SON DAKİKA
SON DEPREMLER

AKP Milletvekilinden Başbakan Erdoğan'a Kayısı Mektubu

A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup göndererek, yüksek rekolte nedeniyle 1 ton kuru kayısının fiyatının 1.300 dolara düştüğünü, müdahale edilmediği takdirde 1.000 dolara kadar düşmesinin beklendiğini bildirdi. Ölmeztoprak, 150 bin ton olan kuru kayısı rekoltesinin en az yüzde 10'unu alabilmesi için Kayısıbirlik'e kaynak aktarılmasını istedi..

Ölmeztoprak, mektubunda; dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin, yaş kayısı üretiminin ise yüzde 15'inin gerçekleştirildiği Malatya'nın, bu ürünle özdeşleştiğini, 60 bin ailenin direkt olarak geçimini kayısıdan sağladığını belirterek,

"2005-2006 sezonunda Malatya ve çevresinden tahmini 150 bin ton kuru kayısı rekoltesi beklenmektedir. Bu sezon beklenen yüksek rekolte sebebi ile geçen sezon kuru kayısı ortalama fiyatı 2.975 USD/Ton gerçekleşmişken, şu sıralarda 1.300 USD/ton'a kadar düşmüştür ve müdahale edilmediği takdirde bu fiyatların 1.000 USD/ton'a kadar düşmesi beklenmektedir.

2005-2006 kayısı sezonunda 100 bin ton kuru kayısı ihracatı beklemekteyiz. Bu ihracatı 1.000 USD/ton yerine, olması gereken 2.500 USD/ton fiyatından gerçekleştirdiğimiz takdirde ülkemize 150 milyon USD fazla döviz girdisi kazanımı sağlanacaktır.

Bu bağlamda, Malatya kayısısı için denge oluşturulacağı düşünülerek, kurulan Kayıbı Birliğin asli görevi olan arz talebi dengelemesi ve piyasaya girerek alım yapabilmesi için maddi güce ihtiyacı vardır. Bu nedenle, Kayısıbirliğe, bu sezon rekoltenin en az yüzde 10'unu alabilecek şekilde kaynak sağlandığı takdirde, Kayısıbirliğin baş fiyat açıklayarak piyasaya girip alımlara başlaması ile düşme ihtimali yüksek olan Dünya Kuru Kayısı fiyatlarının gerçek değerine ulaşması sağlanmış olacak ve buna bağlı olarak kayısı üreticisinin ürününü hakettiği değerinden piyasaya sunması ve yapacağı ödemeler esnasında yaşayacağı sıkıntılar giderilmiş olacaktır.

Sayın Başbakanım,
Kayısıbirliğin talep ettiği 25-30 trilyon TL kaynağın, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Yeniden Yapılandırma Kurulu tarafından gündeme alınarak, Devlet Bakanlığı Hazine Müsteşarlığından talep edilmesi, hali hazırda Kayısıbirliğin üretici ve yurt dışı fiyatları süratle düşmekte olan kayısımızın hakkıyla değerlendirilmesi ve ülke ekonomimize sağlayacağı yaklaşık 200 milyon dolar döviz girdisi açısından önem arz etmektedir.

Çiftçimizin ve kayısının geleceğini doğrudan etkileyecek bu talebimizin, mezkur kurul nezdinde gündeme alınarak işlerlik kazandırılması için Zat-ı Alinizin vereceği destek çok mühindir. Bu konuda katılımımızı öngören bir çalışma olursa severek iştirak edeceğimizi bildirir, bu vesileyle saygılarımı sunarım."

Ölmeztoprak, söz konusu talep yazısını ayrıca ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Devlet Bakanları Ali Babacan ve Kürşad Tüzmen'e de gönderdiğini bildirdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız