzenlenerek park ve şehir meydanı olarak düzenlenmesi için çalışmaların son aşamaya getirildiğini belirten Akın, halkın ihtiyaç duyduğu bu tür alanların yapımına özel önem verdiklerini söyledi.

Malatya’nın Doğu-Batı istikametinde gelişme gösterdiğini, Kuzey-Güney yönündeki kentsel gelişme için de gecekondulaşmış olan Beydağı yamaçlarının yeni imar planı çerçevesinde kentsel dönüşüm projeleri için uygulama alanı olacağını, bu alanların gecekondulardan kurtarılacağını, ve modern uydu kentler oluşturma çabası içerisinde olduklarını söyledi.

Fotogrometrik yöntemlerle hali hazır harita, imar planına esas jeolojik-jeoteknik etütler ile imar planı yapım işi ihalesi yapıldığını belirten Akın, bu çalışma kapsamında Beydağı etekleri ve diğer alanlardaki imar çalışmalarının hızlanacağını kaydetti.

Belediyecilik açısından sosyal yönden de önemli hizmetler yapıldığını vurgulayan Akın, fakir vatandaşlara son 1 yıl içerisinde 5 milyon YTL tutarında gıda, sağlık, yakacak ve eğitim yardımları yapıldığını kaydetti.

“CADDELER ESKİSİNDEN BETER OLDU”
Belediye başkanının konuşmasından sonra söz alan MHP Meclis grubu sözcüsü Cumali Demirel; “Sayın başkan, göreve geldiğiniz andan itibaren caddeleri otoparklardan temizleyeceğim dediniz ve geçtiğimiz yıl parkometre uygulamasını da kaldırdınız. Şu anki görüntü eskisinden daha beter. Fotogronometrik uygulamasının uydu fotoğraflarla yapılacağını söylüyorsunuz ama, bu yöntemin sağlıklı olmadığı yönünde duyumlar var, bu konu da neler söyleyeceksiniz?” dedi.

CHP: “RAYLI SİSTEM NEDEN YOK?”
CHP’li üye Doğan Ağdaş’da "Alt ve üstgeçitlerin trafiğe çözüm olacağını iddia ediyordunuz. Hiçbir çağdaş kentte altgeçitler çözüm değil. Bunun yerine raylı sistemler uygulanıyor. Beylerderesi Viyadüğü’ne yapılan proje de bile raylı sistem yok. Bunu neye bağlıyorsunuz? İkinci olarak da Minibüs olayı. Kentimizde 1.000 civarında minibüs hizmet veriyor ve bunlarda ulaşımı olumsuz anlamda önemli oranda etkiliyor, bu konu da bir çözümünüz var mı?” diye sordu.

AKIN: “ TRAFİĞE KAPALI GÜZERGAH….”
Belediye Başkanı Akın’da MHP’li üye Demirel’in ilk sorusuna “Kent merkezinde çok katlı otoparklara ihtiyacımız var, bu yönde çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki günlerde sağlıklı bir ulaşım politikası yönünde çalışmalarımız olacak. Bazı güzergahlar trafiğe kapatılırken, bazı güzergahlarda da tek yönlü düzenlemeler olacak. Bu konuda ki çalışmalarımız son aşamaya geldi. Nisan ayı içerisinde yapılacak olan Kent Kurultayının ana gündem maddesi de Ulaşım Politikası olacak” dedi.

Fotogronometrik harita konusunda ise Harita Müdürü Ahmet Ceyhan bilgi verdi. Ceyhan; “Çağdaş şehircilik planlamasında Uydu fotoğrafların önemli bir yeri var. Çevre beldelerinde Kent merkezi ile entegrasyonu düşünülürse büyüyen Malatya için en sağlıklı yöntem Uydu fotoğraflama yöntemidir. İlgili firma bu konuda ki çalışmalarını sürdürüyor. Şartname maddelerinde yer alan ilgili firmanın Malatya’da bir büro tutması idi. İlgili firma önümüzdeki günlerde bir büro tutarak çalışmalarına hız verecektir”diye konuştu.

ALTGEÇİTLER TEK BAŞINA ÇÖZÜM DEĞİL”
CHP’li üye Doğan Ağdaş’ın sorularına da Başkan Akın; “Elbetteki altgeçitler tek başına bir çözüm değil, ama alt geçitler ulaşımda çözümün bir parçası. Ayrıca, ilimizde 276 minibüsçü esnafının görev yapıyor. Minibüsçüler Odası yönetimi ile yaptığımız görüşmelerde 2-3-4 minibüsçünün bir araya gelerek otobüslerin alınması yönünde görüş birliğine varıldı. Önümüzdeki günlerde bu konuda çalışmalar sürecek."yanıtını verdi.

MANDAL: BÜTÇE DE RAKAMLAR TATMİN EDİCİ DEĞİL
AKP’ li meclis üyesi Metin Mandal, "Faaliyet raporunda yer alan bazı rakamlar tatmin edici değil. Tüketilen su tahakkuku ile tahsil edilen miktar arasında farklılıklar var. Bu farklılıklar gözden mi kaçmış? Düzeltilmesi gerekir. Ayrıca belediye tazminata mahkum edilmiş, Kime, kaç paraya mahkum edilmiş bunlar belirtilmemiş, açıklanması gerekir.” dedi.

MHP: FAALİYET RAPORU ELİMİZE GEÇ GEÇTİ
MHP Grup sözcüsü ve diğer üyeler faaliyet raporunun ellerine, toplantıdan bir gün önce akşam 20.00’den sonra geçtiğini ve doğal olarak gerektiği gibi inceleyemediklerini belirtiler. Ayrıca raporda yer alan maddelerin özet şeklinde geçiştirildiğini ve ayrıntılı raporların olmadığını belirterek bunun gerekçesini öğrenmek istediler. Meclis Başkanvekili Erkuş’ta “Faaliyet raporları üzerinde konuşmak isteyen varsa buyursun konuşsun, tüm üyeler adına fikir beyan edilmesin” dedi.

MHP: BELEDİYE SARAYI ve ESKİ BİNA…..
MHP’li üye Mehmet Torun söz alarak “ 'İstanbul’u alan asker ne büyük askerdir….' sözü örneğindeki gibi Malatya Belediye binasının da bitirilmesi işi de size nasip olsun. Şu an ki Belediye binası da tören alanı olsun” önerisinde bulundu.

Daha sonra oylamaya geçildi. AKP’lilerin oylarıyla kabul edilen raporun oylanması sırasında 1-2 AKP’li üyenin olumlu-olumsuz oylamaya katılmadığı gözlendi.

Gündemin ikinci maddesi olan Denetim komisyonu raporunun sunulması maddesine geçildi. Belediye başkanı Akın, raporun başkanlık makamına sunulduğunu ve gereğinin yapılacağını söyledikten sonra gündemin üçüncü maddesi olan İlan reklam ve tabela yönetmeliğinin geçildi.

AKP’li ERGÜL'DEN ELEŞTİRİ- ÖZELEŞTİRİ..
AKP’li meclis üyesi Ahmet Ergül’de belediye olarak daha çok global konuların gündeme getirildiğini, lokal konuların konuşulmadığını belirterek“ Şu ana kadar biz seçilmişler olarak bir şey üretemedik. Kentimizin kaderinde, kentimize kazandıracağımız eserlere biz seçilmişler de imza atmak istiyoruz” dedi. Ergül, ayrıca “Belediye hizmet binasının Malatya’mıza ne getireceği ve ne götüreceği belli değil, şu ana kadar anlamış da değilim” diye konuştu.

MHP: “TOTEMLER KİME NASIL VE KAÇ PARAYA VERİLDİ”
MHP’li üye Murat Parlak'ın “Son günlerde kentimizin görüntüsünü önemli ölçüde bozan ve totem diye adlandırılan reklam panolarının ne zaman kaç liraya ve kime ihale edildiği?” yönündeki sorusuna ""Bu konuyla ilgili daha önceki meclis toplantılarının birinde karar alınmıştı ve bu karar sonrası ihale yapıldı." şeklinde açık olmayan bir yanıt veren belediye başkanı Akın gündemdeki "ilan-reklam konusuyla ilgili genel" maddeyi kastederek “ Ama şu anda bunu görüşmüyoruz. O konu ayrı, tabela yönetmeliği ayrı konu. İşte bu kabul edeceğimiz yönetmelikle bu tür uygulamaların disipline edeceğiz” dedi.

MHP'li grup sözcüsü Cumali Demirel, ayrıca içmesuyu kirlenmesi olayından sonra görevden alınanlarla ilgili ne tür bir işlem yapıldığına dair bilgilerinin olmadığını belirtirken, belediye başkanı Akın'dan, bir komisyon tarafından yapılan soruşturma sonucu, dönemin Başkan Yardımcısı Hanifi Gül, MASKİ Müdürü Sıtkı Şeker ile Su Teknik Şefine "kınama" cezası verildiğini söyledi. Soruşturma döneminde açığa alınan bu görevlilerden Gül "Başkan Danışmanı", Şeker "Çevre Müdürü" olarak göreve dönmüşlerdi.

İMAR KONULARI MUHALEFETSİZ KABUL EDİLDİ
Gündemin İmar maddelerine geçildiği sırada MHP’li meclis üyeleri, Avukat Taner Özhan dışında salonu terk ettiler. Gündemde yer ala 11 madde AKP’lilerin oylarıyla ve komisyon görüşü doğrultusunda kabul edilirken 3 madde de önümüzdeki oturuma ertelendi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız