SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Akın'la İlgili O Yazı

A- A+ PAYLAŞ

Geçtiğimiz 11 Ocak Pazar gecesi, yazarlarımızdan Niyazi Doğan’ın, Belediye Başkanı Cemal Akın’ın 5 yılını değerlendiren bir yazısını, "Cemal Akın'ın 5 Yılına Dair" başlığıyla yayına koyduk.

Hayli ses getiren bu yazıyı yayına koyarken, adaylık mücadelesine dahil olan isimlerden birinin, yani Cemal Akın’ın devre dışı bırakılmasına ilişkin bir düşüncemiz olmadı. Çünkü, AKP adayını saptamaya yönelik eğilim yoklamaları, kamuoyu araştırmaları vs. gibi çalışmalarını tamamlamıştı. Bu sürece müdahil olmayacağını düşündüğümüz bir dönemde yayınlamıştık biz yazıyı.

Böyle bir değerlendirmeyi, “çok iyi bir gözlemci” olan ve gözlemlerini de çok etkili bir şekilde yazıya dökebilen arkadaşımız Niyazi Doğan kaleme aldı. Hayli uzun ve detaylı olan bu yazıda birçok konu aktarıldı, Akın’ın belediyeyi yönetmedeki becerisi, kararlarına ilişkin gözlemler dile getirildi. Üslubu çok sert, acımasız bulanlar oldu. Olabilir. Bize göre de değildi.

Niyazi Doğan’ın, bir bölümü zaten bu sitede gerek İsmet Yalvaç imzasıyla yazılan yorumlarda, ya da haber veya kulis yazılarında dile getirilen ve belediyenin o dönemde hiçbirine yanıt vermediği konuları da kapsayan bu değerlendirme yazısını, daha net anlamak isteyenler için; yazının son bölümünde aktarılan bir olayı dikkatlice okumalarını salık veriyoruz. Akın’ın belediyedeki görev döneminin başlarında meydana gelen bir olay ve Doğan’ın, o ortamda, belediyenin olanaklarının bir AKP faaliyeti için kullanılmasına tepkisini bizzat belediye başkanının yüzüne hangi ifadelerle aktardığı var o bölümde. Niyazi Doğan işte o. Doğru bildiğini yapan, yazan, söyleyen biri.

Özel konular olduğu iddiaları var ki, hiçbirine katılmıyoruz. Yazılması uygun olmayanı, özelin ne olduğunu bilebilen birisi Niyazi Doğan.

İşte bu yazı, 11 Ocak Pazar günü saat 20.08'den itibaren 12 Ocak Pazartesi günü saat 15.00’e kadar, ana sayfamızın tepesindeki manşetler arasında yeraldı ve daha sonra yeni haberlerin girilmesiyle, aşağılara indi.

Yazının ana sayfadan kalkmasına gelince.. Yazıya tepki gösterenlerden biri, bizim o ana kadar haberdar olmadığımız ve araştırdığımızda doğru olduğunu öğrendiğimiz bir konuyu dile getirdi. Bu kişi, AKP’nin aday adaylarından Ahmet Çakır ve Cemal Akın konusunda yeni bir kamuoyu araştırması başlattığını, yazının Akın aleyhine bir durum oluşturmak için yazılmış olduğunu öne sürüyordu. Bizim böyle bir düşüncemiz yoktu. Üstte de belirttiğimiz gibi, bize göre AKP aday saptamasına ilişkin süreçte çalışmalarını tamamlamış, iş isim açıklanmasına gelmişti. Ama, bize zamanlama ile ilgili bu konuyu ileten kişinin bu iddiasının ardından yaptığımız araştırmada, Akın ve Çakır ismine yönelik bir kamuoyu araştırmasının telefonla yapıldığına dair bilgi sahibi olunca, yazıyı saat 17.00 itibarıyla ana sayfadan çıkardık. Yazı siteden kalkmadı, sadece “Kulis” sayfasının ortalarına ve “Yazarlar” arşivine gitmişti. Zaten, yazının ana sayfada olmadığı sırada da, malatyahaber.com’da herhangi bir yazı ve haber arayanların yaptığı işlemleri yapanlar, yazıya ulaşabildiler. Böylece "vitrinde olmadığı" sürede yazıya ulaşan 600’ün üzerinde okurumuz olduğunu belirtelim. Yani yazı siteden kaldırılmadı, sadece vitrinden geriye gittiydi.

Bizim, iki isim üzerine yapıldığını duyduğumuz araştırma devam ederken, belediye başkanı imzasıyla gelen bir açıklamayla, yazının bir gece önce bir yerel televizyonda da konu edildiğini öğrendik.

Bizim yazdıklarımız ve belediyenin açıklaması sitede. Yazılanın ve verilen cevabın ne olduğunu okurlarımız inceleyebilirler. O yönüne girmiyoruz.

Belediyenin bu açıklamasının ardından, “saha dışındaki” bazılarının konuya eleştirilenler adına müdahil olma çabalarını gördük. İddialarla ilgili hiçbir şey yazmamış, söylememiş olan kimileri, malatyahaber.com’daki yazının niye yazıldığına dair spekülatif bir faaliyetin içerisinde girişecekleri mesajını verince, durum Doğan’ın yazısından hiç hoşlanmamış olanların yine hoşlanmayacağı bir sonuç doğurdu: Bizim ne yazmış olduğumuzun görülmesi için, yazıyı tekrar vitrine çektik.

Ana sayfada da görülecek şekilde “Kulis” sayfasının manşeti, “Yazarlar” sütununun ilk yazısı olarak yeraldı ve yine çok sayıda kişi tarafından okundu. “Saha dışından” olaya girmek isteyenlerin çabası, sadece yazının tekrar vitrine getirilmesini sağladı.

“Cemal Akın’ın 5 Yılına Dair” başlıklı, Niyazi Doğan yazısının yayındaki durumuna ilişkin süreç böyle gelişmiştir.

Bu siteye "doğru" bir yazı girdikten sonra, baskıyla, ricayla vs. çıkarılması söz konusu olamaz. Eksiği, yanlışı varsa düzeltilir, ama çıkarılmaz.

Aktif internet yayıncılığının bir gereği olarak, yeni yazı ve haberler girildikçe, vitrinden gerilere doğru gider, sonra arşivde yerini alır.

Konu çok speküle edildiği için bunları anlatmak durumunda kaldık..

MALATYASPOR'A GELİNCE..
Malatya’nın “sıkıntılı” konusu Malatyaspor son zamanlarda yine gündemde. Çok ciddi sorunlarla karşı karşıya.

Okurlarımızın dikkatini çektiği ve çoğu zaman da eleştiriler yönelttiği bir yayın politikamız var o konuda. Malatyaspor’la ilgili konulara, yaşananlara, kulislere, olaylara rutin ajans haberlerinin dışında hiç girmiyoruz.

Buna dair yayın politikamızı, yayıncılar olarak, ta geçtiğimiz yıl Ağustos sonundaki kongrede yeni bir Haşim Karadağ dönemi başladığında belirlemiştik.

Ondan önceki süreçte tüm olanları ayrıntılarıyla birçok kez yazmıştık. Ancak tüm bunlara rağmen, yeniden bir Karadağ döneminin başlatılması, Malatyaspor’un çok büyük sıkıntılar yaşayacağının göstergesiydi. Bugün gelinen sürece, “muhalif ve eleştirel” yayınlarla yol açmış olmakla suçlanmamak düşüncesiyle dahil olmadık.

Daha önceki dönemlerde yaşanan tehlikeleri, yanlışları dile getirdiğimiz yazılar nedeniyle neredeyse tek suçlu ilan edilmiştik, o dönemlerde.

Son Karadağ dönemini, sadece izledik. Yorumlamadık, eleştirmedik. Çünkü hepsini daha önce yapmıştık ve ardından ilgililer yeni bir Karadağ dönemini uygun görebilmişlerdi!

Her an, herşey için kendileri dışında başka bahaneler arayan yönetim ve yönettiklerini ifade ettikleri kulüp hakkında neyi yazacaktık, neyi söyleyecektik? Daha önceki dönemlerde yazmıştık, söylemiştik zaten.

Bugün Malatyaspor'un geldiği nokta, Ağustos'un sonundaki o kongrenin sonucudur. Sürpriz ve beklenmeyen değildir.

Sürecin sorumlularına, daha önce olduğu gibi "gerekçe" olmamak için kenarda durduk.

Malatyaspor konusunda durumumuz budur..

İsmet YALVAÇ

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız